google analytics dummiesNaar aanleiding van mijn post getiteld Google Analytics: de ultieme basics had Nanouk een vraag:

Waar vind ik de zoekwoorden, en via welk kanaal ze binnenkomen?

Omdat haar vraag wellicht bij meer mensen speelt, heb ik een post geschreven met het antwoord op het eerste deel van Nanouks vraag. Uiteraard weer met schermafbeeldingen zodat je precies kunt zien wat je moet doen.

Voor het tweede deel maak ik een aparte post. Dat doe ik om wat ik het Google-Analytics-Effect noem te voorkomen. Dat is het effect dat door te veel informatie mensen door de bomen het bos niet meer zien.

Met welke zoekwoorden komen mensen op mijn blog?

Stap 1: Ga naar Google Analytics en log in.

Stap 2: Aan de linkerkant klik je in de sidebar op Acquisition. Zie hier onder:

google analytics

Stap 3: Doordat je op Acquisition hebt geklikt openen zich nieuwe mogelijkheden. Wij willen 'Campaigns'. Dus klik daar maar op.

google analytics

Stap 4: Organic Keywords. We zijn er al!

organic

Klik er op, en rechts op het scherm verschijnen de zoekwoorden. Hier onder een voorbeeld van de zoekwoorden waarmee mensen op Bloggen en Loggen terecht komen.

google analytics

Hm, hoe zit het met die (not provided) keywords?!

Hm, op de eerste plek staat (not provided). Lekker dan. Dit heeft Google gedaan om de privacy van mensen te beschermen. Maar als blogger is het knap balen. Gelukkig zijn er manieren om toch achter meer zoekwoorden te komen. En dat is onder andere met Google Webmaster Tools. Mocht je die nog niet hebben, ga dat dan nu meteen doen. Geen idee hoe? Ga dan naar mijn post over Google Webmaster Tools.

 1. Ga naar je Google Webmaster Tools account
 2. Klik op Search Traffic
 3. Klik op Search Analytics

En dan krijg je opnieuw een lijstje met zoekwoorden waarmee mensen op je blog belanden te zien. Waarschijnlijk zijn ze ietsje anders dan die op Google Analytics. Dat is verwarrend en heeft te maken met instellingen. Maar dat wordt te ingewikkeld om hier op om te gaan.

Het goede nieuws is dat je nu dus twee bronnen hebt met een lijst met zoekwoorden waarmee mensen op je blog komen.

Samenvatting

Het is interessant om te weten met welke zoekwoorden mensen op je blog belanden. Die zoekwoorden kunnen je onder andere ideeën geven voor nieuwe posts. Het is vrij eenvoudig om dit op te zoeken in Google Analytics.

 1. Ga naar www.google.com/analytics
 2. Klik op Acquisition
 3. Klik op Campaigns
 4. Klik op Organic Keywords

Combineer je dit met Google Webmaster Tools dan krijg je nog meer informatie over zoekwoorden.

Volgende week: via welke kanalen komen mensen op je blog.

Lees ook deel: Google Analytics: De Ultieme Basics en Google Core Web Vitals.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Heerlijke informatie om te weten waar het allemaal vandaan komt. Klasse en met deze kennis wordt duidelijk wat we er aan kunnen doen of wijzigen!
  Zo krijgen we een "schat" van informatie.

 2. Dankjewel! Wat hebben ze dat bij GA goed weggestopt zeg, dat had ik anders nooit kunnen vinden! Ik heb t meteen bekeken en op 1 inderdaad 'nog provided' en op 2 'nanouk van gennip'. Beetje saai. Ook in het lijstje staan 'nanouk blog' en 'tijdje mijn haar niet wassen' (hihi) niet heel spannend dus maar toch wel leuk om te bekijken. Ik ga zo ook even dat tooltje erbij pakken. Nogmaals bedankt en ik zie uit naar je volgende blogpost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *