related posts op Blogger

Related posts oftewel aanbevelingen voor andere posts onder een blogpost zijn een aanrader. Want ze zorgen ervoor dat bezoekers onderaan de post wat interessants zien, waar ze vervolgens hopelijk op klikken. Daardoor blijven ze langer op je blog en het vermindert je bounce rate.

Geen 'related posts' onder je blogposts hebben is een gemiste kans.

2 redenen waarom LinkWithin niet (meer) werkt op Blogspot blogs

Maar wat als je gebruikt maakt van het blog platform van Blogger? Hoe zet je daar 'related posts' onder? Het was altijd heel simpel met LinkWithin. Maar sinds de invoering van https werkt LinkWithin helaas niet meer. Bovendien werkt Linkwithin ook niet als je een eigen domeinnaam hebt. Je hebt een blogspot.com adres nodig, dat ook nog eens geen https heeft om Linkwithin te kunnen gebruiken op een Blogspot blog. Waardeloos dus. Want zowel een eigen domeinnaam als https zijn belangrijk anno 2018. Vandaar deze post over hoe je toch je related posts kunt toevoegen aan je Blogger blog.

Hoe voeg je related posts toe aan Blogspot blogs?

Je kunt related posts toevoegen aan je Blogger blog op verschillende manieren:

 1. Door zelf met codes aan de slag te gaan, en te knippen en te plakken in je html. Ik heb speciaal voor deze post diverse tutorials gevolgd waarbij je met behulp van codes in je html related posts installeert op je Blogspot blog. Maar niet één werkte bij mij. Wil je het toch proberen? Dan raad ik dit stappenplan op Helplogger aan.
 2. Door gebruik te maken van een zogenoemde 'third party' aanbieder.
 3. Door een Blogger theme te kiezen waar de related posts al in zitten.

Met een 'third party' aanbieder is het veel makkelijker om related posts op je blog te zetten. Bovendien loop je dan niet het risico dat je je hele blog vernacheld door te rommelen in de html.

1. Related posts op je Blogger blog met Shareaholic

Shareaholic is denk ik voor veel mensen een bekende naam. Shareaholic biedt een heleboel handige diensten. Bijvoorbeeld het delen van posts op social media. Maar je kunt Shareaholic ook gebruiken om related posts op je Blogspot blog te zetten. Daarvoor moet je wel een gratis account aanmaken. Heb je dat gedaan? Dan volgt hier het stappenplan om related posts op je Blogger blog te plaatsen.

Kies op je Shareaholic dashboard voor 'Apps' en daarna voor 'Engage'.

Vervolgens klik je op de blauwe knop: +New in-page App. Ik had dat al gedaan, en bij mij zie je dus Kdrama en settings e.d. staan. Dit is dus wat je te zien krijgt als je eenmaal de code hebt gemaakt.

Voor iedereen die op de blauwe button heeft gedrukt, nu krijg je dit te zien:

Related posts on Blogger blog

Pas het uiterlijk van de related posts naar jouw wens en smaak aan. Zoals je ziet kun je kiezen voor diverse layouts, diverse aantallen posts die ze laten zien, en kun je ook de tekst aanpassen. Als je hiermee klaar bent klik je op Save changes rechtsonder. Content pool* en Algorithm laten we even voor wat het is.

We klikken wél op monetization. Want afhankelijk van hoe je dit instelt komen er ook betaalde advertenties in je aanbevolen posts te staan. Hiermee kun je als blogger geld verdienen. Maar ik ga er nu even vanuit dat we geen betaalde advertenties willen: alleen aanbevelingen voor andere posts op ons Blogger blog.

De standaardinstelling voor monetization van Shareaholic is gemiddeld. Dat zie je hieronder:

Maar wij willen dus geen betaalde ads. Daarom pakken we dat witte bolletje met onze muis en slepen dat naar links. En dan krijg je dit:

Nu komen we bij de laatste stap: de code! Klik daarop, en kopieer de code die je ziet staan. Deze code plak je vervolgens in je Blogger blog. Daarvoor ga je naar je Blogger Dashboard. Ga naar Indeling/Layout. Klik rechtsboven op: Add a gadget. Dat gadget sleep je vervolgens onder Blog Posts. Plak de code in het Html/Javascript gadget en sleep die onder de Blog posts. Plak de code die je had gekopieerd in dit gadget.

Related posts on Blogger blog

Klik daarna op save. Soms moet je even wachten, maar vaak zie je je related posts al binnen 10 minuten op je Blogger blog verschijnen. Kijk maar: onder het comment formulier staan nu aanbevelingen oftewel 'related posts:

*Heb je braaf 24 uur gewacht maar zie je nog steeds geen related posts op je Blogger blog? Dan kan het zijn dat je 'Content pool' leeg is. Dat wil zeggen dat Shareholic geen posts vindt om aan te bevelen. Kijk:

Klik op de groene button, en klik dan onder het plaatje van het kopje koffie met de muffin op 'Rebuild Content Index'. Helaas werkt zelfs dit niet altijd. Heb jij de pech dat dit bij jou het geval is? Lees dan hieronder een goed alternatief voor Shareaholic.

2. Related posts op je Blogger blog met EngageYa

Een ander alternatief voor LinkWithin is EngageYa. Shareaholic biedt meer mogelijkheden, dus ik zou EngageYa alleen gebruiken als het met Shareaholic niet lukt of als je dat systeem niet prettig vindt. Er zijn ook een aantal pagina's op de site van EngageYa zelf die niet werken. Niettemin werkt hun plugin wel. Het grote nadeel is dat ze er ook andere aanbevelingen tussen zetten, naast je eigen posts.

EngageYa ziet er bijvoorbeeld zo uit:

3. Related posts op je Blogspot blog met Google adsense!

Jaja, dat had je misschien niet verwacht, maar je kunt ook Google Adsense gebruiken als 'related posts' widget! Maar, er zijn twee maren aan deze methode:

 • Niet iedere Blogspot blogger heeft Google Adsense, want het wordt steeds lastiger om te worden toegelaten tot hun programma.
 • Zelfs als je Google Adsense hebt, is het nog niet gezegd dat je gebruikt kunt maken van de Matched Content. Ik heb meerdere blogs, maar ik heb niet voor al die blogs de optie van Matched Content.

Voor mijn Blogger blog Het Moederfront heb ik wel de optie van Matched Content. En dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Google matched content

Van de 8 aanbevolen posts zijn er 5 van mijn blog Het Moederfront.

Samenvattend

Als je https in je url hebt werkt LinkWithin niet meer met Blogger blogs. Maar het is wel verstandig om aanbevolen posts oftewel Related posts onder je blogposts te hebben. In deze post gaf ik daarom 5 alternatieven om related posts op je Blogspot blog te zetten. Dat waren:

  1. Shareaholic
  2. EngageYa
  3. Google Adsense
  4. Kies een Blogger theme waarin related posts al in zit. Bijvoorbeeld via BTemplates of bij Georgia Lou Studios. Dit theme van Georgia Lou Studios heeft related posts al ingebouwd. Controleer dit wel even voor aanschaf.
  5. Zelf rommelen met code in html.

Persoonlijk raad ik Shareaholic het meest aan. Die biedt namelijk de mogelijkheid om betaalde aanbevelingen uit te zetten, en geeft je bovendien de meeste opties om de layout naar wens aan te passen.

Lees nu hoe je een recent posts widget op je Blogger blog zet.

Heb jij related posts op je blog staan? En met welke methode?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Hai, er staat inderdaad niet standaard een html-widget onder Blogposts. Dat maak je eerst zelf. Ik realiseer me dat ik deze stap niet duidelijk had omschreven, en heb dat nu aangepast. Dit zijn de stappen op een rijtje:

   Ga naar Indeling/Layout
   Create a new gadget
   Sleep dit nieuwe gadget onder Blog Posts
   Plak de code.
   Save.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *