zuinige man

Op dinsdag en vrijdag doe ik altijd een blogrondje. Dan lees ik blogposts en reageer op blogs van collega bloggers. Eén van de bloggers in dat rondje is Zuinigeman. Het blog van Zuinigeman is gemaakt met Blogger, maar dat zou je beslist niet zeggen. Eén van de grootste complimenten voor een blog op het blog platform van Blogger, is vaak dat het net een WordPress blog lijkt. Dit is bij zuinigeman.nl beslist van toepassing!

Zijn Blogger blog oogt bijzonder professioneel en mooi. Dat maakte me nieuwsgierig! Iemand die een Blogger blog zo'n professionele look kan geven: waarom kiest die voor Blogger en niet voor WordPress? En ik vind het natuurlijk altijd leuk als iemand voor Blogger kiest, omdat ik het zelf zo'n fijn platform vind. Ik vind het altijd irritant als mensen Blogger afbranden als een slecht platform.

Hieronder mijn interview met Zuinigeman die overigens met succes koos voor anoniem bloggen.

Interview met blogger Zuinigeman

zuinigeman blog

Wanneer begon je met bloggen?

Dat was op mijn 15 à 16de al, meer dan 15 jaar geleden. Vele financiële bloggers zoals bijvoorbeeld Zuinigaan volgde ik destijds via web-log.nl. Dat is inmiddels jaren geleden. Zuinigeman startte ik in 2013. Na veel wikken en wegen begon ik met een persoonlijk, financieel blog (personal finance). Mijn eerste blog in 2013 ging over Wehkamp, en dat ik daar een schuld had. Een jaar later ging ik een huis kopen en mijn persoonlijke krediet lening moest afgelost worden, dat was de motivatie om een blog te beginnen.

Waarom begon je een blog?

Ik begon de blog om een stok achter de deur te hebben, als een soort dagboek. In 2013 begon ik met mijn blog. Ik schreef twee blogberichten en stopte toen 3 jaar met bloggen. Eind 2016 begon ik weer met bloggen, en nu probeer ik elke dag een blog te schrijven over mijn persoonlijke financiën. Ondertussen is mijn blog geen dagboek meer, maar gaat het over persoonlijke financiën, beleggen, sparen, tips, besparen en over minder werken, minder schulden en extra aflossen op de hypotheek. Een breed spectrum over financiën. Ook al staat Zuinigeman voor zuinig, zuinig kan je ook zijn op je lichaam en gezondheid, zuinig op de natuur en zo zijn er steeds meer onderwerpen die bij mijn blog passen.

Hoe kwam je op dit onderwerp? Waarom juist dit onderwerp?

Ik zat in de schulden, en ging ondertussen van een goed studentenleven naar werken in de zorg. In de zorg verdiende ik minder dan toen ik een studiefinanciering had. Ik had opeens minder geld, en zo kwam ik uit op Zuinigeman en onderwerpen als geld besparen, geld verdienen, en geldverhalen van andere lezers.

Waarom koos je toen voor het Blogger platform? Overwoog je nog andere platforms? Welke?

Blogger is gratis. WordPress/Joomla heb ik jarenlang gebruikt, met eigen servers nog ook. Maar dat kost uiteraard geld, zo'n eigen server. Omdat ik schrijf over besparen, sparen en het aflossen van schulden, leek het mij beter om een gratis service te gebruiken. Alleen mijn domeinnaam heb ik gekocht en vorig jaar een Blogger theme. Voor de rest kost het mij niets.

In totaal kost mijn blog mij 12 euro per jaar. En ik kocht afgelopen september een theme voor 25,-.

Zou je nu weer voor het Blogger platform kiezen?

Ik vind Blogger wel fijn om te gebruiken, ook al er zijn er mindere kanten door beperkingen. Bij WordPress kun je plugins gebruiken en bij Blogger niet. Veel moet je zelf programmeren of kopen. Zelf heb ik een Blogger theme gekocht en dat volledig aangepast. Daar zitten heel wat uren werk in. Ik kan het aanbevelen om Blogger te gebruiken, maar misschien ga ik over een aantal jaren wel over op een ander systeem. Om toch meer uit de blog te halen zoals gratis cursussen en/of online trainingen. Dat kan niet met een Blogger blog.

Wat vind je fijn aan het Blogger platform?

Het werkt heel simpel eigenlijk. Dat maakt het ook fijn.

Wat vind je dat beter kan?

Het zou fijn als Blogger net als WordPress plugins had. Maar het Blogger systeem is natuurlijk anders ontworpen dan WordPress. Zo maakt Blogger gebruik van gadgets, en daar  zijn er niet veel van. Ik zou het fijn vinden als er Bloggers plugins waren voor een goed nieuwsbrief systeem een webshop plugin, en een e-learning systeem .

 Wat vind je ervan dat Blogger veel kritiek krijgt als platform en dat het toonaangevende platform WordPress.org is? Vind je dat bijvoorbeeld terecht?

Ik vind het wel terecht. Wil je uiteindelijk een professionele website/blog, dan is Blogger toch iets minder geschikt. Maar ik mag met zuinigeman.nl niet klagen. Voor een Blogger blog ziet het er goed uit. Ik heb paar maanden geleden WordPress gedownload en gebruikt, maar het is een stuk ingewikkelder dan tien jaar geleden. Je hebt wel heel veel opties zoals een website, blog, webshop, forum en andere mogelijkheden. Bij Blogger draait het nog echt om het bloggen. Blogger wordt ook wel een beetje oud. Bijvoorbeeld het gebruik van een nieuwsbrief systeem via Feedburner*: dat werkt niet meer goed, Daarom heb ik zelf een ander nieuwsbrief systeem (Laposta) ingebouwd in mijn theme.

 Jouw blog ziet er prachtig uit: hoe heb je dat zo gemaakt? Welke kennis is nodig om dit voor elkaar te krijgen?

Dankjewel Nicole, voor het compliment. Ik heb wel kennis van licht programmeren en aanpassen van themes, daardoor kan ik mijn blogger blog aanpassen naar mijn eigen smaak. Ik heb een premium Blogger theme gekocht en deze handmatig aangepast en geoptimaliseerd. Zo vind ik het mega menu heel mooi op mijn blog, en de sliders op de homepagina. Als ik het met andere Blogger blogs vergelijk springt die van Zuinigeman er helemaal uit. Daar doe ik achter de schermen ook mijn best voor.

Leuke afbeeldingen (rechten vrij) zoeken, gastbloggers die meeschrijven, interviews publiceren over geldzaken zoals de rubriek De Hypotheek Van en De Portemonnee Van. Alles bij elkaar maakt het, dat een blog er mooi uitziet. Zonder inhoud heb je niets aan een prachtige Blogger blog. Een combinatie van deze twee maakt het prachtig. Ik denk dat veel bezoekers en lezers van Zuinigeman niet doorhebben dat het een blogger blog is.

Wat vind je van de gratis themes die Blogger zelf aanbiedt?

Deze standaard themes vind ik helemaal niets. Het is mij te simpel en ik vind het er niet uit zien. Je blog valt daardoor niet echt op. Het is heel simpel om een blogger theme te downloaden en uploaden.

Wat zou je andere Blogger bloggers adviseren?

Maak gebruik van een Blogger blog, en koop een premium blogger theme om je te onderscheiden van andere Blogger blogs.

Waar haal jij je kennis over bloggen vandaan?

Ik haal overal inspiratie uit. Door de inspiratie van anderen probeer ik mijn eigen blog vorm te geven. Echt kennis van bloggen heb ik niet, zo heb ik eigenlijk een taal achterstand opgelopen en daardoor vind ik het wel moeilijk om een blog bij te houden. Maar ik doe het allemaal toch maar even. Ik lees ook blog tips, maar dat gaat meestal over het programmeren en het optimaliseren van een Blogger blog en waar je aan moet denken als je een blog schrijft.

Optimaliseer jij je blog en/of blogposts voor zoekmachines? Zo ja hoe? (bijvoorbeeld afbeeldingen minimaliseren, alt tekst)

Jazeker, ik gebruik zoveel mogelijk een alt tekst, afbeeldingen worden verkleind, maar volgens Google Pagespeed Insights kan ik de afbeeldingen nog meer verkleinen om mijn website sneller te maken. Ik gebruik H1,H2 en H3 in een blogpost, en maak eigen links via Blogger platform in plaats van standaard links. Zie ook mijn post over Afbeelding verkleinen!

Volgens Google pagespeed insights scoor je mobiel 24 en voor desktop 36? Wat vind je daarvan? Is het iets dat je zou willen verbeteren?

De homepagina zuinigeman.nl is wel wat traag en dat klopt, dat komt grotendeels door de 2 sliders op de homepagina. Als je gelijk surft naar een blogpost zoals https://www.zuinigeman.nl/2019/08/gastblog-macaronimaandag.html kom ik bij Google pagespeed insights voor mobiel op 25 en desktop 63.

In september 2018 begon ik met een nieuwe template voor mijn Blogger blog. Dat was toen nog trager dan nu. Ondertussen heb ik allerlei aanpassingen gedaan waardoor het steeds een stuk sneller wordt. Hier blijf ik aan werken al is dat wel moeilijker met een Blogger blog omdat er geen plugins voor zijn.

Blog je puur voor de hobby, of wil je er eventueel ook wel geld mee verdienen? Zo ja, hoe?

Ik blog puur voor de hobby, en dat ik er geld mee verdien is mooi meegenomen. Ik maak gebruik van Google Adsense. Dat is jaarlijks nog geeneens een maandsalaris. Bij lange na niet, want ik draag ook belasting af uiteraard.

Streef je naar groei voor je blog? Zo ja, hoe probeer je die te bevorderen?

Het is altijd leuk als je blog groeit. Ik heb liever een blog met minder bezoekers waar wel gereageerd wordt, dan een blog met veel bezoekers en weinig reacties. Reacties maken je blog levendiger. Maar een combi is nog leuker natuurlijk, veel blog bezoekers en reacties op je blog berichten.

Alles wat belangrijk is maar nog niet gevraagd.

Mijn blog groeit gestaag. Mijn blog is het afgelopen jaar gegroeid naar 85.000 a 129.000 paginaweergaven per maand. De bezoekersaantallen wisselen per maand. In de herfst en wintermaanden wordt mijn blog bijvoorbeeld meer bezocht dan in de zomermaanden. De afgelopen 30 dagen heeft Zuinigeman 88.921 paginaweergaven gehad en 48.733 sessies. Ik vind dat behoorlijk veel voor een Blogger blog. Maar omdat het bij Google gehost word maak ik mijn niet druk om deze aantallen. Zuinigeman is altijd online en kost mij bijna niets.

Meer weten van Zuinigeman?

Bezoek dan zijn blog op zuinigeman.nl!

*Er zijn diverse prima alternatieven voor Feedburner die je kunt toepassen op een Blogger blog gelukkig. Denk aan MailChimp, MadMimi en MailerLite. Je kunt zelfs je Feedburner abonnees overzetten naar MailChimp. Overigens gebruik ik zelf op dit moment nog gewoon Feedburner op mijn Blogger blogs. Feedburner werkt op basis van je RSS feed. Zie ook Mailchimp alternatief.

Zie ook mijn interview met Aaf van het blog Zuinigaan en met Adine van het blog Lekker Leven Met Minder.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Zelf kijk ik er ook af en toe en hou vooral niet van die schuivende plaatjes bovenin. Maar erger is de content, waar je eigenlijk niets over schrift. Probleem is dat het erg veel van hetzelfde is, er zijn op dit gebied vast meer onderwerpen te bedenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *