Overal las ik het: als je echt serieus bent als blogger, en het professioneel wilt aanpakken, dan kies je voor WordPress. En dan niet de gratis variant van wordpress.com, maar voor wordpress.org.

Ik las dat, en dacht: 'Wat een gedoe. Dat lijkt me heel moeilijk, het kost geld en tijd, en ik vind Blogger fijn.'
Maar zoiets gaat toch aan je knagen! Want ik vind het belangrijk om professioneel te zijn, en dus hakte ik drie weken geleden definitief de knoop door: ik ga over op WordPress.org.

Van Blogger naar WordPress: Steile leercurve met zeep er op

Ik kan je wel vertellen: het was een zeer steile leercurve, die ook nog eens met zeep was ingesmeerd. Regelmatig had ik veel zin om met mijn hoofd op mijn bureau te bonken van frustratie en onmacht. En in week twee moest ik zelfs alles wat ik had gemaakt, weggooien omdat ik WordPress vernacheld had…

Licht aan het eind van week drie

Maar in week drie begon ik langzaam maar zeker meer dingen te begrijpen, en inmiddels heb ik met behulp van mijn nieuwe bijbel How to move from Blogger to WordPress van Sharon Huijck*, drie van mijn blogs definitief, én succesvol overgezet naar wordpress.org.

Aandachtspunten als je van Blogger naar WordPress gaat

Overstappen van Blogger naar WordPress doe je niet even tussen neus en lippen door. Tenminste niet als je je pagerank en je bezoekers wilt behouden. En wat te denken aan alle mensen die zich via je feed op je blog hebben geabonneerd?! Ook die wil je meenemen naar je nieuwe WordPress blog. En dankzij Sharon Huijck is me dat dus gelukt!

WordPress.com en WordPress.org: wat is het verschil?

WordPress.cóm is net als Blogger gratis, en je 'host' je blog op wordpress.com. Maar i.t.t. Blogger mag je daar geen advertenties of gesponsorde artikelen opzetten. Dus als je een gratis blog wilt, met bijvoorbeeld Google ads, dan ben je beter af bij Blogger. En al helemaal omdat Blogger echt super gebruikersvriendelijk is. Na drie weken worstelen met WordPress, vind ik dat ik daar goed over kan oordelen! Als je een gratis blog wilt, zou ik dus kiezen voor Blogger en niet voor WordPress.com!

Bij WordPress.org 'host' je je blog zelf via een hostingprovider. Je huurt als het ware ruimte voor je blog op hun 'server'. Het voordeel hiervan is dat je blog echt van jezelf is, en niet van Blogger of WordPress. Omdat ik alles precies zo wilde doen als Sharon Huijck het beschreef in haar boek How to move from Blogger to WordPress koos ik voor de provider die zij noemde: Dreamhost. Dat had als voordeel dat de plaatjes met instructies precies klopten met wat ik op mijn scherm had!

Wanneer kun je net zo goed bij Blogger blijven?

Zoals ik al zei: Blogger is zéer gebruikersvriendelijk. Als je Blogger en WordPress met elkaar vergelijkt dan kun je Blogger zien als een fiets met zijwieltjes, waarmee je niet kunt vallen. En WordPress kun je vergelijken met een fiets zónder zijwieltjes, en daarmee kun je zeker vallen. Sterker nog: dat doet nog zeer ook.

Kies voor Blogger als...

je geen geld wilt uitgeven, of net begint als blogger
je echt puur voor je hobby blogt, en helemaal niet van plan bent om er geld mee te verdienen.

Kies voor WordPress.org als...

je professioneel wilt bloggen.
je de eigenaar wilt zijn van je eigen blog
je serieus wilt worden genomen als professioneel blogger. De investering in WordPress.org laat zien dat je een professional bent

Wil jij overstappen van Blogger naar WordPress?

Dan kan ik je deze hulpboeken/sites aanraden:

Kun je dat niet beter door iemand anders laten doen?
Je kunt de overgang van Blogger naar WordPress natuurlijk ook uitbesteden, en door iemand anders laten doen. Er zijn momenten geweest dat dit me erg aantrekkelijk leek… Maar dat kost geld, en het grootste nadeel vond ik wel dat ik het dan zelf niet leer. Dankzij de afgelopen drie weken heb ik heel veel geleerd over werken met WordPress, wat ik niet had geleerd als ik de transfer had overgelaten aan iemand anders.
Conclusie
Na de eerste moeilijke drie weken, begin ik WordPress steeds fijner te vinden. Zeker nu Blogger een vervelend nieuw dashboard heeft. Maar ik houd mezelf niet voor de gek: ik heb nog veel te leren!*Toen ik Sharon weer eens in paniek mailde, en schreef dat ik het maar moeilijk vond, bood ze aan me mijn geld terug te geven dat ik voor haar boek had betaald! Superaardig, maar ik legde haar uit: het ligt niet aan je boek, het ligt aan mij!
Leestip

Vergelijkbare berichten

16 reacties

 1. Knap gedaan Nicole! De aanhouder wint... en nog een tip/suggestie: ken je favicon? Dat is dat minipictogrammetje links van je webadres in de balk. Dat kun je aanpassen door met een gratis favicon generator een leuk icoontje/plaatje te uploaden. Duurt wel even voor het verschijnt, maar wel de moeite waard! Succes!

 2. Maar i.t.t. Blogger mag je daar geen advertenties of gesponsorde artikelen opzetten????ik zie op je huisvlijt nog duidelijk een googlead bovenin hoe kan dat dan?

  Mij trekt de overstap niet hoor....

  1. Hoi Jedidja,
   het is ook niet per sé nodig om over te stappen naar WordPress. Dat ligt echt heel erg aan wat je met je blog wilt. Als je professioneel wilt bloggen, is dat een goed argument voor WordPress. Maar ook met Blogger kun je geld verdienen met je blog.

 3. Ik neem mijn petje voor je af.. zou er zelf niet overheen zien. Dus moet ik voorlopig maar gewoon blijven bloggen en hopen dat dat blijft bestaan.. ben bovendien ook niet zó goed in engels dat ik het zou snappen.

  1. Ik heb er ook heel lang tegenaan gehikt Elizabeth! Maar zoals met zoveel dingen: nu ik het eenmaal voor elkaar heb, ben ik er blij mee.

 4. Complimenten! Het ziet er super uit. Veel professioneler dan bij Blogger. Ik ben zelf al jaren fan van WordPress.org en adviseer het andere bloggers ook vaak. Het kost even tijd om je er in te verdiepen, maar dan héb je ook wat. Succes met je verdere blog hier.

 5. hallo, de informatie hierboven vind ik bijzonder interessant. zelf gebruik ik nu gedurende 1 jaar wordpress.com (gratis blog) maar zou mijn blog professioneler willen aanpakken en dus overstappen naar wordpress.org. geldt alle bovenstaande info ook voor de overstap van WP.com naar WP.org?
  kan men in WP.org zijn eigen lettertype en layout volledig bepalen?
  alvast dank voor je feedback!
  laurence boxus

  1. Je kunt met wp.org inderdaad helemaal je eigen lettertype en layout zelf bepalen! De mogelijkheden zijn eindeloos.

 6. Dankzij jouw artikel ben ik er ook over na aan het denken, maar zit wegens twee redenen nog in twijfel. Daarom vraag ik deze twee dingen:

  1. Mijn site (klik daarvoor op mijn naam) bevat een hele hoop javascript van onder andere het partnerprogramma van bol.com (waarmee ik geld verdien), wordt dit ook allemaal overgezet als ik overstap op WordPress (.org)?

  2. Ik heb ongeveer tweehonderd artikelen met zo ongeveer 200 woorden en 1 javascript (advertentie) per artikel.. Wordt de hosting bij WordPress (.org) dan niet ontzettend duur?

  Bedankt voor je antwoord.

  1. Hoi Joep,

   Ik heb zo'n 1534 posts op http://www.huisvlijt.com en betaal bij Keurigonline 36 euro per jaar. Ik heb pakket L. Dus wat kosten betreft valt het denk ik wel mee.

   Het partnerprogramma van bol.com werkt wel iets anders in WordPress dan bij Blogger. Ze hebben een speciale wordpress plug gemaakt. Ik vond het veel gedoe, en vervolgens werkten de product links in posts niet. Gelukkig wel in widgets. Ik gebruik hun plug-in nu niet, en gebruik tekstlinks in de posts. Dat werkt prima.

   Verder heb ik geen problemen gehad met javascripts.

   Succes met de overstap! Voor de kosten hoef je het niet te laten.

   hartelijke groet,
   Bloggelientje

 7. He Bloggelientje,
  Dit is inmiddels blog nummer ik-weet-niet-hoeveel, dat ik deze ochtend van je lees. Heel handig, ik ben me aan het oriënteren om te gaan bloggen. Beter laat dan nooit.

  Als ik het goed lees, raad je beginnende bloggers blogger aan. Maar als ik toch weet dat ik het ooit professioneler wil hebben, kan ik dan niet beter gelijk in het diepe bij WordPress.org? Ik ben wel een beetje bang voor wordpress geworden na het lezen van deze blog, moet ik bekennen. Ik ben geen it-wonder namelijk.
  Sig

  1. Veel mensen zijn razend enthousiast over wordpress.org. Zelf vind ik het vrij lastig. Maar dat kan natuurlijk aan mij liggen! Op zich kun je best beginnen wij wordpress.org. Zeker als je nu al weet dat je het professioneel wilt aanpakken.

   Het voordeel van Blogger voor beginners is dat je sneller en makkelijker een mooi blog hebt. En dat je je daardoor beter kunt concentreren op inhoud. Als je ook druk bent met het het leren van wordpress.org heb je misschien wat minder tijd voor de inhoud.

   Maar nogmaals: voor professionele blogs wordt eigenlijk altijd wordpress.org aangeraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *