glasvezel internet

Toen we 12 jaar geleden de mogelijkheid kregen om te verhuizen naar het platteland, had ik één essentiële voorwaarde: goed en snel internet.

Want als er iets is waar je als blogger niet zonder kunt, dan is het wel internet!

De eerste jaren hadden we internet via , maar inmiddels hebben we glasvezel internet.

Glasvezel internet

Glasvezel internet is internet via kabels die  bestaan uit vezels en glas. Vandaar ook de naam ; ) Internet via glasvezel gaat via lichtsignalen, en dat maakt dat het een supersnelle verbinding is. Dit is belangrijk omdat we tegenwoordig allemaal snel een website of blog willen zien!

Dat is één van de redenen waarom het zo belangrijk is dat je blog snel laadt. En met snel bedoel ik minder dan 2 seconden. Het motto als het om internet gaat is duidelijk:

'Hoe sneller, hoe beter!'

Als jouw blog bezoekers minstens 5 seconden moeten wachten terwijl je blog laadt, dan is de kans groot dat ze niet wachten maar wegklikken. Dat is slecht voor je bounce rate en je bezoekersaantallen. Glasvezel zorgt voor snelle laadtijden, waardoor bezoekers langer op je site blijven! Ze zijn  meer geneigd zijn om door te klikken of te reageren op je blogposts en eventuele advertenties. Hoe beïnvloedt glasvezel internet bloggers?

De komst van glasvezel internet heeft een grote invloed gehad op bloggers en hun blogs, en nog steeds. Het heeft de mogelijkheden van bloggers enorm uitgebreid en het maakt het leven een stuk makkelijker. Je zit bijvoorbeeld veel minder vaak te wachten totdat iets op internet laadt.

5 voordelen van glasvezel internet voor bloggers

  1. Je kunt als blogger werken met grotere bestanden zoals video's en afbeeldingen. Tegenwoordig is een afbeelding in een blogpost een echte 'must'. Een blogpost zonder afbeelding is als een ei zonder zout! Daarnaast wordt het steeds belangrijker om ook andere vormen van media in je blogpost op te nemen zoals video's. Door glasvezel kun je sneller afbeeldingen en video's in je blogposts zetten.
  2. Door glasvezel kun je makkelijker meedoen aan live-streams, webinars en andere vormen van zogenoemde 'real-time interactie'.
  3. Je kunt sneller werken omdat je niet steeds een tijd zit te wachten totdat een afbeelding is geupload of een blogpost gepubliceerd.
  4. Als blogger kun je dankzij glasvezel internet eenvoudiger gratis printables aanbieden die je bezoekers kunnen downloaden en printen. Printables zijn doorgaans namelijk grotere bestanden. Dankzij glasvezel kun je die toch vlot uploaden.
  5. Glasvezel biedt een veiliger internetverbinding dan traditionele kabel- of DSL-verbindingen. Signalen zijn een stuk lastiger 'af te tappen'.

Maar wat als je bezoekers geen glasvezel hebben?

Alles goed en wel, maar stel nou dat je bezoekers geen glasvezel hebben! Dan is het leuk en aardig dat jij snel internet hebt, maar hoe zit dat dan met je bezoekers? Het slechte nieuws is dat je blog bezoekers inderdaad niets aan jouw snelle glasvezel internet hebben. Met andere woorden:

Als iemand ergens in de rimboe is, en maar één streepje internet heeft, dan zal jouw blog toch langzamer laden.

Het beste is dan ook als je bezoekers gewoon allemaal glasvezel internet nemen ; )

Maar ja, niet iedereen heeft die mogelijkheid.

glasvezel internet

Hoe optimaliseer je jouw blog voor bezoekers met traag internet?

Gelukkig zijn er dan toch een aantal dingen die je als blogger kunt doen om ook mensen met een trage internetverbinding een prettige ervaring op je blog te geven. Maak bestanden van afbeeldingen bijvoorbeeld eerst kleiner voordat je ze op je blog zet. Dat kan gratis op een website als TinyPng. Je kunt ook zogenoemd Lazy Loading instellen: dan laden afbeeldingen pas op het moment dat de bezoeker op die plek op de pagina is.

Zorg daarnaast voor goede hosting als je een WordPress blog hebt.

De snelheid van de servers die door je hostingprovider worden gebruikt, is cruciaal voor de laadsnelheid van je blog.

Snellere servers leveren sneller informatie aan de bezoekers van je blog. Kies daarom voor een hostingprovider met krachtige servers en geoptimaliseerde configuraties.

Let er daarnaast op dat je zo min mogelijk 'externe scripts' gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen van Pinterest embedden of aan een Instagram feed op je blog. Externe scripts worden aangeboden door een externe server waar jij geen controle over hebt. Dat maakt dat ze je blog laadsnelheid erg kunnen vertragen. Vermijd dit soort scripts dus liever.

Maak je je nu zorgen over de laadsnelheid van je blog? Je kunt die eenvoudig testen met PageSpeed Insights van Google. Je krijgt dan bovendien een handig overzicht van mogelijke verbeteringen.

Samenvattend

Een goede internetverbinding is cruciaal voor bloggers. En sinds de opkomst van nieuwe vormen van media helemaal! Een snelle internetverbinding zorgt ervoor dat je snel en efficiënt kunt werken en makkelijk contact kunt hebben met mensen aan de andere kant van de wereld om ervaringen en kennis uit te wisselen.

Tegelijkertijd is het zo dat als je bezoekers een trage internetverbinding hebben, zij niets merken van jouw snelle glasvezel verbinding.

Daarom is het belangrijk om als blogger maatregelen te nemen voor een snelle laadsnelheid van je blog.

Wat heb jij voor soort internet verbinding?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Zelf ben ik een dik jaar geleden van VDSL naar Glasvezel overgegaan. KPN drong daar sterk op aan en ik betaal nog altijd de oude Telfortprijs. VDSL was de opvolger van ADSL. Ik had daar een prima verbinding mee van 37Mps up en 9Mbps down. Nu heb ik 71 Mbps up en 86 Mbps down. Merk daar weinig van. Kon ook met VDSL en ADSL (20 up 1 down) prima internet-TV kijken. Vertragingen van websites zit in een andere hoek. Het grote aantal (reclame- en trackers-)domeinen (een deel daarvan zit in de USA) die aangeroepen worden. Mijn laptopbrowser doet dat niet en dan heb je al snel 3x zo snel een website op je scherm.

    Op m'n website heb ik geen controle over reclames. Wel maak ik de grootte van de plaatjes minimaal. Komt er bij metingen dan ook redelijk goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *