amstergwen

Ik keek de documentaire Amstergwen.

In deze documentaire maakt journalist en schrijver Gwen van der Zwan een account aan op Twitcher, bij wijze van sociaal experiment.

Ze doet dit project samen met Martijn Goris.

Wat is Twitcher?

Ik moet bekennen dat ik nog nooit van Twitcher had gehoord. Maar in deze documentaire heb ik geleerd dat het een platform is waar je kunt 'streamen' oftewel live uitzendingen kunt doen. De meeste streams zijn van mensen die aan het gamen zijn.

Terwijl je streamt kunnen mensen daarop reageren en zie je hun comments op wat je doet of zegt. Ook kunnen ze donaties zien. Je kunt dus geld verdienen met Twitcher.

Als ik het goed begrijp ben je een soort van influencer op Twitcher.

Het is gewoon weer een andere vorm. In plaats van actief op TikTok of Instagram kun je ook werk maken van Twitcher.

Gwen kiest voor de rubriek 'Chat'. Daar kun je feitelijk alle kanten mee uit.

Amstergwen

De centrale vraag waarmee Gwen van der Zwan begint met Amstergwen op Twitcher is:

Hoe is het om als vrouw je leven op internet te delen?

Streamen op Twitcher lijkt verrassend eenvoudig in Amstergwen. Je maakt een account aan, en begint te streamen. In eerste instantie zit Gwen vooral een beetje te babbelen op Twitcher. In haar onderzoek naar hoe het werkt op Twitcher komt Gwen er al snel achter dat als ze laag uitgesneden topjes draagt ze veel meer kijkers krijgt.

Amstergwen: van coltrui naar strak haltertopje met decolleté in een paar weken

Haar filmpjes veranderen en worden uitdagender. Op de website van Flair schrijven ze over de verandering:

'Een paar weken later staat Amstergwen heupwiegend voor een gasfornuis, in een strak haltertopje met decolleté. Ze gooit haar handen in de lucht, alsof ze aan een buikdansact begint, en kijkt zwoel in de camera. ‘Hé, maar hoe is jullie dag dan?’ vraagt ze aan de honderden mannen die haar live gadeslaan.'

Ze krijgt steeds meer volgers, maar ook steeds meer nare reacties. Op de site van 2doc.nl staat het volgende:

'Een jaar lang begeeft Gwen zich undercover op het platform en onderzoekt hoe het is om je leven live op internet te delen, wat de rol is van vrouwen op dit platform en wat de snelste weg naar succes is. Hierbij treft ze een cocktail aan van haat, geld, dreigementen, liefdesverklaringen, pesterijen en vrouwenobjectivering.'

Mensen gaan haar bijvoorbeeld in het echt opzoeken, wat behoorlijk bedreigend voelt denk ik.

Amstergwen: borstvergroting

Dan komt er in de documentaire ineens een moment waarop Gwen haar collega Martijn vraagt om te komen, omdat ze hem wat moet vertellen. Ze biecht op dat ze een borstvergroting heeft ondergaan. En dat komt allemaal door Amstergwen. Gwen vertelt dat ze zich heeft laten meeslepen in de wereld van Twitcher. Door haar succes kreeg ze het idee dat ze er misschien wel haar werk van zou kunnen maken en 'heel groot' zou kunnen worden op Twitcher.

Als ik het goed begrijp is ze zichzelf enigszins verloren in haar alter personage Amstergwen door Twitcher. De aandacht en feedback die je als streamer krijgt op Twitcher geven je elke keer een shot dopamine. En dat werkt verslavend.

In de Volkskrant omschrijven ze Gwen inderdaad als iemand 'die zichzelf verloor op het door mannen gedomineerde livestreamplatform Twitch.'

De conclusie van Gwen van der Zwan over Amstergwen

Gwen concludeert dat het platform van Twitcher niet zonder gevaar is. Als zij als journaliste al zo is opgeslokt door deze wereld, hoe gaat dat dan met jonge, onschuldige meisjes?

Persoonlijk vraag ik me ook wel af hoe snel Gwen haar journalistieke distantie verloor.

Als journalist die een documentaire wil maken is het van wezenlijk belang, lijkt mij, dat je je niet laat opslokken door je onderwerp.

Dat is bij haar dus wel gebeurd.

En ik weet niet precies of dit nou meer over Twitcher zegt of over Gwen van der Zwan als journalist.

Mijn conclusie over deze documentaire

Ik vond het een leuke documentaire om te kijken. De wereld van influencers fascineert mij. Bovendien houd ik van dit soort kleine en persoonlijke documentaires. Ik vind het bovendien fascinerend hoe mensen hun leven delen op internet door het te streamen.

En daarmee ook nog geld weten te verdienen.

Het is een wondere wereld!

Maar wat is nou het antwoord op de vraag hoe het is om als vrouw je leven op internet te delen?

Ik denk dat het antwoord is dat het eng en bedreigend is, maar tegelijkertijd ook verslavend en winstgevend.

Streamen versus bloggen

Bloggen lijkt me dan toch een stuk veiliger dan streamen. Ook is het publiek dat blogs leest denk ik heel anders. Hoewel je ook als blogger soms best veel van jezelf laat zien, afhankelijk van je blog en de keuzes die je hierin maakt natuurlijk.

Amstergwen kijken

Je kunt Amstergwen gratis kijken op 2doc.nl!

Leestip

Natuurinfluencer

Voel jij je veilig als blogger?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *