De rubriek Blog onder de loep is populair. Naar aanleiding van de vorige Blog onder de loep kreeg ik diverse verzoeken binnen voor blog analyses.

Daarom deze week opnieuw een blog onder de loep!

blog onder de loepJojo van het blog Kon ik maar toveren mailde me met de vraag of ik haar blog onder de loep wilde nemen. En ze vroeg zich met name het volgende af:

 1. Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn blog?
 2. Hoe zorg ik ervoor dat ik hoger in de zoekresultaten kom?
 3. Wat zijn mijn verbeterpunten?

Punt 1 en 2 zijn ongetwijfeld heel herkenbaar voor iedere blogger.

Kon ik maar toveren: eerste indruk

De eerste indruk van Kon ik maar toveren is dat het een minimalistisch vormgegeven blog is. Het is zwart-wit en oogt heel neutraal. Rechtsboven stelt Jojo zich meteen voor. Zo weet ik als lezer met wie ik te maken heb. Maar het wordt me niet duidelijk wat ik van dit blog kan verwachten.

Waar gáát het over? Wat heb ik er aan?

En wat heeft de titel Kon ik maar toveren er mee te maken? Is Jojo misschien een heks in opleiding? Of heeft ze te weinig tijd en zou ze daarom graag willen kunnen toveren? Jojo heeft (heel goed!) een button met 'Lees hier meer over mij' in haar menubalk staan. Maar als ik daar op klik word ik helaas niet veel wijzer. Het is ongeveer dezelfde tekst als in de sidebar.

Jojo biedt diverse manieren om Kon ik maar toveren te volgen. Dat is handig, want dit is een goede manier om bezoekers aan je te binden.

De H-tags op Kon ik maar toveren: meerdere H1-tags op één pagina

Google gebruikt H-tags als een signaal hoe belangrijk een tekst is. H-1 tags kun je vergelijken met krantenkoppen. Ze vertellen waar een artikel/post over gaat. De optimale verdeling van H-tags is:

 • Homepage: blogtitel H1 tag
 • Homepage: post titels H2 tags
 • Individuele post pagina: post titel H1 tag en titel van het blog nu een H2 tag

Hoe zit het met de H-tags op Kon ik maar toveren? Dit kun je heel eenvoudig checken met inspect element.

Wat dan opvalt is dat Kon ik maar toveren meerdere H1-tags op de homepage heeft. Meestal vind je maar 1 H1-tag per pagina. Bij Kon ik maar toveren hebben zowel de blogtitel als de titels van de posts h-1 tags. In het verleden werd het afgeraden om meerdere h1-tags op 1 pagina te hebben. Maar sinds de introductie van HTML5 mag het. Hier lees je waarom.

De items in de sidebar hebben h3-tags wat helemaal goed is.

De diagnose van SEOQuake van Kon ik maar toveren

1. Metadescription is te kort en keywords ontbreken

Volgens SEOQuake ontbreken een metadescription en keywords. Doordat Jojo geen metadescription heeft gedefinieerd pakt Google daardoor zelf maar een stuk tekst. Kijk maar:

metadescription

Dat is jammer. Want in de metadescription geef je aan waar je blog over gaat en wat mensen er van kunnen verwachten. Een goede metadescription zorgt er voor dat mensen vervolgens doorklikken naar je blog. Helaas bieden wordpress.com blogs niet de mogelijk een metadescription toe te voegen... : (

PageSpeed Insights: slechte score

Het is belangrijk dat je blog snel laadt. Niet alleen omdat de gemiddelde internet bezoeker de aandachtspanne van een mug, maar Google rekent je af op een lage laadsnelheid. Je kunt de laadsnelheid van je blog heel eenvoudig controleren met Google PageSpeed Insights. De minimale aanbevolen laadsnelheid is 85/100.

Kon ik maar toveren scoort niet goed wat betreft laadsnelheid. Voor smartphones: 43 en voor desktops 50. Hier valt dus nog wel wat te verbeteren. PageSpeed Insights geeft onder de resultaten suggesties voor verbetering. Helaas zijn die moeilijk toepasbaar op een wordpress.com blog.

Kon ik maar toveren is gemaakt met het Suits theme. Ik heb de snelheid van dit theme ook getest met PageSpeed Insights. Dan scoort het 62/100 voor smartphones en 79/100 voor desktop. Een stuk beter. Dus ondanks het feit dat Jojo weinig aan haar blog lijkt te hebben toegevoegd, vertragen de dingen die er wel op staan de laadtijd behoorlijk.

Hoe kun je de laadsnelheid van je blog verbeteren?

 • Maak plaatjes kleiner voor je ze oplaad naar je blog. Bijvoorbeeld met Shrink Images.
 • Ruim je sidebar op, en verwijder alles wat niet nodig is.
 • Plaats niet teveel posts op je homepage.
 • Zet geen hele posts op de homepage, maar zogenoemde excerpts: alleen de eerste alinea bijvoorbeeld.
 • Heb je een groot plaatje in je header? Overweeg dan om dit te verwijderen of in ieder geval kleiner te maken.

Is Kon ik maar toveren mobielvriendelijk?

Ik heb Kon ik maar toveren gecontroleerd op mobiel vriendelijkheid met Google's eigen Mobielvriendelijke test.  En Licht op 't hart is 'responsive'. Dit is tegenwoordig essentieel, want Google straft blogs die niet mobielvriendelijk zijn af, door ze lager in de zoekresultaten te zetten.

Antwoorden op Jojo's vragen

Hoe zit het nou met de antwoorden op Jojo's vragen?

Alleerst de vraag: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn blog. De belangrijkste bronnen voor bezoekers zijn:

 • Zoekmachines zoals Google
 • Andere blogs
 • Sociale media

Als je meer bezoekers wilt adviseer ik altijd als eerste stap om minimaal twee keer per week een ochtend te besteden aan het bezoeken van gelijksoortige blogs en daar zinnige comments achter te laten. Bezoek daarbij ook de blogs van de andere 'reageerders'.

Want van hen weet je al dat ze actief reageren! Zorg dat ze dit ook bij jou gaan doen door een zichtbare trouwe bezoeker van ze te worden. Houd dit minimaal 3 maanden vol, en je zult merken dat mensen je gaan terug bezoeken.

Bezoekers via zoekmachines krijg je als je hoog scoort in de zoekresultaten. Dat was ook één van Jojo's vragen: hoe scoor ik goed in de zoekmachineresultaten. Het antwoord op die vraag luidt: schrijf goede, informatieve posts, optimaliseer die voor zoekmachines en promoot ze op social media. En zorg dat je blog goed laad en smartphone vriendelijk is.

Daarnaast kun je lid worden van Facebookgroepen die bij jou en je blog passen. Wees daar actief en doe mee aan onderwerpen als 'Spam je blog'.

Conclusie over Kon ik maar toveren

Als je voor de eerste keer op Kon ik maar toveren komt oogt het rustig. Het blog heeft een duidelijke, rustige layout. Wel ontbreekt persoonlijkheid.

Verbeterpunten voor Kon ik maar toveren

 1. Maak gebruik van de tagline! En zorg dat je in de tagline duidelijk maakt waar je blog over gaat.
 2. Maak de header persoonlijker en pakkender.
 3. Voeg een foto van jezelf toe aan de sidebar. Zet die onder of boven je voorstel tekst.
 4. Voeg in de voorstel tekst een zin toe waarin je vertelt waar je blog over gaat en wat bezoekers er aan hebben.
 5. De menubalk is vrij leeg. Voeg daar rubrieken of speciale pagina's met goede informatie aan toe.
 6. De laadsnelheid van het blog is vrij traag. Verwijder systematisch steeds 1 element uit de sidebar en kijk wat het doet voor de laadsnelheid van je blog. Op deze manier kun je de oorzaak van de vertraging vinden!
 7. Maak pagina's met algemene informatie en verwijs daarnaar in de menubalk of plaats rubrieken in de menubalk.
 8. Als je serieuze plannen hebt met je blog kun je ervoor kiezen te verhuizen naar wordpress.org. Dan heb je meer mogelijkheden. Je kunt dan zonder problemen een metadescription toevoegen en meer doen om de laadsnelheid van je blog te verbeteren.
 9. Om meer bezoekers te krijgen adviseer ik een tweewekelijks blogrondje te maken langs diverse blogs en daar zinnige comments achter te laten. Bezoek ook de andere reageerders met een blog.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Ik vind dit ook zo'n leuke categorie. Moet echt eens onze blog onder de loep gaan nemen om te kijken of wij ook echt aan al die punten voldoen. Vooral die H1 tags enzo vind ik alleen wel lastig, omdat ik een gratis theme gebruik.
  Maar die willen we toch al gaan omgooien, dus dan kan ik daarmee lekker aan de slag...

 2. Hoi Nicole,

  Dank je wel dat je mijn blog onder de loep hebt genomen!!

  Ik heb er zeer zeker wat aan, alleen nu nog in de praktijk brengen, haha.

  Dat van die tags en de SEO vind ik moeilijk en daar moet ik echt even voor gaan zitten en uitzoeken hoe ik dat moet doen. Misschien is het simpeler dan ik denk maar ik moet er wel even de tijd en de rust voor hebben om dat uit te zoeken en aan te passen.

  Groetjes,
  Jojo

  1. Graag gedaan Jojo. De simpelste manier is om te upgraden naar wordpress.org en de Yoast plugin te installeren. Daarmee maak je heel makkelijk de metadescription en optimaliseer je eenvoudig je posts.

 3. Hoi Bloggelientje, wat een ontzettend leuke en interessante rubriek is dit. En vooral leerzaam. Ik ben nu 2 jaar bezig met mijn blog en het gaat goed maar er zullen hoogstwaarschijnlijk ook verbeterpunten zijn voor mijn blog. Ik doe op dit moment eigenlijk niks met SEO e.d. om de eenvoudige reden ik snap het niet zo goed, heb wel een eigen domeinnaam http://www.vanfransebodem.nl maar gebruik WordPress op dit moment gratis.

  Mocht je tijd hebben en het leuk vinden om mijn blog eens onder de loep te nemen dan hoor ik je graag.
  Groetjes Mireille den Hartog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *