Blogthemes voor WordPress

Toen ik ongeveer tien jaar geleden een aantal blogs van Blogger naar WordPress verhuisde, deed ik dat onder andere omdat ik dacht dat er veel mooiere blog themes voor WordPress waren dan voor Blogger.

Viel dat even tegen!

Blog themes voor WordPress: niet zoals op het mooie plaatje!

Want niet alleen waren de blog themes voor WordPress niet persé veel mooier, ze waren vooral veel moeilijker dan de Blogger themes die ik gewend was. WordPress themes worden doorgaans prachtig gepresenteerd, maar vereisen vervolgens veel kennis en handigheid van de blogger om ze er ook zo te laten uitzien.

En die kennis en handigheid heb ik dus niet.

Wat dat betreft vind ik Blogger themes nog steeds veel gebruiksvriendelijker.

Inmiddels heb ik mij schoorvoetend verzoend met WordPress, en zie ik er zeker de voordelen van in. Mijn drie blogs met blog themes voor WordPress zal ik daarom niet terugverhuizen. Maar het leek mij leuk om de blog themes voor WordPress die ik in de loop van de tijd heb gebruikt eens op een rijtje te zetten.

Blog themes voor WordPress

Als het gaat om blog themes voor WordPress, dan hoor je als snel StudioPress. StudioPress is bekend vanwege het Genesis theme dat een hele goede naam heeft als het gaat om snelheid en zoekmachineoptimalisatie.

Genesis themes

Nadat ik overstapte van Blogger naar WordPress koos ik daarom in eerste instantie voor een Genesis theme. Vergis je niet: alleen een Genesis theme is eigenlijk niet genoeg. Je hebt er ook een child theme bij nodig. Dat maakt een Genesis theme een duur grapje. In mijn geval koos ik voor het child theme Quattro dat me deed denken aan een krant en dat vond ik leuk.

Minder leuk vond ik dat ik niet snapte hoe het theme werkte....

Het Prose theme is lange tijd één van mijn favoriete blog themes voor WordPress geweest. Je gebruikt het in combinatie met Genesis en het is, anders dan de meeste WordPress themes, heel gebruiksvriendelijk. Enerzijds biedt het Prose theme een duidelijk kader zodat je geen rare dingen kunt doen, anderzijds kun je er makkelijk lettertypes, kleuren en de header mee aanpassen. Zie ook mijn post Het meest gebruikte lettertype.

Andere Genesis child themes die ik heb gebruikt zijn:

 • Vintage themeBlog themes voor WordPress
 • Adorableadorable
 • Modern Blogger ProBlog themes voor WordPress
 • Rowanrowan theme
 • Delightful Child ThemeBlog themes voor WordPress
 • Stephanie template van Albemarle PR
 • Domestic8ted theme: genesis child theme
 • Sprinkle theme Blog themes voor WordPress
 • Yoast, bekend van zijn briljante SEO plugin, had in 2014 ook diverse blog themes! Ik kocht hun Vintage theme, en als ik het plaatje nu weer zie dan snap ik meteen weer waarom:

yoast blog theme

Maar ook bij deze mooie WordPress theme liep ik er tegenaan dat het er bij mij niet zo mooi uitzag als bij het voorbeeld. Het werd dus geen succes. Inmiddels zijn ze bij Yoast ook weer gestopt met blog themes.

Overige blog themes voor WordPress

Omdat ik moeite had met het aanpassen van Genesis theme, en het Prose theme tot mijn verdriet is opgeheven, stapte ik noodgedwongen over op andere blog themes.

Headway theme, Blox en Padma

Lange tijd was ik dol op het Headway theme, dat werkt met Drag and drop. Ik vond het erg vergelijkbaar met de Blogger Designer. Ik hoefde niets te coderen, en kon gewoon elementen tekenen en slepen. Headway heeft wat mij betreft maar één groot nadeel: je eigen capaciteiten zijn de limit. En die van mij zijn nogal beperkt als het gaat om design. Waar het Prose theme van Genesis mij veilig hield binnen bepaalde goede kaders, gaf het Headway space mij echt alle vrijheid. En soms vond ik die vrijheid te groot,

Dat neemt niet weg dat ik dit theme jaren heb gebruikt, tot de makers stopten met de ondersteuning. Er kwam nog een Nederlandse versie in de vorm van het Blox theme, maar ook dat ging al snel mis. Nu  is er het gratis Padma theme dat net zo werkt als Headway en bovendien niets kost.

padma theme

Ik vind het een goed blog theme voor WordPress. De reden dat ik het niet meer gebruik is het gebrek aan ondersteuning voor dummies zoals ik. Als ik wat vroeg kreeg ik altijd van die antwoorden waar ik niets van snapte. Echt waardeloos.

Schema theme

Het Schema theme werd ook erg aanbevolen, en ik heb dit korte tijd gebruikt toen ik in een fase zat waarin ik mijn blog minimalistisch en 'clean' wilde hebben. Maar eigenlijk past dat helemaal niet bij me, dus het Schema theme heb ik relatief kort gebruikt.

Blog themes voor WordPress

TweakMe theme

Na het Padma theme stapte ik over op het Tweakme theme van Nosegraze. Van alle blogthemes die er zijn, doet dit blog theme voor WordPress mij nog het meest aan het Prose theme denken. Het TweakMe theme is een fijne combinatie van veilige grenzen en makkelijke 'tweaks'/aanpassingen. De reden dat ik het nu niet meer gebruik is dat Grayson Bell, een SEO goeroe ze dat het verouderd is. Hij raadde me 3 blog themes voor WordPress aan:

tweakme theme

Divi theme

Oh ja, het Divi theme heb ik ook nog geprobeerd omdat iedereen zei dat dit heel makkelijk was! Nou niet dus. Ik snapte er niets van, en kon er weinig mee. Ik vond Divi de gecompliceerde versie van Headway en Padma, zonder de voordelen.

Blog themes voor WordPress

Astra, Kadence of Generatepress

Astra snapte ik niet, Generatepress vond ik overzichtelijk maar kon ik onvoldoende aanpassen dus uiteindelijk werd het Kadence. Dit theme gebruik ik momenteel op al mijn WordPress blogs. Het Kadence theme is gratis en wordt aangeprezen om zijn laadsnelheid en 'lichtheid'.

Blog themes voor WordPress: kostenplaatje

Als je al die blog themes voor WordPress zo op een rijtje ziet, dan zijn het er erg veel zeg! Ik huiver bij de gedachten aan de kosten. Maar gelukkig krijg je van de meeste blog theme voor WordPress aanbieders je geld terug binnen een bepaalde periode als hij tegenvalt.

Hebben mooie blog themes nog wel zin na de Google Core Vitals update?

Deze maand rol Google hun Core Web Vitals update uit. Voortaan worden blogs sterk beoordeeld op hun gebruiksvriendelijkheid en laadsnelheid. Bovendien gaat Google uit van 'mobile first'. Met andere woorden: blogs en websites worden in de eerste plaats beoordeeld op hoe fijn ze zijn voor bezoekers via een smartphone of ander klein scherm!

In de praktijk betekent dit, volgens mij althans, dat er veel minder eer te behalen is aan een mooie blog theme. Op een smartphone zien de meeste blog themes er immers ongeveer hetzelfde uit. Op desktops heb je veel meer aan een mooie layout dan op een smartphone.

Om die reden zou ik dus zeggen: kies je blog theme vooral op basis van snelheid en hoe goed hij het doet op smartphones, en kijk minder naar het mooie plaatje.

Blog themes voor WordPress samenvattend

Een goed en snel ladend blog theme is essentieel voor serieuze bloggers. Genesis themes zijn een veilige aankoop, maar hebben als groot nadeel dat ze niet makkelijk naar wens zijn aan te passen. Tenzij je handig bent met coderen en dergelijke zou ik deze themes om die reden niet aanraden. Tenzij je het prima vindt om ze te gebruiken zoals ze komen, en je geen aanpassingen hoeft.

Wie heel goed is met design, maar niet zo goed met code, zou ik het Padma theme aanraden.

En voor de rest, adviseer ik het Kadence theme. Dat is gratis en zit goed in elkaar. Het heeft een goede balans tussen een veilig kader en aanpassingen. Andere blog themes met een goede reputatie als het gaat om hun prestaties op de Google Core Web Vitals zijn volgens onder andere Ezoic:

Tot mijn spijt vindt Ezoic Kadence nog niet optimaal. Dat zou een reden kunnen zijn om van theme te veranderen, maar andere factoren spelen natuurlijk ook een rol bij de laadsnelheid van je blog. Zoals je hosting en het aantal plugins dat je gebruikt.

Het goede nieuws is dat deze blog themes nog gratis zijn ook.

Leestip

Wat kost WordPress?

Wat is jouw favoriete blog theme en waarom?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Ik ben jaloers op de mensen die met de opmaak en verfraai mogelijkheden spelen op hun blogsite.
  Ik heb ooit iets gekozen en kan mij niet meer herinneren hoe of wat.

  Startpunt voor mij is gratis. Ik weiger te betalen om er daarna achter te komen dat er meer bij komt kijken aan handigheid en/of extra kosten.

  Waarom ik alleen nog maar wordpress gebruik? Blogspot gebruikte ik vroeger. Maar het inloggen vind ik onhandig.
  Jammer genoeg mis ik daardoor de blogspotters.

  Dank voor je uitleg.

  Vriendelijke groet,

 2. Ik gebruik altijd een gratis wordpress theme en ik ben nog steeds zoekende. Omdat ze als voorbeeld er toch mooier uitzien dan in het echt. Daarnaast zijn er altijd onderdelen die ik niet mooi vind. Het thema dat ik nu gebruik vind ik over het algemeen wel mooi alleen komt mijn logo niet goed uit. Vandaar dat ik dat nu heb weggelaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *