nofollow

Ik heb het al regelmatig gehad over zogenoemde follow en no-follow links.

Maar hoe máák je een link nou eigenlijk ‘no-follow’?

En waarom zou je dat willen? En hoe ziet zo’n link er uit?

Even heel kort nog wat een no-follow link is

Voor de uitgebreide uitleg over wat een no-follow link is, verwijs ik graag naar mijn artikel over follow en no-follow links. Maar even heel kort:

Een no-follow link is een link waarvan je als het ware tegen Google zegt:

‘Joh, ik zet nou wel deze link op mijn blog maar dat wil niet zeggen dat het een goede link is. Dus tel hem maar niet mee!’

Google ziet links namelijk als positieve stemmen voor een blog of website. Maar als je er een no-follow link van maakt, negeert Google de link als het ware. Google weet dan dat ze die link niet als een positieve stem moeten tellen.

Hoe ziet een follow link er uit?!

[php]<a href="http://www.ikbeneenfollowlink.nl">Ik ben een follow link</a>[/php]

En zo ziet een no-follow link er uit:

[php]<a href="http://www.ikbeneennófollowlink.nl/" rel="nofollow">Ik ben no follow </a>[/php]

Hoe maak je een no-follow link in Blogger?

 1. Ga naar je post, en kies voor ‘Compose’. (Onder de titel van je blog)
 2. Selecteer de tekst waar je een link van wilt maken. Die wordt dan blauw!
 3. Boven je post staan handige gereedschappen. Klik op ‘Link’: no follow
 4. Nu opent zich een nieuw venster. Daarin type je de url waarnaar je wilt linken. En je vinkt ‘no-follow’ aan! Zie afbeelding hier onder.no follow
 5. Klik op ‘Ok’ en klaar. Je hebt zojuist een no-follow link gemaakt. Makkelijk hè?!

Hoe maak je een no-follow link in WordPress?

Voor WordPress is het wat lastiger! De simpelste methode is om een plugin te downloaden, waarmee je net als bij Blogger simpelweg een vakje aanvinkt om de link no-follow te maken. Zelf gebruik ik hier voor de plug in: Outbound Link Manager.

Zonder plugin krijg je dit als je een link maakt:

no follow
Zoals je ziet: geen handige optie om er een no-follow link van te maken.

Met plugin krijg je:

 no follow

N.B. Je kunt links ook handmatig no-follow maken. In dat geval moet je er bij zowel Blogger als WordPress voor zorgen dat je in ‘html-stand’ bent. Maar de meeste mensen vinden dit lastiger.

Check bij andere bloggers of hun links follow of no-follow zijn!

Het is erg in de mode om af te geven op follow links. Met dank aan de Reclame Code Commissie en Google. Twee instanties die zich betuttelend gedragen en zich graag met bloggers bemoeien. Verdenk jij andere bloggers van het gebruiken van follow links, waarvoor ze betaald zijn?

Persoonlijk vind ik: leef, en laat leven.

Maar als je de links van je collega bloggers wilt controleren dan kan dat op twee manieren.

 1. Gebruik Inspect Element om een link te controleren.
 2. Installeer de NoFollow ‘add on’ in je browser. Als je nu een blog bezoekt verschijnt er een handig vierkantje om no-follow links: no follow

Samenvatting

In deze post legde ik uit hóé je een link no-follow kunt maken.

In html-stand kun je links handmatig no-follow maken. Maar er zijn makkelijkere manieren. Voor Blogspot gebruikers is het makkelijker om links no-follow te maken in ‘compose’ stand.

En WordPress gebruikers kunnen een plugin downloaden die het makkelijk maakt.

Heb jij vragen over bloggen waar je graag een antwoord wilt? Vertel het in de comments!

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik doe het altijd handmatig. Kan geloof ik ook niet anders, want gebruik nog gratis versie van WordPress.
  Binnenkort alles maar eens nalopen, want denk dat in oude posts nog wel follow links staan

 2. Ik moet hier eens wat mee gaan doen. Tot nu toe durf ik geen links in mijn site te plaatsen, omdat ik bang ben dat de lezer dan van mijn site verdwijnt.. Het moet in een nieuw venster geopend. Ik bewaar dit en duik er binnenkort eens goed in. Ben nog steeds een beginner met WordPress, maar hoop dit najaar flinke stappen te maken !

 3. Ik heb een blog op blogger en heb in mijn zijbalk een blogroll staan van mijn favo blogs. Nu kreeg ik van iemand de vraag om daar een no-followlink van te maken, maar ik vind niet hoe dat moet. Ik gebruik daar namelijk een ‘ gadget ‘ van blogger voor en daar geraak je niet mee in de htlm-code om er een no-followlink van te kunnen maken. Heb jij een idee hoe ik dat kan oplossen?
  Ik wil die blogroll namelijk gebruiken om toffe blogs aan mensen voor te stellen, niet om ze bij google een slechte reputatie te geven….

 4. Een wat meer ethische vraag: ik ben een beginnende blogger en ga voor een online marketing bureau een paar artikelen schrijven. Ik krijg hier niet voor betaald maar ik wil graag een portfolio opbouwen (om aan de slag te kunnen als copywriter in de toekomst). Ik plaats die artikelen dus op hun sites. Ze hebben gevraagd of ik ook op mijn eigen blog een artikel wil zetten of in elk geval een link naar hun website, ook vanwege de linkbuilding. In principe is het geen commerciële link, ik krijg er niks voor betaald. Alleen ik weet niet goed of ik er dan ook een no-follow link van moet maken. Wat vind jij hiervan?

 5. Ik lees vaak op websites dat het voor bloggers verplicht is links met commerciële achtergrond nofollow te maken. Op de website van Google kan ik het alleen nergens terugvinden. Daar lees ik wel ‘aan te raden’ of ‘zinvol’, maar nergens dat het verplicht is, of dat je een penalty kan krijgen als je je er niet aan houdt.

  Weet jij hoe dit zit?

 6. Dankje voor je duidelijke reactie. Zelf zit ik sinds kort bij linkpizza, die weer bepaalde affiliates in beheer heeft. Maar ik zit ook bij een affiliate van Booking. Stel dat Booking via linkpizza affaliate is en je zit ook bij hun programma… heb je dan niet een dubbele link? Kan dit kwaad?

  1. Zoals ik het van Linkpizza heb begrepen worden bestaande affiliate links niet aangepast. Dus een affiliate link voor Booking blijft gewoon van Booking, en wordt niet een link via Linkpizza.

   Om die reden gebruik ik bijvoorbeeld ook nog steeds de originele affiliate links van bol.com.

 7. Dankjewel, goed om te weten. Ik had geen reactie meer verwacht omdat de post al wat ouder is dus ben er erg blij mee! Aha, dus dan krijgt de originele affiliate voorrang. Best ingewikkeld allemaal hoor. Ik houd het in de gaten ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *