blog onder de loepFashion and food and other stuff: eerste indruk

Nancy gaf naar aanleiding van de rubriek Blog onder de loep aan, dat ze het fijn zou vinden als ik haar blog Fashion and food and other stuff eens onder de loep zou nemen. Bij deze Nancy : )

Wazige letters

Bij mijn eerste bezoek aan Nancy's blog viel me één ding meteen op: de letters die de titel van haar blog weergeven in de header zijn wazig. Wazige letters geven een wat amateuristische indruk. In het plaatje herken ik na enig turen een lippenstift en een armband. Het item 'fashion' en 'other stuff' is vertegenwoordigd in de header. Maar waar is de 'food'?

Een wordpress.com blog

Het volgende wat me opviel is dat Fashion and food and other stuff een gratis wordpress.com blog is. Dat is zichtbaar in de zwarte balk bovenaan het blog. Wel heeft Nancy's blog een eigen domeinnaam.

In het menu zie ik een contact button staan, een about me page en 'clothing advice'. Het is me niet duidelijk wat dit laatste met het blog te maken heeft.

Omlaag scrollen

Ik moet omlaag scrollen om er achter komen met wie ik te maken heb. Gelukkig kom ik dan een vrolijke foto tegen van Nancy, waaronder ze zich voorstelt. Dit geeft mij als bezoeker enig idee wat ik van dit blog kan verwachten. Nancy stelt zich voor in het Engels, en ik zie dat haar posts zowel in het Engels als Nederlands zijn.

Engels en Nederlands

Persoonlijk ben ik geen fan van tweetalige blogs. Tenzij je het Engels subliem beheerst, adviseer ik om gewoon in het Nederlands te bloggen. Beheers je de Engelse taal tot in de puntjes? Begin dan een apart blog in het Engels. Nancy's Engels is redelijk, maar niet foutloos.

'The music, the clothes and the whole atmosphere that hung there.'
'I love spending the night in a hotel, especially when they have a good restaurant and you don’t have to leave anymore.'

De diagnose van SEOQuake van Fashion and food and other stuff

1. De titel ontbreekt

Volgens SEOQuake heeft Nancy's blog geen titel. Dit is een probleem dat Blogspot gebruikers ook hebben als ze hun eigen header uploaden.

2. Metadescription te kort, en geen keywords

De metadescription van Fashion and food and other stuff bestaat uit maar 10 letters. Het mogen er 150 zijn. De metadescription is wat mensen zien in de zoekresultaten. Zorg dat je een goede en pakkende omschrijving van je blog geeft. Dat vergroot de kans dat mensen klikken op de link naar jouw blog in de zoekresultaten.

3. Plaatjes hebben geen alt-tags

Als je een plaatje op je blog zet, dan is het verstandig om dat plaatje zogenoemde alt-tags te geven. Stel je voor dat iemand op je blog komt, en hij kan geen plaatjes laden. Alt-tags laten die persoon dan zien wat voor plaatje er stond. Een plaatje van een raam geef je bijvoorbeeld als alt-tag 'Raam'.

4. H-tags op Fashion and food and other stuff

Fashion and food and other stuff heeft maar liefst 10 H1-tags. H-tags kun je vergelijken met krantenkoppen. De belangrijkste kop is het grootst en vetst gedrukt. Dat is op blogs de H1-tag. Die geef je bijvoorbeeld aan de titel van je post. In de post zelf gebruik je vaak ook weer kopjes, maar kleiner dan de kop van je blog post. Dit zijn de H2-tags.

Aangezien er maar één post op de homepage staat, is een score van 10 H1-tags hoog. Het maakt het voor Google onduidelijk wat het belangrijkst is. Ik vroeg me af waar al die H1-tags toch vandaan kwamen. Dit kun je heel makkelijk controleren met Inspect Element. Hier onder mijn bevindingen:

 1. De titel van de post: dit is prima.
 2. De titel van het widget Follow me: dit is helemaal niet prima!
 3. De titel van het search widget...
 4. De titel van het Recent post widget
 5. De titel van het Archief widget.
 6. enz.

Waar het op neer komt is dat de titels van de widgets dus allemaal H1-tags hebben. Dit is niet gunstig voor zoekmachines.

PageSpeed Insights: slechte score

Het is belangrijk dat je blog snel laadt. Niet alleen omdat de gemiddelde internet bezoeker de aandachtspanne van een mug, maar Google rekent je af op een lage laadsnelheid. Je kunt de laadsnelheid van je blog heel eenvoudig controleren met Google PageSpeed Insights. De minimale aanbevolen laadsnelheid is 85/100.

Fashion and food and other stuff scoort slecht wat betreft laadsnelheid. Voor smartphones: 23 en voor desktops 27. Hier valt dus echt heel veel te verbeteren. PageSpeed Insights geeft onder de resultaten suggesties voor verbetering. Helaas zijn die moeilijk toepasbaar op een wordpress.com blog.

Fashion and food and other stuff is gemaakt met het gratis Lovecraft theme. Ik heb de snelheid van dit theme ook getest met PageSpeed Insights. Dan scoort het 53/100 voor smartphones en 69/100 voor desktop. Ook nog ruim onvoldoende. Met behulp van Inspect Element heb ik gekeken of het probleem van de grote hoeveelheid H1-tags soms door het theme komt. En inderdaad! De Lovecraft theme heeft maar liefst 17 h1-tags.

Hoe kun je de laadsnelheid van je blog verbeteren?

 • Maak plaatjes kleiner voor je ze oplaad naar je blog. Bijvoorbeeld met Shrink Images.
 • Ruim je sidebar op, en verwijder alles wat niet nodig is.
 • Plaats niet teveel posts op je homepage.
 • Zet geen hele posts op de homepage, maar zogenoemde excerpts: alleen de eerste alinea bijvoorbeeld.
 • Heb je een groot plaatje in je header? Overweeg dan om dit te verwijderen of in ieder geval kleiner te maken.

Is Fashion and food and other stuff mobielvriendelijk?

Ik heb Fashion and food and other stuff gecontroleerd op mobiel vriendelijkheid met Google's eigen Mobielvriendelijke test.  En het blog is 'responsive'. Dit is tegenwoordig essentieel, want Google straft blogs die niet mobielvriendelijk zijn af, door ze lager in de zoekresultaten te zetten.

Conclusie en aanbevelingen voor Fashion and food and other stuff

Fashion and food and other stuff ziet er leuk uit, en de foto in de sidebar is aansprekend.

 1. Mijn belangrijkste tip is: kies een ander WordPress theme. Eentje die wél behoorlijk snel laad, en die niet de titels van widgets van h1-tags voorziet. Door een beter wordpress theme te kiezen kun je je blog heel makkelijk en snel verbeteren. Ik adviseer bijvoorbeeld het Twenty Sixteen theme. Dat heeft een laadsnelheid van 81/100 en bovendien maar 1 H1-tag. Vind je het lastig om te bepalen of een template van goede kwaliteit is? Lees dan: Hoe kies je een goede blog template of theme.
 2. Gooi de header met de wazige letters weg, en vervang die met een header met heldere tekst.
 3. Haal het plaatje met je profielfoto naar boven. Het is een erg leuke foto, en dan hoeven mensen niet te scrollen om het gezicht achter het blog te zien.
 4. Als ik naar je tags kijk, zie ik vooral blog onderwerpen over mode en kleding. Je zou kunnen overwegen om 'food' uit je blogtitel te halen. Tenzij je wel degelijk ook veel schrijft over dit onderwerp.
 5. Ik zou je belangrijkste rubrieken in je menu zetten. Bij Contact en About me.
 6. Mijn advies zou zijn: blog gewoon in het Nederlands. Tenzij je heel veel bezoekers uit het buitenland hebt?
 7. Plaats de tekst over 'Clothing advice' op je About me pagina. Nu is het een beetje onduidelijk wat die pagina daar doet, en wat hij met je blog te maken heeft.
 8. Als je serieuze plannen hebt met je blog kun je ervoor kiezen te verhuizen naar wordpress.org. Dan heb je meer mogelijkheden. Je kunt dan zonder problemen een metadescription toevoegen en meer doen om de laadsnelheid van je blog te verbeteren.

Wat ik heel goed vind aan dit blog zijn de social media buttons in de sidebar, en de social media buttons onder de posts. Die maken het mensen makkelijk om je blog te volgen. Goed gedaan dus.

Nancy, je hebt een leuk blog, en ik zie dat je ook regelmatig reacties krijgt. De kennis en ervaring die je hebt op het gebied van kleding zal anderen zeker interesseren. Dus ik denk dat je blog zeker potentieel heeft en kan groeien!

Leermoment

De meeste aanbevelingen voor Fashion and food and other stuff zijn in een paar minuten op te lossen door een beter theme te kiezen.

Leestips

Fashion blog

Annemieks mijmeringen

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Wow, hier heb ik tenminste wat aan! Ik ben op het moment bezig om over te stappen naar WP .org en ik was al aan het puzzelen met een nieuw thema. De titel heb ik weer aangepast. De reden dat ik tweetalig schrijf is dat ik meer buitenlandse lezers heb als Nedrelandse. Adviseer jij mij om dan helemaal in het Engels te schrijven? Ik vind zelf tweetalig ook niet mooi. Ik weet dat mijn Engels niet perfect is maar als ik een translate gebruik vertaalt ie het vaak zo raar. Over de titel was ik ook al aan het twijfelen, inderdaad om de ,,food'' eruit te halen en nu weet ik zeker dat ik dat ga doen. Welke rubrieken adviseer jij dan om in het menu te zetten? Ontzettend bedankt voor je feedback, dat vind ik echt heel erg fijn!

  1. Fijn dat je er wat aan hebt Nancy.

   Veel buitenlandse bezoekers vind ik een goede reden om in het Engels te schrijven. Google Translate is inderdaad niet handig: daar krijg je heel krom Nederlands/Engels van.
   Wat betreft rubrieken: je zou onderwerpen die vaak terug komen kunnen ordenen in een rubriek, en die in een menu zetten. Zo kunnen mensen ook weer in één oogopslag zien wat ze op jouw blog kunnen vinden.

   Bedankt voor je leuke reactie en veel succes!

 2. Zou er ook eens naar mijn blog gekeken kunnen worden? :) Ik ben nu een half jaar bezig en erg druk met het verbeteren, dus ik kan alle tips gebruiken. Van dit artikel heb ik ook al veel geleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *