home button

Katlijn vroeg in de reacties of je een Home button op je blog moet hebben, of dat dit niet (meer) nodig is.

Een leuke vraag!

Ik heb Katlijn antwoord gegeven, maar ik vind dat de vraag ook een eigen blogpost verdient.

Wel of geen homebutton op je blog: dat is de vraag

'Phone home,' zei ET in de gelijknamige film. En dat illustreert mooi het belang van 'home' oftewel thuis ; ) Op een blog heeft de home button een soortgelijke functie. Bezoekers weten dat als ze op de home knop drukken ze 'naar huis' gaan op dat blog, oftewel naar de homepage. Het begin van het blog. Het is dus een eenvoudige en herkenbare manier voor bezoekers om terug te gaan naar de startpagina van een blog. Zeker als het een blog is met heel veel berichten.

Maar is het nog nodig om een home button op je blog te hebben?

Meestal leidt een klik op de blogtitel immers ook naar de homepage. Dat maakt een home button in theorie overbodig.

De voor-en nadelen van een home button op een blog

Het grote voordeel van een home button is duidelijk: het maakt bezoekers in een oogopslag duidelijk waar ze kunnen klikken om terug te gaan naar de beginpagina van je blog. Dus waarom zou je hem dan weghalen? Een belangrijke reden om hem weg te halen is plaatsgebrek in je menu. Een andere overweging is dat je het menu zo minimaal mogelijk wilt houden. In zo'n geval kan een home button kostbare ruimte innemen.

Wanneer moet je wél een home button op je blog zetten?

Als je een wat oudere doelgroep hebt

Als je blog bezocht wordt door een wat oudere doelgroep. Niet iedereen weet dat een klik op een header of logo naar de beginpagina van een website leidt. Voor die groep is het ontbreken van een home button knap waardeloos. En in het algemeen zou je kunnen stellen dat de mensen in deze groep 'wat ouder' zijn. Hoe jonger je doelgroep, hoe groter de kans dat ze weten dat klikken op het logo leidt naar de homepage. Dus als jij weet dat je blog bezocht wordt door minimaal 40-plussers en ouder dan zou ik de home button houden.

Als je header/logo niet naar je beginpagina linkt

Er zijn blog headers/logo's die niet altijd naar de beginpagina leiden. In zo'n geval is het duidelijk: je moet absoluut een homebutton op je blog zetten. Een mooi voorbeeld van een blog header die niet altijd naar de beginpagina van het blog leidt, is het populaire Blogger blog Zuinigaan. Als je klikt op de titel van het blog gebeurt er soms niets, afhankelijk van waar je bent op het blog. In zo'n geval is een homebutton belangrijk. Overigens heet die bij Aaf van Zuinigaan 'Blog'. Ik zou dat veranderen in 'Home'.

Je kunt heel eenvoudig controleren of jouw blog header/logo naar de beginpagina linkt. Gewoon er op klikken en dan merk je het vanzelf.

Hoe doen andere websites en blogs dat?

De toonaangevende zoekmachine Google heeft géén home button. Neil Patel van Ubersuggest ook niet. De Volkskrant heeft er eentje in de vorm van een Beginpagina. Ook op de website van onze Rijksoverheid staat prominent de tekst Home in hun menubalk : )

Collega blogger Sharp Ben van Blogtrommel heeft er ook eentje, en Bloggen en loggen ook.

Samenvattend

Tenzij je een overbevolkt menu hebt, zou ik in principe de Home button gewoon houden. Het kan geen kwaad, en het is gebruikersvriendelijk. Onze Rijksoverheid gebruikt er ook eentje op hun website. Maar als je kampt met ruimtegebrek in je menubalk, en het erg vol is, tsja dan kun je overwegen om de home button weg te halen om zo kostbare ruimte te winnen.

Heb jij een home button op je blog?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Een knop het 'Home' neemt erg weinig ruimte in. Ik zou daar niet op beknibbelen. Aan de andere kant moet en op 'Home' ook wel iets te lezen zijn. Bij sommigen vind je er weinig. Het is handig voor als je met een zoekmachine op een pagina belandt. Bij de Fietsersbondafdeling heb ik het woord Home verbangen door Voorblad. Ons krantje heette al jaren Kettingblad en dan is zoiets een logische naam.

    Ik maak me meer zorgen om Smartphone-gebruikers. Krijgen die de optie om op Home te drukken en werkt bij hen het menu en/of de zijbalk. Veel blogs zijn erg gericht op laptop/desktop-gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *