Gutenberg editor

Oh nee, de Gutenberg editor....

Als je inlogt op je WordPress blog dan zul je ongetwijfeld dit bericht hebben gezien:

'Binnenkort komt er een nieuwe, moderne manier van publiceren. Ga een nieuwe kant op met je woorden, media en layout met Gutenberg, de WordPress editor die op dit moment door ons ontwikkeld wordt.'

Gutenberg: een andere editor. Getver.

Ik weet niet wat jouw reactie was, maar de mijne was simpel. Gewoon negeren. Want ik vind de huidige opzet van WordPress prima. Bovendien ben ik die gewend, en kan ik er goed mee uit de voeten. Bovendien geloof ik erg in het Engelse gezegde:

'If it ain't broke, don't fix it.'

En wat mij betreft werkt WordPress zoals het is, prima. Ik ben duidelijk niet een wat je noemt 'early adopter'. Dat zijn mensen die nieuwe dingen meteen uitproberen. Ik ben meer wat je noemt een 'laggard'. Iemand die er een paar jaar later achteraan komt sukkelen...

Maar, er is één grote 'Maar'. Bij de volgende update van WordPress wordt de Gutenberg editor standaard ingesteld. Met andere woorden: dan zul je er toch mee moeten werken*.  Zeker als blogger is het belangrijk met je tijd en de nieuwe ontwikkelingen mee te gaan. Dus activeerde ik met frisse tegenzin de Gutenberg editor op mijn blog over Uggs. Daar doe ik toch niet zoveel mee. Hieronder mijn eerste indruk van de Gutenberg editor.

Gutenberg: wat is er zo anders?

De belangrijkste gedachte achter de Gutenberg editor is om het proces van schrijven en publiceren visueler te maken. Uiteindelijk kun je er je hele blog mee maken. Met de Gutenberg editor kun je blokken in een post of pagina trekken: drag and drop. Een andere nieuwe optie die Gutenberg biedt is de mogelijkheid om widgets direct in een post of pagina te trekken. Normaal kon dit alleen in je sidebar of footer.

Oké, Gutenberg: een eerste indruk

Goed, ik heb dus de Gutenberg editor geactiveerd. Om even goed het verschil te laten zien hieronder een afbeelding van de pagina voor een nieuwe post in de oude WordPress editor, en daarna eentje van de Gutenberg editor.

Gutenberg editor

Gutenberg editor nieuwe post:

Gutenberg editor

Ik moet zeggen, de nieuwe layout valt me nog mee. Het is denk ik vooral een kwestie van gebruiken en dóén. Om er nog maar eens een spreekwoord tegenaan te gooien: 'Aldoende leert men.' Het vervelende vind ik alleen dat ik eigenlijk geen tijd en zin heb om me hierin te verdiepen. Ik heb wel wat anders te doen! Zoals goede posts schrijven bijvoorbeeld. Ik zit niet te wachten op een steile leercurve om iets te leren waar ik geen behoefte aan heb. Ik blog liever.

Niettemin ga ik denk ik de Gutenberg editor toch maar activeren op mijn blogs. Hoe vaker je iets gebruikt, hoe sneller je er aan went. Ik vind het belangrijk om nieuwe dingen op z'n minst wel te onderzoeken. Mocht het totaal niet bevallen dan kan ik altijd nog terug naar de vorige WordPress editor.

Wat nou als je de Gutenberg editor maar niets vindt?

Er is een way out als je echt niet met de Gutenberg editor wilt werken. Op dit moment wordt hij geïnstalleerd als een plugin als je hem activeert. Bevalt het niet? Deactiveer de plugin dan gewoon en je hebt weer je vertrouwde editor terug. Wil je de Gutenberg editor ook niet bij de volgende update van WordPress? Installeer dan de gratis plugin Classic editor.

Demonstratie Gutenberg editor

In onderstaand filmpje wordt de Gutenberg editor gedemonstreerd.

Mijn conclusie over de Gutenberg editor

De Gutenberg editor is wat je noemt een 'mooi stukje innovatie'. Hij maakt sommige plugins overbodig, en biedt echt veel meer mogelijkheden. Maar ben je iemand die het prima vindt om een post te schrijven, een afbeelding toe te voegen en te publiceren, dan voegt de Gutenberg editor voor jou waarschijnlijk niet meteen iets toe. Toch denk ik dat het de Gutenberg editor uiteindelijk wel prettig is.

Wat moet je ermee als blogger? Het antwoord!

Even terug naar de vraag bovenaan deze blogpost: De Gutenberg editor. Moet je daar wat mee als blogger? Als je een Blogger blog hebt, dan is het antwoord: 'Nee!' Je kunt gewoon lekker blijven bloggen zoals je gewend bent.

Heb je een wordpress.com of een wordpress.org blog? Dan zul je bij de volgende grote update naar WordPress 5.0 automatisch geconfronteerd worden met de Gutenberg editor. In dat geval moet je er dus inderdaad wat mee. Je zult ermee moeten leren werken. Tenzij je een plugin installeert om terug te gaan naar de oude editor.

Dat is mijn advies trouwens. Ik vind dat de Gutenberg editor alleen maar afleidt van waar het om draait bij bloggen: content schrijven! Ik hoef al die toeters en bellen helemaal niet. Laat mij maar gewoon lekker schrijven.

Wat zijn jouw gedachten en ervaringen wat betreft de Gutenberg editor?

N.B. Deze post heb ik geschreven in de klassieke editor...

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Bedankt voor je heldere uitleg. Ik loop ook altijd jaren achter de mode aan, dus ik herken jouw gevoel wel. Ik moet zeggen dat ik blij ben om te lezen dat er een escape is als ik de update echt niet zie zitten. Voorlopig wacht ik nog maar even tot de update van WordPress een feit is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *