Als je een Blogger/Blogspot blog hebt heb je je het misschien wel afgevraagd:
‘Waar zet ik de omschrijving/metadescription van mijn blog, die je ziet in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google?’
Hieronder een screenshot van zo’n omschrijving zoals je die kunt tegenkomen in zoekresultaten:
Blogger biedt namelijk verschillende plekken waar je een beschrijving van je blog kunt geven. En dat kan voor verwarring zorgen. Want welke is de metadescription van je blog?
Wat is ook alweer een metadescription van een blog?
Een metadescription is een korte tekst die samenvat waar een blog of blogpost over gaat. Hij wordt vaak weergegeven in zoekmachine-resultaten onder de titel van de pagina. De metadescription heeft als doel om de bezoeker te verleiden om de pagina te openen door kort en krachtig te beschrijven wat ze kunnen verwachten! Een goede metadescription bevat:
- Een duidelijke samenvatting van de inhoud.
- Relevante zoekwoorden voor SEO.
- Een uitnodigende toon om door te klikken.
Het ideale aantal tekens ligt tussen de 150 en 160 tekens. Meer heeft geen zin want dan word je zin afgebroken.
De 3 plekken op Blogger waar je je blog kunt omschrijven
- Settings: Basic
- Search preferences: algemene meta description voor je hele blog
- Search description: specifieke meta description per blogpost
Hieronder leg ik uit wat het verschil is!
1. De omschrijving bij Settings: Basic
Wat je hier schrijft is de ‘tagline‘ van je blog. Je kunt die gebruiken als een soort subtitel, of vullen met een grappig motto. De ‘description’ van je blog is wat je blogbezoekers zien als ze op je blog komen. En hij is zichtbaar onder de titel van je blog voor je bezoekers. Tenzij je instelt dat hij onzichtbaar moet blijven. Net wat je zelf prettig vindt.
N.B. De tekst die je hier schrijft is dus niet de meta description, oftewel de tekst die in zoekmachines verschijnt.
Hieronder een voorbeeld:
2. De omschrijving bij Search preferences: Metadescription
Als het gaat om SEO is dit een hele belangrijke! Want dit is dus wél je meta description, oftewel de tekst die zoekrobots een korte introductie van je blog geeft van niet meer dan 150 karakters. Deze meta description is niet zichtbaar voor je bezoekers, maar wel heel belangrijk voor zoekmachines. Hieronder een voorbeeld:
Hoe weet ik of mijn blog een metadescription heeft?
Misschien vraag je je bij het lezen van deze post wel af: ‘Hoe kan ik controleren of mijn blog een meta description heeft?’ Dit kun je heel makkelijk checken met de gratis addon SEOQuake. Nadat je die geïnstalleerd hebt, kies je voor ‘Diagnosis’. En dan krijg je bijvoorbeeld dit:
Zoals je ziet heeft dit blog inderdaad een meta description. Je kunt ook een incognito venster openen in je browser, en dan de naam van je blog googelen. Vervolgens kijk je hoe het zoekresultaat eruitziet.
Is je metadescription geactiveerd?
Zie je nergens waar je je meta description kunt intypen? Dan kan het zijn dat dit nog niet geactiveerd is. Zoals bij dit blog:
Is dit bij jou ook het geval, klik dan eenvoudigweg op ‘Edit’ en kies ‘Yes’. Dan verschijnt vervolgens het veld waar je je metadescription kunt typen : )
De metadescription van een blogpost op Blogger
Let op: behalve de algemene omschrijving/meta description van je blog heb je daarnaast een meta description voor elke blogpost! Die is net zo belangrijk als de algemene meta description van je blog. Gebruik de mogelijkheid van een metadescription voor je blogpost dus als je zichtbaar wilt zijn in de zoekresultaten. Je vindt de optie om een meta description in te vullen rechts van je blogpost onder ‘Search Description’.
Samenvatting
Bij Blogger blogs kun je op twee plekken je blog omschrijven. Bij de Basic instelling is die omschrijving je ‘tagline’. Een soort ondertitel als het ware, of een leuk motto. Als het je om SEO gaat met je bij de Settings – Search preferences zijn: daar type je de metadescription van je blog in. Dat is de tekst die iets vertelt over je blog in de zoekresultaten. Deze is dus belangrijk voor SEO en ook om bezoekers te laten klikken op jouw link in de zoekresultaten.
Welke vragen of blog onderwerpen zou jij graag behandeld zien op Bloggen en loggen? En heb jij aandacht besteed aan de metadescription van je blog?
Weer bedankt, mooie en duidelijk artikel! Hier kan ik weer wat mee.
Is er trouwens verschil tussen Blogger en WordPress al het aankomt op vindbaarheid in Google? Scoort de ene hoger dan de ander? (uitgaande van dezelfde inzet, inhoud e.d.)
I love Blogger maar je leest zoveel dat WordPress het helemaal is.
Maak je dit ook voor wordpress? :-)