nieuwe blog look

Bloggen en loggen heeft een nieuwe look. Met andere woorden: ik ben van blog theme veranderd. Een blog theme bepaalt het sjabloon/uiterlijk van een blog. De reden dat ik van blog theme ben veranderd is heel eenvoudig:

Jullie.

Waarom ik mijn blog theme veranderde

Ik had al een paar keer reacties gekregen dat het lettertype van het theme dat ik gebruikte te klein was en slecht leesbaar. En recent kwam daar ook bij dat mensen de kleur van de links niet goed konden zien. Een goed leesbaar blog, en duidelijke zichtbaarheid vind ik erg belangrijk. Dus die reacties gingen aan mijn knagen. Net zolang tot ik besloot om de knoop door te haken: een andere blog theme dan maar.

Van Genesis naar Headway

Ik heb het Headway theme gebruikt; een oude bekende van me. Sterker nog, voordat ik het Genesis theme installeerde op Bloggen en loggen gebruikte ik ook Headway. Het Headway theme is echt een fijne theme voor dummies. Je kunt er namelijk heel makkelijk een bepaalde look mee creëren voor je blog zonder dat je met html of php hoeft te knoeien. Sterker nog, volgens mij kun je elke theme die je mooi vindt vrij makkelijk namaken met Headway. Maar de keerzijde van de vele mogelijkheden van Headway vind ik dat het overweldigend kan zijn. Vandaar dat ik was overgestapt naar een Genesis theme. Genesis staat bekend als een heel solide en betrouwbare theme die goed is voor je SEO. Onder het motto: 'Dat zal dan wel goed zijn,' installeerde ik het op mijn blog. En vervolgens durfde ik er ook niet meer aan te zitten.

Anders dan Headway themes vind ik Genesis themes lastiger aan te passen. Vandaar dat het vorige theme op Bloggen en loggen er heel rustig en elegant uitzag. Dat is eigenlijk niet echt wie ik ben, of wat mijn smaak is. Voor wie het niet meer weet, het was dit:

Bloggen en loggen

Ik houd toch wat meer van persoonlijkheid op een blog. Maar omdat dit voor bezoekers onrustig kan zijn, bleef ik er braaf aan vasthouden. Totdat jullie dus een paar keer aangaven dat dingen niet optimaal waren. Zoals Bloggen en loggen er nu uitziet past beter bij mij. Maar ja. Is dat wel het belangrijkst? Gaat het niet om je bezoekers?

Persoonlijke smaak en voorkeuren versus de smaak van je bezoekers

Dit is voor mij best een lastig punt. Ik houd van veel kleur. Maar dat kan op een blog onrustig en druk ogen. Daarom probeer ik te balanceren tussen een blog dat bij mij past en reflecteert wie ik ben, en een blog dat gebruiksvriendelijk is. Eigenlijk komt het er op neer dat je een afweging moet maken: wat wil je? Want stel dat je je blog zelf heel mooi vindt, maar bezoekers lopen gillend weg. Dan kun je kiezen voor een theme dat bezoekers wel aanspreekt, maar dan loop je misschien het risico dat de lol er voor jou helemaal afgaat. Dat het niet meer voelt als jouw blog. Tsja.

Hoe kies je een blog theme: aandachtspunten

Een blog theme kiezen voor je blog is niet eenvoudig. Dat vind ik tenminste. Want er is zoveel keuze, dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder een lijst met aandachtspunten bij de keuze voor een blog theme:

 • Wat voor uitstraling wil je dat je blog heeft? Zakelijk? Romantisch? Vrouwelijk? Professioneel? Kleurrijk?
 • Is het theme makkelijk te personaliseren?
 • Welke lettertypes gebruikt het theme? En zijn die goed leesbaar? Dat was dus blijkbaar niet het geval bij mijn Rowan Genesis theme.
 • Is het blog theme duidelijk voor bezoekers. Met andere woorden: is de navigatie duidelijk? Kunnen bezoekers zien wat ze waar kunnen vinden?
 • Laad het blog theme vlot? Een theme dat traag laadt moet je niet hebben, want dat schrikt bezoekers af. En Google houdt er ook niet van.
 • Is het theme SEO vriendelijk? Dat wil zeggen is het gunstig voor zoekmachines?
 • Hoe is de support? Is er een goede ondersteuning voor het theme?
 • Wie biedt de support? Doet de maker dat? Of moet je naar forums voor hulp?
 • Wil je een blog met een aparte landing page?
 • Wat voor type footer wil je? Eén lange footer of wil je er eentje in drie 'stukken'.
 • Wat wil je allemaal op je blog zetten? Tegenwoordig komen veel blog themes met kant en klaar Instagram widget bijvoorbeeld.
 • Wat wil je er voor betalen? Er zijn veel gratis blog themes, maar er wordt vaak gezegd dat je bij betaalde themes betere ondersteuning krijgt.
 • Wordt het theme veel door andere bloggers gebruikt? En zo ja, kun je het dan personaliseren zodat jouw blog er toch anders uitziet?

Mijn nieuwe theme onder de loep

Ik ben zelf de eerste die toegeeft dat het vorige Genesis theme rustiger en klassieker oogde. Maar zoals ik al zei had dat volgens jullie problemen met de leesbaarheid. Bij deze nieuwe look heb ik me bewust ingehouden met de lettertypes voor een rustige uitstraling. Ik heb niet meer dan 2 verschillende lettertypes gebruikt: Arial Narrow en Niconne. De nieuwe look van Bloggen en loggen heeft een wat meer huiselijke achtergrond. Daar kun je je vraagtekens bij zetten: mag een blog dat tutorials en informatie geeft een huiselijke look hebben? Het zal van de smaak van de bezoeker afhangen. Zelf houd ik wel van een huiselijke look bij tutorials. Sterker nog: vaak zijn dat soort tutorials tenminste begrijpelijk en niet te technisch. De header heb ik ook heel rustig gehouden. Normaal zet ik daar graag plaatjes in ; ) Maar omdat ik toch al veel plaatjes in de posts gebruik, heb ik me bij de header beheerst.

Tot slot

Het evenwicht vinden tussen wat je zelf mooi vindt, en wat je bezoekers mooi vinden, kan lastig zijn. Het hoeft niet. Want je kunt een smaak hebben die goed in de markt ligt. Is dat niet het geval, dan is het de kunst om een compromis te vinden. Of keuzes te maken. Je kunt bijvoorbeeld denken: dan maar minder bezoekers! Anders is het mijn mijn blog niet meer.

Maar let op: een goede leesbaarheid en duidelijke navigatie zijn essentieel voor een blog. Dat staat voorop. Ongeacht je persoonlijke smaak.

N.B. Nu hoop ik niet dat ik allemaal reacties krijg in de sfeer van: 'Ik vond je vorige blog theme veel leuker!' of 'Deze is veel te druk.'

Maar één ding: het lettertype is nu niet meer te klein, en de links zijn duidelijk herkenbaar : ) En tot slot een leuk citaat uit een countryliedje:

'You know you can't please everyone, so you gotta please yourself.'

Dus. Ik ga denk ik ook nog een leuk brievenbusje bij de nieuwsbrief zetten : )

Zie ook blog themes voor WordPress.

Hoe heb jij jouw blog theme gekozen? Wat waren je overwegingen? Ben je er tevreden over?

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Ik ben op het moment ook bezig met het aanpassen van mijn thema, omdat ik na 2 jaar bloggen toch merk dat ik bepaalde functionaliteiten in mijn huidige thema mis. Maar omdat ik een aantal dingen anders wil dan in het thema is het best wel een gepriegel met CSS en HTML codes. Gelukkig heb ik een broer die daar handig in is, zodat ik straks weer een paar jaar met mijn nieuwe thema vooruit kan en er tevreden over ben.

 2. Ik had hiervoor een prachtig thema, met heel veel functies, ik kreeg ook te horen dat het lettertype te klein was. Dit had ik wel aangepast. Daarnaast had ik veel technische problemen oa met de Instagram widget. Toen het thema tijdens mijn vakantie weer problemen gaf (mijn website was helemaal zwart) was ik er klaar mee. Ik heb het tijdelijk opgelost. Eenmaal thuis heb ik een ander thema geïnstalleerd. Veel eenvoudiger maar uitgebreider. Het voelde alsof ik een winterjas uittrok. Nu krijg ik reacties als een stuk rustiger en overzichtelijker. Ik ben er erg blij mee!

  1. Ik herken je gevoel helemaal Rosita! Soms kan een theme in theorie echt prachtig zijn met allerlei indrukwekkende functies, maar kan het toch niet voor je werken. Ik vind de huidige look van je blog ook erg mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *