bloggen en loggen

Ben je klaar met bloggen? Is je post af? Wil je op publish drukken? Check dan eerst nog eventjes de volgende dingen!

 1. Check je spelling. Spelvauten komen klungelig en dom over. Dat kan bijvoorbeeld heel eenvoudig door naar google.com/docs te gaan en daar een nieuw document aan te maken. Plak je post er in, en doe de spelling check. (Nog een fijne gratis service van Google is Google formulieren)
 2. Check de opmaak van je post: is de post makkelijk leesbaar voor je bezoekers? Heb je goed gebruik gemaakt van tussenkopjes? Hak lange lappen tekst in stukjes.
 3. Check de inhoud van je post: zit er een begin - middenstuk - afsluiting in?
 4. Check de titel: is die duidelijk, en vertelt hij waar je post over gaat? Titels van blogposts zijn enorm belangrijk. Ze kunnen het verschil maken tussen een bezoeker die de post gaat lezen, en die meteen weer wegklikt. No pressure dus....
 5. Voeg interne links toe als het kan. Ze moeten natuurlijk wel relevant zijn, maar interne links zijn heel belangrijk. Interne links zijn links naar je eigen posts binnen je eigen blog.
 6. Zitten er plaatjes in je post? Voeg dan een pin it button toe, zodat bezoekers het plaatje en dus de post kunnen pinnen. Een plaatje maakt een post ook leuker voor bezoekers om te delen op Facebook. Ik kom wel eens op een blogpost die ik graag wil delen, maar soms ontbreken afbeeldingen. Dan moet ik vervolgens eerst zelf op zoek naar een plaatje vind ik. Want een post op Facebook zonder plaatje 'doet' het gewoon niet zo goed.
 7. Voeg alt-tags aan plaatjes in je post toe.
 8. Zorg voor een goede url oftewel permalink. Een permalink wordt automatisch aangemaakt, maar kun je voor publicatie op maat maken. Zorg dat het onderwerp van je post in je permalink staat. Dat is goed voor de vindbaarheid van je blogpost.
 9. Heb je eventuele bronnen netjes vermeld in de post?
 10. Zijn er producten waar je affiliate links achter kunt zetten, oftewel: is je post geschikt voor affiliate marketing? Staan er links in die LinkPizza voor je kan gebruiken als affiliate links? Of kun je een Amazon affiliate link gebruiken?
 11. Wil je met de post hoog in de zoekmachineresultaten komen? Gebruik dan de Yoast plugin om te controleren of hij voldoende geoptimaliseerd is.
 12. Werken alle links in je post? Niets zo klungelig als een nieuwe post met links die dan al niet eens werken.
 13. Is dit een goed moment om de post live te zetten? Op sommige dagen, en momenten van de dag zul je minder bezoekers hebben dan anders. Of juist meer. Kies het moment waarvan je weet dat er dan veel mensen naar je blog komen.
 14. Staan er social media buttons onder de post, zodat bezoekers de post makkelijk kunnen delen? Tot mijn verbazing zijn er nog best veel bloggers die geen social sharing buttons hebben. Ze zijn makkelijk te plaatsen, en het is echt een gemiste kans om ze niet te hebben! Ik kom regelmatig interessante posts tegen die ik zou willen delen, maar dan ontbreken de sharing buttons. Dat maakt de drempel om een post te delen meteen een stuk hoger. Want dan moet ik hélémáál de link  gaan kopiëren en naar bijvoorbeeld Facebook gaan om die post te delen. Maak het je bezoekers vooral makkelijk om jouw posts te promoten ; )
 15. Heb je 'related posts' geactiveerd op je blog? Related posts zijn aanbevelingen onder een blogpost. Iemand komt aan het eind van je blogpost en krijgt dan leuke tips om nog meer op je blog te lezen. Dat is vervolgens weer gunstig voor je bounce rate.
 16. Kunnen mensen makkelijk reageren op je blogpost? Heb je bijvoorbeeld een vraag gesteld? Of een 'call to action' gedaan?

Alles gedaan? Druk dan op publish en deel je post met de wereld!

Leestip: Hoe schrijf je een blog?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *