Het is me een paar overkomen: één van mijn blogposts verscheen in Google Discover. Ik zeg nadrukkelijk overkomen, want dit is niet iets wat je even zelf kunt regelen. Maar als het gebeurt, is dat erg leuk!

Lees nu meer over wat Google Discover is, en hoe je de kans vergroot dat jouw blogpost er in komt.

Google discover: wat is het?

Google discover is een lijst met suggesties die mensen die een android smartphone te zien krijgen als ze een nieuw venster openen in Google Chrome en naar de Google homepage gaan. Bij mij opent ieder venster met Google dus ik kom hier automatisch op terecht. Deze lijst met suggesties is gebaseerd op het zoekgedrag van de gebruiker. Dat is ook meteen waarom veel mensen deze dienst van Google eng en kwalijk vinden. Maar goed, daar gaat het nu niet om!

Kijk, dat ziet er bij mij zo uit:

Google Discover

Hoe weet je of jouw blogpost op Google Discover staat?

Een eenvoudige manier om te ontdekken dat er een blogpost op Google Discover is gezet, is een piek in je bezoekersaantallen : ) Dat is tenminste hoe ik deze Google feed* ontdekte. Ik kreeg ineens heel veel bezoekers via Google android. Maar is ook een andere optie om dit te zien. En dat is via je Google Search Console. Als je daar naar toe gaat, dan zie je in de sidebar 'Discover' staan. Als je daarop klikt krijg een rapport te zien van je blog in Google Discover:

Google Discover
Klik op Discover.

Geen 'Discover' in jouw Google Search Console?

De optie 'Discover' verschijnt alleen in je Google Search Console dashboard als je een 'minimum threshold of impressions in Discover' hebt gehaald. Dus niet iedere blogger zal deze optie (al) hebben. Als het niet op je Google Search Console dashboard staat wil dat niet zeggen dat je blogpost niet in Google Discover komt. Het betekent alleen dat je nog niet genoeg bezoekers via deze dienst hebt gekregen.

Onderstaande post stond in Google Discover, maar Bloggen en loggen heeft nog niet de optie 'Discover' in de Google Search Console

Google Discover

Hieronder een screenshot van de resultaten gedurende 12 maanden op Google Discover voor mijn blog Huisvlijt:

Google Discover

Mijn ervaringen

Ik ontdekte dus min of meer per ongeluk dat er een blogpost van mij was verschenen in Google Discover. Als ik kijk naar de blogposts die er verschenen dan is mijn treurige, en belangrijkste conclusie:

'Er is geen pijl op te trekken waarom een blogpost erop komt!'

Zo haalde een blogpost over een rokje van de Zeeman de Google feed. Deze post bevatte nota bene slechts 155 woorden, en een matige foto van mezelf voor de spiegel. Toch achtte Google hem blijkbaar een plek waardig. Tsja.

SEO voor Google Discover

Als blogger is het dus heel leuk als je in Google discover verschijnt. Ik heb tenminste leuke pieken in mijn bezoekersaantallen gezien als het gebeurde. Wat kun je doen om je kansen te vergroten om met je blogpost in deze feed te komen?

Het antwoord is vergelijkbaar met de adviezen voor zoekmachine optimalisatie in het algemeen.

  1. Zorg dat je blog geïndexeerd is door Google.
  2. Zorg voor goede content. Duh.
  3. Gebruik keywords waar mensen ook echt op zoeken.
  4. Betrouwbaarheid is een belangrijke factor voor Google. Ze willen mensen betrouwbare content voorschotelen. Zie ook mijn post over EAT.
  5. Streef naar 'engagement' voor je blogpost. Denk aan comments, delen op social media etc.
  6. Zorg voor een aansprekende afbeelding in je blogpost.
  7. Zorg voor goede evergreen content, want die zet Google ook in hun feed. Het gaat dus niet alleen maar om het laatste nieuws.
  8. Google discover zit op smartphones, dus zorg dat je blog smartphone vriendelijk is. Sommige experts adviseren AMP.
  9. Zorg voor aansprekende titels, zodat mensen er op willen klikken.

Maar zoals ik hierboven al schreef, sommige van mijn blogposts voldoen niet aan bovengenoemde criteria en verschenen toch in deze feed van Google.

Samenvattend

Google Discover is een feed die Google android gebruikers te zien krijgen, als ze naar google.com gaan. Het zijn aanbevelingen van Google gebaseerd op hun zoekgedrag. Als jouw blogpost in deze feed verschijnt, dan zorgt dat waarschijnlijk voor meer bezoekers naar je blog.

De adviezen om de kans te vergroten dat jouw blogpost er in komt zijn eigenlijk de algemene SEO adviezen. Maar zoals je kon lezen in deze post: soms komen er ook blogposts in, die hier helemaal niet aan voldoen.

Dus ik zou zeggen: optimaliseer wat je kunt, en hoop er het beste van.

Tip: gebruik Ubersuggest om posts te schrijven met keywords waar veel interesse voor is.

Lees nu ook over de zogenoemde RSS feed! en de komende Google Core Web Vitals update.

Leestips

Meer bezoekers op je website

Google EAT

Wat vind jij van deze nieuwe dienst van Google? Gebruik je hem op je android smartphone? En als blogger?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Ja, het viel me al op, heel veel bezoekers via Google Android. Discover staat bij mij inderdaad in de Google search console maar de betreffende post terugvinden kan ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *