Heb jij je blog geverifieerd bij Google In Google Search Console?
Door je blog te ‘verifiëren’ bij Google bewijs je dat het echt jouw blog is. Bovendien krijg je dan toegang tot de Google Search Console*. Misschien denk je wel:
‘Ik hoef die Google Search Console niet, dus ik sla dit lekker over.
Maar je blog verifiëren is óók goed voor je positie in de zoekmachine resultaten. Bovendien is de Google Search Console echt handig.
En het is gratis ; )
Dit biedt Google Search Console
- Statistieken
- Info wie er naar je linken
- Of er problemen zijn
- Je kunt de sitemap van je blog opgeven, zodat Google het nog beter kan vinden
- Je kunt zien met welke zoekwoorden mensen op je blog terechtkomen.
Overtuigd van het belang van het verifiëren van je blog? Hieronder leg ik uit hoe je dat verifiëren moet doen. Eerst voor een Blogger blog en daarna voor een WordPress blog.
Google Webmaster blogger: blogspot blog verifiëren
Er zijn methodes om je Blogspot blog aan te melden bij Google Search Console. De simpelste methode is gewoon via je Blogger dashboard. Google maakt het namelijk makkelijk om Blogger-blogs te koppelen aan Google Search Console, omdat beide platforms van Google zijn. Hier zijn de stappen om dit te doen:
Methode 1 via Blogger
- Ga naar Blogger en log in met je Google-account.
- Klik op de naam van het blog dat je wilt aanmelden bij Google Search Console.
- In het linker zijmenu klik je op Instellingen.
- Scroll naar het gedeelte Crawlers en indexing
- Klik op Google Search Console
- Dit zal je naar Google Search Console brengen met je blog al geselecteerd voor verificatie.
Voltooi de Verificatie: - Omdat je bent ingelogd met hetzelfde Google-account dat je voor Blogger gebruikt, zou je blog automatisch geverifieerd moeten zijn. Je hoeft geen extra verificatie stappen te doorlopen zoals HTML-tags of bestanden uploaden.
Methode 2 via Google Webmaster Tools
Log in met je Blogger of Google account op Google Search Console.
2. Add a site
Eenmaal ingelogd zie je linksboven een optie: Add a property. Klik daarop, en dan krijg je dit te zien:
Omdat we een Blogspot blog willen verifiëren, klik op je URL prefix. Zie hieronder:
3. Vul je Blog adres in
Type je blog adres in. En klik op continue.
4. Verifieer je Blogger blog
Nu kom je op een scherm waar je gevraagd wordt je blog te verifiëren. Er zijn verschillende opties om je Blogger blog te verifiëren maar ik kies altijd voor de HTML tag methode, omdat ik die het makkelijkste vind. Klik op de HTML tag optie en kopieer de code. Nu ga je naar je Blogger Dashboard en kies je Template:
Klik op ‘Edit html’
Schrik niet van de enge code! Plak de code die je had gekopieerd achter ‘<head>
Klik op ‘save’
Ga naar Google Webmaster Tools en klik op ‘verify’.
Als alles goed is zie je nu iets als:
Filmpje met uitleg blogger blog aanmelden bij GSC
Ben jij meer van de filmpjes? Dan hieronder een video met uitleg:
Verifieer je WordPress.org Blog
Ik heb mijn WordPress blogs net als een Blogger blog geverifieerd met de alternatieve methode. Ik heb de meta-tag code in de ‘head section’ van mijn theme geplakt. Maar je kunt dit ook met bijvoorbeeld de gratis Yoast SEO plugin doen of met Rankmath.
Mensen met een wordpress.com blog verwijs ik graag naar deze site, waar heel goed wordt uitgelegd hoe je een WordPress.com blog verifieert.
Weet je niet of jouw blog geverifieerd is bij Google Search Console?
Om te controleren of je blog geverifieerd is in Google Search Console, kun je de volgende stappen volgen:
- Ga naar Google Search Console en log in met het Google-account dat je hebt gebruikt om je blog aan te melden.
- Nadat je bent ingelogd, zie je een lijst met alle websites en blogs die aan jouw account zijn gekoppeld. Selecteer de blog die je wilt controleren.
- Controleer de verificatie status:
- Als je blog al geverifieerd is, zie je direct de gegevens en rapporten voor je blog.
- Mocht je blog niet geverifieerd zijn, krijg je een melding bovenaan de pagina met een waarschuwing dat de eigendom nog niet is geverifieerd. Er zullen ook opties worden aangeboden om het verificatieproces te voltooien.
- Ga naar de instellingen voor verificatie:
- Klik op het tandwiel-icoon (Instellingen) linksonder in het menu.
- Onder “Eigendom verificatie” zie je een lijst met de eigenaren en de verificatiemethoden die zijn gebruikt. Als je blog hier wordt vermeld als geverifieerd, is alles in orde.
- Verificatiemethoden controleren:
- In de instellingen kun je ook zien welke verificatiemethode is gebruikt (bijv. HTML-bestand upload, HTML-tag, DNS-record, Google Analytics enz.).
- Als er een probleem is met de verificatie, kun je hier ook opnieuw verifiëren of een andere methode kiezen.
Als je blog niet geverifieerd blijkt te zijn, kun je een van de verificatiemethoden gebruiken die Google aanbiedt om te bewijzen dat jij de eigenaar van het blog bent.
Kijk, hieronder zie je een screenshot van mijn Google Search Console voor mijn blog Huisvlijt:
Wat gebeurt er als je jouw blog NIET aanmeldt bij Google Search Console
Blog jij puur voor de hobby, en heb je geen zin in technisch gedoe? Dan is het niet persé nodig om je blog te verifiëren bij Google Search Console. Je kunt zelfs nog steeds bezoekers krijgen via Google Search omdat Google je site automatisch kan crawlen en indexeren. Maar, je mist belangrijke voordelen en inzichten die Google Search Console biedt.
Hier zijn de gevolgen van het niet aanmelden en verifiëren van je blog
- Je hebt geen toegang tot gegevens over hoe je blog presteert in de zoekresultaten, zoals welke zoekwoorden verkeer naar je site leiden, hoeveel klikken je ontvangt, en de gemiddelde positie van je pagina’s.
- Google Search Console informeert je over technische problemen zoals indexeringsfouten, of beveiligingskwesties zoals gehackte content. Zonder deze meldingen kan het zijn dat je niet weet dat er problemen zijn die je ranking negatief beïnvloeden.
- Je kunt niet zien welke pagina’s door Google zijn gecrawld en geïndexeerd. Zonder deze informatie mis je de kans om specifieke pagina’s te optimaliseren of te verwijderen uit de index als ze onbedoeld vindbaar zijn.
- Je kunt geen rapporten bekijken over Core Web Vitals, pagina-ervaring, en andere SEO-gerelateerde gegevens die belangrijk zijn voor de gebruikerservaring en zoekmachineoptimalisatie.
- Een sitemap helpt Google je site efficiënter te crawlen. Zonder Google Search Console kun je geen sitemaps indienen, wat het moeilijker kan maken voor Google om nieuwe of bijgewerkte inhoud te ontdekken.
- Je hebt geen toegang tot functies zoals het verwijderen van URL’s uit de zoekresultaten of het corrigeren van foutieve rich snippets en gestructureerde data.
- Bij problemen zoals malware of phishing op je site, stuurt Google Search Console meldingen zodat je snel kunt reageren. Zonder deze meldingen loop je het risico dat bezoekers worden gewaarschuwd voordat ze je site bezoeken, wat je reputatie kan schaden.
Hoewel je blog zonder Google Search Console dus nog steeds in zoekmachines kan verschijnen, is het gebruik ervan cruciaal voor effectieve monitoring, probleemoplossing en optimalisatie van je blog’s aanwezigheid in de zoekresultaten.
Samenvattend
In deze post las je over het belang van je blog aanmelden en jezelf verifiëren als de eigenaar van je blog bij Google Search Console.
Heb jij een Blogspot blog en wil je dat verifiëren bij Google Search Console? De simpelste methode is gewoon via blogger.com. WordPress.org gebruikers kunnen hun SEO plugin gebruiken.
Leestip
Google annotations in je blogpost?
Heb jij jouw blog geverifieerd bij Google Search Console?
* Vroeger heette Google Search Console ‘Google Webmaster Tools’
Hm, ik zou dit eens moeten doen, maar het klinkt allemaal nogal technisch, dus ik ga het mooi even uitstellen…
Ruim 12 jaar geleden een keer gedaan. Zal zoiets regelmatig herhaald moeten worden?
(Doe niets met hun console.)
In theorie niet, maar je kunt natuurlijk altijd even kijken of de verbinding tussen je blog en Google Search Console er nog is.
Pingback:Fetch met Google: zorg dat Google je post sneller indexeert!