google formulieren

Wist je dat Google formulieren en Google documenten heel handig zijn als blogger? Ik gebruik ze in ieder geval vrijwel dagelijks. En zeker voor Blogger bloggers zijn Google formulieren een fijne aanvulling.

WordPress bloggers kunnen heel simpel een contactformulier aan een blogpost toevoegen, maar bij Blogger kan dit helaas niet.

Google formulieren zijn een uitstekend alternatief.

Ze zijn bovendien gratis. Het enige dat je nodig hebt is een Google account.

Google formulieren voor bloggers

Google formulieren kun je op verschillende manieren gebruiken als blogger.

Bijvoorbeeld als contactformulier. Zeker als je blogt via het Blogger platform. Je hebt daar de mogelijkheid om in je sidebar een formulier te zetten, maar in een blogpost of op een blog pagina is het lastiger. Met Google formulieren kun je alsnog een formulier in een blogpost of pagina zetten. Zelf gebruik ik ze zowel als contactformulier en als inschrijfformulier bij De Mamablogs Lijst.

Je vindt Google formulieren gratis en voor niks op google.com/forms.

Google formulieren maken: kant en klare Google formulieren of blanco

Google formulieren maken is heel makkelijk. Google heeft zelfs al een aantal kant en klare, voorbedrukte formulieren voor je. En als je een blanco formulier gebruikt, kun je hem pimpen met één van de vele gratis headers die Google formulieren aanbiedt.

Google formulieren

 

Google formulieren voorbeelden

Een greep uit het assortiment aan Google formulieren:

  • Persoonlijk
  • Bestelformulier
  • Quiz. Zoals je ziet kun je zeggen dat je een quiz wilt maken van het Google formulier. Als je dit aanvinkt, kun je vervolgens punten toekennen aan antwoorden. Google formulieren
  • Enquete
  • Solliciteren
  • Verzoek om vrije dagen
  • Feedback formulier
  • Beoordeling
  • Uitnodiging
  • Contactinformatie

Je kunt ook kiezen voor een blanco formulier, en alles zelf invullen.

Tip: Stel in dat je een emailbericht krijgt als iemand een formulier invult. Je kunt dit doen bij Responses. Klik op de 3 puntjes er naast en vink aan: Get email notifications for new responses. Zo mis je nooit een reactie.

Google formulieren

Google formulieren embedden op je blog

Stel je hebt je formulier klaar, en nu wil je het op je blog zetten. Bijvoorbeeld in een blogpost of op een pagina. Dat doe je met behulp van embedden. Dan klik je rechtsboven op de knop 'Send'. Dan verschijnt een popup, en je kiest dan voor de twee haakjes:  <>

Google formulieren

Vervolgens kopieer je de code onder Embed HTML en die plak je in je blogpost! Klaar! Heerlijk makkelijk dus.

Tutorial

In onderstaand filmpje nemen ze je aan de hand en leggen ze nog eens uit hoe het allemaal werkt.

Google documenten

Dan naar Google documenten! Net als Google formulieren is ook dit gratis, en erg handig voor bloggers. Je vindt ze op google.com/docs.

1. Google documenten voor spellingscontrole

Sinds mijn oudste dochter zei: 'Mam, weet je wel dat je heel veel spelfouten hebt in je blogposts?!' gebruik ik nu altijd eerst de spellingscontrole van Google documenten. Voordat ik een post publiceer kopieer en plak ik hem eerst in Google documenten en doe dan een spellingscontrole. Want ook al lees je een blogpost nog zo zorgvuldig na, je wordt nu eenmaal blind voor je eigen tekst. Ik vind de spellingscontrole op deze manier echt ideaal.

2. Om opdrachtgevers een preview te laten zien

Als methode om opdrachtgevers een preview te bieden naar een blogpost. Vroeger gebruikte ik hiervoor een speciale preview link, maar die verliep vaak voordat de opdrachtgever de post had bekeken. Google documenten zijn wat dat betreft veel geduldiger. Die blijven wel staan. Bovendien zijn er allerlei verschillende opties beschikbaar. Je kunt instellen dat een opdrachtgever alleen kan lezen, reageren of zelfs aanpassingen kan maken.

3. Als archief

Alle blogposts waarvan ik de spelling heb gecontroleerd met Google documenten blijven staan. Zo heb ik ook nog een extra backup van mijn blogposts.

4. Om samen te werken

Je kunt een Google document openstellen voor andere gebruikers. Dus werk je bijvoorbeeld samen met andere bloggers aan een blogpost? Dan is Google documenten een uitstekende manier om met meerdere mensen aan 1 blogpost te werken.

Samenvattend

Google formulieren en documenten zijn gratis beschikbaar, en zijn handig voor bloggers!

Lees ook Youtube embedden en Google alerts instellen!

Wat gebruik jij van Google?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *