Google Adsense AVG

Heb jij de Google Adsense AVG waarschuwing al gezien?

Blijkbaar is de verplichte privacy pagina + cookies melding op een blog niet genoeg.

Vanaf januari 2023 moet je een Google AVG waarschuwing op je blog zetten, volgens Google Adsense.

Wie Google Adsense op zijn of haar blog heeft, en dus advertenties, zal vast de waarschuwing bovenaan het Google Adsense dashboard hebben gezien.

Google Adsense waarschuwing over AVG

Als je naar Google Adsense gaat, dan zie je bovenaan dit staan:

'Vanaf 16 januari 2024 vereist Google dat alle uitgevers die advertenties tonen aan gebruikers in de EER en het Verenigd Koninkrijk, gebruikmaken van een platform om toestemming te beheren (ook wel Consent Management Platform of CMP genoemd). U kunt elk door Google gecertificeerd CMP gebruiken, waaronder de eigen oplossing van Google voor toestemmingsbeheer. Als u deze oplossing wilt gebruiken, stelt u eerst uw AVG-bericht in.'

In eerste instantie negeerde ik dit bericht, maar op een gegeven moment besloot ik het toch eens nader te bekijken.

Want je wilt niet dat Google Adsense ineens besluit dat je niet aan de richtlijnen voldoet, en je hele site blokkeert of zo.

Voldoen aan de Google Adsense AVG

Linksonder de waarschuwing staat heel behulpzaam een link naar een AVG-bericht maken. Als je daarop klikt, kun je simpelweg de stappen volgen. Ik word snel ongeduldig en heb een hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen. Maar ik moet toegeven dat het stappenplan prima is. Mijn grootste probleem was dat ik diverse blogs heb, waardoor ik alle instellingen voor elk blog moest doen.

Wat je moet doen

 1. De naam van je blog kopiëren en plakken. Die wordt gebruikt in het bericht dat je bezoekers te zien krijgen.
 2. De url van je privacy pagina kopiëren en plakken
 3. Een logo invoeren. Ik heb gewoon mijn profielfoto gebruikt.

Zolang je de stappen niet correct hebt gedaan, kun je simpelweg niet verder. Ik weet dat, want ik werd een paar keer teruggefloten.

Als je alles hebt gedaan kan het ongeveer een uurtje duren voordat de melding op je blog verschijnt.

En zo ziet het Google Adsense AVG bericht eruit

Hieronder zie je het resultaat:

Het is een irritante popup die het onmogelijk maakt om je blog te zien. Bezoekers worden gedwongen op één van de blauwe knoppen te drukken.

Tsja..

Ik vind cookiemeldingen altijd erg irritant, en klik ze zo snel mogelijk los. En dan denk ik altijd geërgerd:

'Volgens mij is er niemand die de melding gaat lezen!'

Deze pop-up vind ik dus ook irritant. Ook al snap ik heus wel dat het voor de bescherming van de consument is.

Moet jij wat met de Google AVG melding?

Vraag jij je nu af of jij ook wat moet met de Google Adsense AVG melding? Moet jij ook zo'n formulier op je blog zetten? Het antwoord is:

Alleen als je advertenties op je blog hebt.

Heb je geen advertenties?

Dan kun je dit gewoon links laten liggen.

Heb je wel advertenties?

Volg dan de stappen die Google geeft.

Maar let op: het is volgens Google Adsense pas vanaf 16 januari 2023 verplicht. Dus in die zin kun je het op dit moment ook gewoon even laten voor wat het is.

Hoe zit dat met WordPress blogs en de Google Adsense AVG melding?

De verplichte Google Adsense AVG melding geldt voor alle blogs, dus ook voor WordPress blogs. Maar omdat ik voor mijn WordPress blogs Ezoic gebruik, is dat gelukkig automatisch geregeld. Ik heb het zelfs nog even nagevraagd bij Ezoic, en kreeg dit geruststellende antwoord:

'Google is currently updating their requirements for all consent management for serving ads, we have worked alongside Google to ensure that our consent pop up is in line with their policies and requirements and we are part of the Google certified CMP's. So as you are using Ezoic's consent pop up, you do not need to make any further changes as it is compliant, and you're good to go!'

Google Adsense AVG waarschuwing tot slot

Heb jij de Google Adsense AVG waarschuwing gezien? Dan is hij waarschijnlijk van toepassing voor je blog. Je kunt dan twee dingen doen:

 1. De stappen volgen en de popup meteen op je blog zetten.
 2. Lekker achterover leunen en dit in januari 2024 doen, want dan is het pas verplicht.

Beide opties zijn prima.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Een blogpost over AVG en mijn blog leende ik deels van een andere blogger.
  Of ik daarmee voldoe aan de verplichtingen?
  Ik weet het niet.

  Wel ga ik zo goed mogelijk met persoonlijke gegevens om.

  Vriendelijke groet

 2. Ik heb via een plugin dit toegevoegd, maar zie ineens een forse daling in het aantal vertoonde advertenties. Hebben jullie dat ook met de tool van Google zelf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *