affliateDroom je er van om geld te verdienen terwijl je daar niets voor hoeft te doen? Affiliate marketing wordt hier vaak mee geassocieerd. Maar zonder moeite, geen resultaat!

Affiliate marketing: wat houdt het in?

Toch kun je met 3 relatief eenvoudige stappen best geld verdienen met affiliate marketing. In diverse branches, zoals vakanties, mode, verzekeringen en poker is affiliate marketing dan ook razend populair.

In Nederland is het bol affiliate programma heel bekend. Je bespreekt bijvoorbeeld een boek, en zet onderaan je bespreking een (affiliate) link naar bol.com* waar mensen dat boek kunnen kopen. Als iemand het boek vervolgens koopt via jouw link, dan krijg jij een percentage. Dat is affiliate marketing in een notedop. Je kunt dit ook doen als Amazon affiliate.

1. Zorg voor goede 'content'

Onderzoekers zullen langer op je website blijven, en eventueel iets kopen, als ze de informatie vinden die ze zochten. Mensen zoeken namelijk kwalitatief goede informatie. Zorg dat jij die biedt, en maak het je bezoekers bovendien gemákkelijk om die informatie te vinden. Dat doe je onder andere met:

 • Begrijpelijke layout die zichzelf wijst. Dat wil zeggen dat bezoekers niet hoeven te zoeken naar menu's of knoppen om ergens naar toe te navigeren op je blog. Dat heet een 'intuïtieve interface'. En soms is dat wel jammer, want dat kan je beperken in je creativiteit: ga je helemaal los met een creative layout of kies je voor gebruikersvriendelijkheid?
 • Search functie op je blog.
 • Duidelijk lettertype. Het meest verguisde lettertype is momenteel Comic Sans. Gebruik dit dus vooral niet, tenzij je graag blog harakiri wilt plegen.
 • Goede categorieën.

Moeten bezoekers meer dan drie keer klikken voor ze bij een product zijn? Dat is een echte no-no. Zo raak je je klanten hoogstwaarschijnlijk kwijt. Of je nu reizen aanbiedt, of een website over poker om maar wat te noemen.

Het devies is altijd: zorg voor eenvoud, structuur en duidelijkheid op je pagina.

Kwaliteit bieden door (enige) informatie gratis weg te geven, zal dus uiteindelijk de verkoop via je site stimuleren.

2. SEO: zorg dat je website gevonden wordt door zoekmachines

Zorg dat je wordt gevonden door populaire zoekmachines. Investeer daarom in zoekmachine optimalisatie. Op internet kun je hier veel informatie over vinden. Heb je een WordPress site? Kies dan voor de geweldige en gratis plugin van Yoast. Zelfs al weet je bijna niets van SEO-optimalisatie, dan kun je met behulp van deze plugin toch je website heel behoorlijk optimaliseren.

Overweeg als aanvulling op je SEO strategie Google Adwords. Daarmee kun je tegen betaling online adverteren.

3. Zorg voor een laag 'bounce percentage'

Op internet gaat alles snel, snel, snel. De aandachtsspanne van de gemiddelde bezoeker is heel kort.

In minder dan 3 seconden wordt bepaald of iemand op je website blijft, of meteen weer weg klikt.

Bied je geen passende content, dan ben je bezoekers dus zo weer kwijt. Je wilt je zogenoemde bounce-percentage, wat staat voor de afhakers, dus zo laag mogelijk houden. Sterker nog, je 'bounce rate' beïnvloedt je ranking in Google! Google 'ziet' het als mensen je website meteen weer verlaten, en zal je website vervolgens lager in de zoekresultaten plaatsen. Want Google concludeert uit een hoge bounce rate dat jouw website niet de juiste informatie biedt.

Zorg dus voor kwalitatief hoogwaardige content zodat je zowel Google als je bezoekers tevreden houdt. Dat is een voorwaarde om geld te verdienen met affliate marketing.

LinkPizza

Een paar weken geleden schreef ik over LinkPizza. Dat is een methode waarmee affiliate links plaatsen heel snel en makkelijk is. Maar het kost je wel wat inkomsten: een deel van je commissie gaat naar LinkPizza.

Mijn inkomsten als affiliate

Ik ben lid van diverse affiliate programma's:

 • Daisycon: 0,-
 • Zanox: 140,- uitbetaald, en nu een saldo van 4,70
 • Bol.com: net 70 euro uitbetaald, en nu een saldo van 67,-
 • Familyblend: 0,
 • Tradetracker: ?
 • Tradedoubler: ?

Bol.com is mijn meest succesvolle affiliate programma op dit moment. Bij Tradetracker en Tradedoubler kan ik niet meer inloggen, omdat ik mijn wachtwoord vergeten ben...

Conclusie over Affiliate programma's

Affiliate programma's zijn géén manier om lekker slapend rijk te worden. Voor mij zijn ze mijn kleinste inkomstenbron. Maar één en ander hangt erg af van je blog.

Maar ook al zijn de inkomsten vaak beperkt, affiliate programma's zijn best de moeite. Zeker als je net begint als blogger, bieden ze toch een manier om wat geld binnen te harken : ) Maar maak niet de fout die ik maakte door je bij té veel programma's in te schrijven.

Kies maximaal 3 affiliate programma's uit, en maak daar dan ook echt werk van.

Gebaseerd op mijn eigen ervaringen beveel ik bol.com en zanox aan.

* Dit is een affiliate link : )

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Goeie tips! Ik experimenteer nu met Bol, die andere komen nog wel een keer. Echt geld verdienen is (vooralsnog) ook niet m'n doel, maar de investering terugverdienen is altijd leuk natuurlijk.
  Mijn bounce percentage ligt rond de 50%. Is dat goed? Of te hoog? Hoe krijg ik dat naar beneden?
  Vast bedankt!

 2. Goede tips! Dank je wel voor het delen. Vooral de tip om je content kwalitatief hoog te houden is denk ik een goede. Ik klik altijd weg als het er te dik bovenop ligt.

 3. Goede tips! Beetje voor de hand liggend maar wel erg duidelijk en erg belangrijk. Je moet natuurlijk de goede content op je website hebben staan zodat mensen op de site blijven en acties uitvoeren. Daarvoor moet je natuurlijk wel gevonden worden.

  Groeten, Fred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *