seo 2022

Het afgelopen jaar gebeurde er van alles op SEO gebied.

Voor wie de term niet kent: SEO staat voor Search Engine Optimization oftewel zoekmachine optimalisatie.

Veel bloggers doen dit zelf, maar SEO uitbesteden is ook een optie als je het te moeilijk of ingewikkeld vindt.

Wat is SEO ook alweer?

SEO wil zeggen dat je blogposts optimaliseert voor zoekmachines. Dat doe je onder andere door:

 1. Zorg dat je keyword in de url van je blogpost staat.
 2. Maak je url netjes, en zorg dat hij niet te lang is.
 3. Zet het keyword waar je blogpost over gaat in de titel van je blogpost.
 4. Gebruik het keyword in de tussenkopjes ook wel headings genoemd.
 5. Gebruik een echte heading, en maak simpelweg tussenkopjes vet.
 6. Geef de afbeeldingen in je blogpost een zogenoemde alt-tag, en gebruik daarin het keyword.
 7. Streef naar minimaal 600 woorden van je blogpost.
 8. Zorg dat je blogpost een zogenoemde metadescription heeft. Dat is de tekst die zichtbaar wordt in de Google zoekmachineresultaten.
 9. Gebruik een externe follow link. (link naar een artikel of post op een andere website of blog)
 10. Gebruik een interne follow link. (link naar een blogpost op jouw blog)

Wat veranderde er op SEO gebied in 2022?

1. Helpful Content Update

De belangrijkste verandering op SEO gebied in 2022 vind ik zelf toch wel de zogenoemde Helpful Content Update. Google heeft hierover gezegd dat ze blogposts die puur geschreven zijn om hoog te scoren in de zoekresultaten lager beoordelen. SEO specialisten weten hoe ze een blogpost zo kunnen optimaliseren dat hij goed scoort in Google, maar dat wil niet altijd zeggen dat zo'n post ook 'helpful' is vindt Google. Dit zegt Google er zelf over:

'We're launching what we're calling the “helpful content update” that's part of a broader effort to ensure people see more original, helpful content written by people, for people, in search results.'

Met de Helpful Content Update wil Google content belonen die geschreven is door mensen die ook echt ervaring hebben met iets. Het is volgens Google niet meer genoeg om een uitstekend artikel te schrijven over een bepaald onderwerp. Google wil voortaan dat je ook laat zien dat je zelf ervaring hebt.

2. Oktober 2022 Spam update

In oktober voerde Google een grote spam update uit. Deze is vooral om 'scraping' tegen te gaan. Wikipedia omschrijft scraping als volgt:

'Search engine scraping is the process of harvesting URLs, descriptions, or other information from search engines such as Google, Bing, Yahoo, Petal or Sogou. This is a specific form of screen scraping or web scraping dedicated to search engines only.'

Vervolgens gebruiken die onverlaten AI (kunstmatige intelligentie) om automatisch artikelen te genereren! Met andere woorden: ze zijn alleen maar bezig met hoger in Google te komen, en schrijven niet eens hun eigen blogposts.

3. Video is belangrijker geworden

Een andere belangrijke SEO ontwikkeling is dat video belangrijker wordt. Je ziet bijvoorbeeld meer video's in de zoekresultaten. Het is daarom als blogger verstandig om video's te verwerken in je blogposts. Zelf ben ik helemaal niet zo van het filmpjes maken, maar je kunt ook andermans goede video's gebruiken.

4. Google indexeert niet meer álle pagina's

Google is een bedrijf, en moet als zodanig zuinig omgaan met hun tijd en geld. Om die reden indexeert Google niet meer standaard alle pagina's en blogposts. Dat betekent dat je als blogger Google soms een seintje moet geven als een pagina of blogpost heel belangrijk is, en dus geïndexeerd moet worden. Dat doe je bijvoorbeeld door intern linken. En controleer zo nu en dan even of een blogpost wel geïndexeerd is. Dat kan heel makkelijk met Google Search Central (voorheen Google Search Console).

5. Blognaam bovenaan het zoekresultaat

Google introduceert de naam van je blog prominent bovenaan een zoekresultaat. Ook zetten ze je favicon ervoor. (Een favicon is het plaatje/afbeelding voor de url in je browser!) Op dit moment is het nog niet in Nederland, maar het komt er zeker aan. Zorg dus dat je een mooi favicon hebt! Hieronder het voorbeeld dat Google hiervan zelf geeft:

Wat moet je hier nou mee als blogger?

Voel je je overweldigd? Weet dan dat goede blogposts schrijven altijd het belangrijkst blijft. SEO gebruik je om ervoor te zorgen dat meer mensen die goede posts vinden. Als je puur blogt als hobby, en het maakt je niet uit of mensen je blog vinden, hoef je niets te doen met SEO.

Maar wil je geld verdienen met bloggen? Of wil je meer bezoekers? Dan kun je niet zonder SEO!

 • Pas de 10 SEO tips bovenaan deze blogpost toe.
 • Installeer de gratis Yoast plugin of gebruik Rankmath.
 • Is het te lastig? Dan kun je SEO ook uitbesteden.

SEO en ik

Ik begon met bloggen in 2001. Jarenlang negeerde ik SEO. Het leek me veel te ingewikkeld en te moeilijk. Maar op een gegeven moment werd ik dan toch 'wakker' voor de voordelen. En nu zou ik niet meer zonder willen. Ik besteed veel tijd en energie aan mijn blogposts. Door daarbij aandacht te besteden aan SEO zorg ik ervoor dat meer mensen ze kunnen vinden, en dat ik aansluit bij wat mensen zoeken. Zo gebruik ik mijn tijd veel efficiënter.

Wat doe jij aan SEO?

Gebruikte bronnen onder andere: Neil Patel, Recipe for SEO, Google, Wikipedia, Search Engine Journal, Web FX, Google Search Central.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Wat vervelend dat je verkeer verliest Koen. Heb je al gekeken of er een specifiek moment is waarop het minder werd? Of het is een geleidelijk proces? Het zou eventueel kunnen dat je 'last hebt' van de Helpful content update. Het eerste wat ik altijd doe is kijken of er iets technisch aan de hand is. Het voordeel daarvan is dat het doorgaans makkelijk is om op te lossen ; )

   Volgens Google zijn backlinks niet meer belangrijk, maar de meeste seo specialisten zetten daar toch vraagtekens bij.

   Het belang van backlinks is een leuk onderwerp trouwens. Ik zal daar een keer een post aan wijden.

   N.B. Maak je goed gebruik van interne links? Die zijn zeker belangrijk namelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *