blog theme kiezenAfgelopen week heb ik van drie van mijn blogs de theme ook wel template genoemd aangepast.

De reden?

Ze scoorden alledrie heel slecht op de snelheidstest van Google's PageSpeed Insights. Hieronder een afbeelding van de trieste score:

blog theme kiezen

Tegelijkertijd moet je je niet blind staren op Google's PageSpeed Insights. Want voor eenzelfde blog template kun je bij een site als Pingdom 83/100 scoren. Verwarrend dus.

Niettemin gebruik ik Google's PageSpeed Insights graag om te controleren of mijn blogs nog voldoende snel laden. En soms is de uitslag dus aanleiding voor een nieuwe blogtheme.

Post over blog themes en templates

Deze post gaat over blog themes/templates. Een blog theme is enorm belangrijk. Het is het gezicht van je blog. Als mensen op je blog komen, vertelt je blog theme hen als het goed is meteen al iets over je blog. Een blog beginnen, betekent dus ook kiezen voor een goed theme.

En zoals je weet heb je ongeveer 2 tot 3 secondes om mensen te overtuigen dat je blog interessant is!

Redenen om van blog theme te wisselen

 1. Je theme laadt langzaam.
 2. Je blog theme is niet geoptimaliseerd voor zoekmachines. Zo zijn helaas de standaard gratis blog themes die Blogger aanbiedt niet gunstig voor je SEO. De titels van je blogsposts in deze Blogger themes hebben bijvoorbeeld h3 tags, in plaats van h1 tags. Blogtitels moeten minimaal een h2 tag hebben, en liever nog een h1 tag.
 3. Je theme heeft geen duidelijke eigen identiteit. Hij helpt je blog niet om zich te onderscheiden van de rest.
 4. Het is een onoverzichtelijke theme, waar mensen in verdwalen.
 5. Je hebt gewoon zin in iets anders. Met dit argument moet je wel voorzichtig zijn vind ik. Want stel dat je iemand bent die heel vaak zin heeft in iets anders... Dan kan het je bezoekers op een gegeven moment gaan irriteren als je vaak van 'looks' wisselt.
 6. Je theme is gedateerd. Zo zijn er nog blogs met de oude Blogger templates.
 7. Je vindt de theme zélf niet prettig. Dat kan! Themes zijn heel persoonlijk, en soms kun je niet wennen aan een bepaalde look of indeling.
 8. Je hebt last van dalende bezoekersaantallen en je verdenkt je theme ervan de oorzaak te zijn.
 9. Je bezoekers klagen over je blog theme... Klagende bezoekers, zeker als het er veel zijn, laten zich moeilijk negeren.

Waar moet je op letten bij de keuze voor een nieuwe blog theme?

Als ik een nieuwe blog theme zoek, dan let ik op de volgende dingen:

 • Is de laadsnelheid goed? Dit test ik met Google's Pagespeed Insights. Bij de meeste themes staat wel een preview link. Die gebruik ik om de snelheid te controleren.
 • Is de theme geoptimaliseerd voor SEO? Dat wil zeggen zijn de h-tags gunstig voor zoekmachine*? Staat de titel van de blogpost bijvoorbeeld vóór de titel van het blog in zoekmachineresultaten?
 • Laat je niet verleiden door de mooie plaatjes in een blog theme. Wees alert, en kijk naar de structuur van de theme. Want die mooie plaatjes heb jij zelf waarschijnlijk niet. Dus jouw blog zal er niet zo uitzien als de theme waar je verliefd op werd. Wees je hiervan bewust. Wat dat betreft is een theme uitzoeken net zoals een huis kopen: je moet even door de inrichting heenkijken ; )
 • Hoe gemakkelijk kun je de theme naar jouw wensen aanpassen? En wil je dat zelf kunnen doen, of vind je het geen probleem als je daar telkens iemand voor moet bellen? Ik ben zelf dol op Blogspot themes die 'compatible' zijn met de Blogspot Theme Designer. Dat betekent namelijk dat ik er zelf heel makkelijk dingen in kan aanpassen. Hieronder een screenshot van de Blogspot Theme Designer voor mijn blog Het Moederfront:
 • Hoe is de ondersteuning door de ontwerpers van de theme?
 • Past de theme bij jouw blog onderwerp? En bij je doelgroep?
 • Hoe oud is het theme? Wordt het nog ge-update en verkocht? Sommige themes voldoen niet meer aan de modernste eisen.
 • Op veel sites waar ze themes aanbieden, zijn de themes geordend op thema. Dat kan het zoeken makkelijker maken. Denk aan themes als personal, magazine en portfolio. Zo maak je meteen al een voorselectie.
 • Betaalde blog themes zijn niet per definitie beter dan gratis themes! N.B. Let bij gratis themes wel op dat ze van een betrouwbare bron komen, zodat je niet een slecht gecodeerd theme installeert of eentje met malware. Schiet je nu spontaan in de stress over de vraag of jouw blog misschien malware bevat? Geen probleem: op Virus Total kun je dit heel makkelijk en gratis controleren!
 • Wat wil je er allemaal op hebben? Sommige blog themes komen standaard met social media buttons en een Instagram widget bijvoorbeeld. Bij andere moet je die er zelf opzetten.
 • Zoek naar ervaringen van anderen met een blog theme. Vaak zie je onder een theme comments staan, die wat dat betreft heel informatief kunnen zijn.

Extra aandachtspunt bij WordPress themes

Een extra aandachtspunt bij WordPress themes is dat 'het plaatje op de verpakking' vaak prachtig is. Maar vervolgens installeer je zo'n theme en ziet je blog er helemaal niet zo uit als op het plaatje! Bij Blogger blogs is dit wat dat betreft veel beter geregeld vind ik. Daar is het veel meer 'What you see is what you get'.

Dus als je een WordPress theme koopt, controleer dan goed wat je er bij geleverd krijgt en wat je zelf moet doen om de mooie looks van het theme zelf zo te krijgen. En of je dat zelf ook kunt. Want anders zit je met een prachtige theme, die je niet kunt 'bedienen'.

Maak een oefenblog om een nieuwe theme rustig uit te proberen

Als je een nieuwe theme wilt installeren is het handig om dit ergens te doen waar er geen gevolgen zijn als er iets mis gaat. Om die reden heb ik bij Blogger een speciaal oefenblog gemaakt. Daar probeer ik themes eerst uitgebreid uit, voordat ik ze op het 'echte' blog zet. Op die manier weet ik waar ik tegenaan kan lopen en hoe ik dat kan oplossen. Bovendien kan ik met zo'n oefenblog ook nogmaals de snelheid van het theme testen, want die is op je eigen blog soms anders dan op het preview blog.

Bij WordPress.org kun je gebruik maken van diverse gratis plugins om een blog theme eerst te testen. Maar ik ben daar niet onverdeeld enthousiast over. Zelf gebruikte ik wel Theme Test Drive. Maar als ik dan alles netjes had gemaakt, en de theme officieel activeerde, was het vaak eerst toch nog een rommeltje.

Een alternatief is Theme Switcha, maar daar heb ik zelf verder nog geen ervaring mee.

Waar en hoe kun je blog themes vinden?

Er zijn enorm veel blog themes te vinden. Je vindt ze op de volgende manieren en plekken:

 • Google: gewoon blog theme intypen en daar ga je! Soms klik ik op de  image zoekfunctie van Google om meteen ook een beeld van het template te zien. Zoek verder bijvoorbeeld op 'premade blog themes' en 'blog theme designers'.
 • Pinterest.
 • Etsy. Hier vind je ook veel leuke Blogspot themes, maar meestal niet geoptimaliseerd voor SEO tot mijn verbijstering. Mijn favoriete shop is AlbeMarlePR.
 • Gooyaabi templates. Zowel Blogger als WordPress themes. Prettige bijkomstigheid: er is meestal een gratis versie en een betaalde versie. Neem eerst de betaalde versie, en probeer  die naar hartelust uit. Dan kun je later eventueel altijd nog kiezen voor de betaalde theme.
 • Pipdig. Zowel Blogger als WordPress themes.
 • Georgia Lou Studios. Net als bij Pipdig, Blogspot en WordPress themes.
 • 17 Avenu: chique Blogspot en WordPress themes, maar de Blogspot themes zijn niet SEO geoptimaliseerd, dus ik koop hier nooit.
 • Designer Blogs: WordPress en Blogspot themes. De blogspot themes kosten 15,- maar zijn helaas ook weer niet geoptimaliseerd.
 • Heb je een wordpress.org blog? Dan vind je in links in je sidebar onder Weergave ook een heleboel gratis blog themes.

*Je kunt de titels van de blogposts controleren op h-tags met inspect element! Dat heb ik gedaan bij het Genevieve theme van 17th Avenue, en dat leidde tot dit teleurstellende resultaat:

blog theme kiezen

Zoals je ziet: de titel van de post heeft een H3 tag. Daarmee zeg je dus eigenlijk tegen zoekmachines: 'Deze titel is niet zo belangrijk.' Maar dat zijn blogtitels nou juist wel! Daarom is dit niet handig.

Samenvattend

De theme, ook wel template genoemd, van je blog is heel belangrijk want het is het gezicht van je blog. In deze post zette ik op een rijtje wat redenen kunnen zijn om voor een andere blog theme te kiezen, en waar je dan op kunt letten.

Zie ook Blog themes voor WordPress.

Wat voor soort blog theme heb jij? En waarom koos je juist voor die?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Zelf heb ik een oud gratis thema van wordpress. Die heb ik behoorlijk aangepast, maar helaas is niet alles aanpasbaar als je bij wordpress.com blogt. Bij blogspot zijn minder thema's, maar daar is de aanpasbaarheid veel groter.

  Bij dit thema vind ik de letters te klein (mogen zeker 25% groter) en te flets. Aan dat vergroten kan ik met m'n browser eenvoudig per website iets doen. Dat gaat niet met de fletsheid. Die moet ik voor m'n scherm instellen en weer terugzetten als ik een andere website bezoek.

  De snelheid van m'n blog is meer dan redelijk. De blogspots die ik gebruik zijn traag, maar dat komt omdat ik hun RSS-ophaalfunctie behoorlijk zwaar belast.

  Bij wordpress en blogspot weet ik overigens alle thema's af te keuren. Er mankeert altijd wel iets aan. Ook de betaalde. Wat dat betreft zou ik zelf aan de slag moeten, maar dat is me teveel werk als het om updaten en de nieuwste vereisten gaat.

 2. Ik gebruik nog altijd een oud Blogger-theme maar ben bezig om mijn blog over te zetten naar het Contempo-theme. Omdat dit theme helaas geen volgende/vorige knoppen meer kent moet ik wel bij al mijn reisverhalen een verwijzing maken naar het volgende deel verslag en dat kost tijd. Ik vind het verder wel een mooi theme en ook ik ben er fan van dat in de standaard Blogger-themes van alles naar eigen smaak is aan te passen.

  Je opmerking over de H1 en H2 tags deed me weer twijfelen of het allemaal de moeite wel waard is. Inmiddels heb ik echter bij Stacoverflow een code gevonden, die dit probleem in de nieuwe Blogger-themes zou moeten opheffen.

  https://stackoverflow.com/questions/43148424/add-headers-h1-h2-h3-contempo

 3. Op dit moment heb ik theme die ik al een tijdje op Etsy heb gekocht. Wel hier en daar heb ik zelf aangepast. En eigenlijk wil ik andere layout maar nog niet vinden zoals ik wilt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *