affiliate programma's

Affiliate programma's ook wel partnerprogramma's genoemd, zijn een laagdrempelige manier om geld te verdienen met je blog. Waar het op neer komt is dat mensen via jouw blog ergens iets kopen, en dat jij dan een percentage van de verkoop meekrijgt. Affiliate marketing heet dat.

Voorbeeld

Ik schrijf over het boek Bloggen als een pro. Ik zet daar een link achter naar dat boek bij bol.com. Jij klikt daar op, en koopt het boek. Dan krijg ik daar een percentage van omdat ik een bol affiliate ben. Je kunt dit ook doen als amazon affiliate.

Maar hoewel het in principe heel simpel is, vind ik affiliate programma's soms ook een boel gedoe.

Waarom ik affiliate programma's omslachtig vind

De reden dat ik affiliate programma's omslachtig vind, is dat je vaak twee keer moet worden goedgekeurd:

 • Eerst door de site die de affiliate programma's beheert, zoals Daisycon.
 • Vervolgens door het bedrijf dat zijn partnerprogramma laat verzorgen door bijvoorbeeld Daisycon of Awin.

En vooral dat laatste duurt soms maanden. Het is wel eens voorgekomen dat ik mijn interesse voor het programma compleet was verloren tegen de tijd dat mijn blog eindelijk werd goedgekeurd.

Met andere woorden: je kunt vaak niet lekker doorpakken met affiliate programma's vanwege alle hoepels waar je doorheen moet springen.

2 affiliate programma's die wél fijn zijn

Bol.com

Er zijn 2 affiliate programma's die ik wél heel prettig vind. De eerste is het partnerprogramma van bol.com. Bol.com heeft hun affiliate programma niet uitbesteed, maar regelt het zelf. En dat doen ze heel goed. Het is bij hen heel eenvoudig om links te maken. Anders dan bij dat verschrikkelijke Zanox bijvoorbeeld.

En je kunt het zo gek niet bedenken tegenwoordig, of bol.com verkoopt het. De kans dat je affiliate links van bol.com op je blog kunt gebruiken is daarom groot. Of je nou een blog hebt over breien of over vishengels. Bovendien heeft bol.com geen fysieke winkel. Als mensen iets willen kopen via bol.com dan moet dat wel online. Dat maakt de kans groter dat ze het via jouw link doen.

Ik houd van het partnerprogramma van bol.com!

LinkPizza

Het tweede affiliate programma dat ik graag gebruik is dat van LinkPizza. LinkPizza is een bijzondere vorm van affiliate programma. Ze maken namelijk automatisch van alle links op je blog een affiliate link, indien mogelijk. De grote winst is dat je geen gedoe hebt met aanmelden voor alle afzonderlijke partnerprogramma's. Dat vind ik een enorm voordeel, omdat de toelatingsprocedures dus vaak heel traag zijn.

De prijs die je voor het gemak van LinkPizza betaalt is dat zij wat van je percentage winst afsnoepen. Vandaar ook dat ze zichzelf LinkPizza noemen. Meerdere mensen snoepen van de pizza : )

Hoe ik affiliate links gebruik in de praktijk

Voor mij betekent dit in de praktijk dat ik vrijwel alleen gebruik maak van bol.com en LinkPizza als het gaat om affiliate links. Voor bol.com neem ik graag de moeite om zelf even een affiliate link te maken. Voor alle overige links laat ik dat gedoe graag aan LinkPizza over.

Wat ik verdiende met bol.com en LinkPizza sinds januari 2018

 • Bij bol.com verdiende ik van januari t/m mei: 199,11.
 • Bij LinkPizza verdiende ik met affiliate inkomsten: 23,87.

Hoe gebruik je affiliate links succesvol?

1. Het is belangrijk dat affiliate links leiden naar producten die bij je blog passen.

Ik heb om te laten zien dat je bij bol.com zelfs vishengels kunt kopen daar een affiliate link achter geplakt. Maar ik verwacht niet dat er ook maar iemand via Bloggen en loggen een vishengel gaat kopen. Dat zou dan tenminste wel een enorme toevalstreffer zijn. Want de bezoekers op Bloggen en loggen komen voor informatie over bloggen. De kans dat ze toevallig ook een vishengel willen lijkt mij miniem! Ik maak bijvoorbeeld meer kans dat iemand het boek Bloggen als een pro koopt via een affiliate link. Dat past namelijk wel bij de bezoekers van dit blog.

2. Wees niet bang om affiliate links te gebruiken

Veel bloggers durven niet zo goed affiliate links te gebruiken. Ze zijn bang voor kritiek van hun bezoekers. Maar ik kan je geruststellen: je bezoekers vinden het vaak juist fijn als je duidelijk vermeldt waar ze iets kunnen vinden en hoeveel het kost. Noem je het niet, dan is de kans groot dat ze er naar gaan vragen in de comments. Wees dus niet bang om winkels en productnamen te gebruiken en daar een affiliate link achter te zetten. Zo kunnen je bezoekers snel en eenvoudig doorklikken naar het product. Een makkelijke manier om affiliate links te plaatsen is via Linkpizza.

3. Gebruik affiliate programma's als bloginspiratie

Soms kan een affiliate programma dienen als basis voor inspiratie voor een blogpost. Daarvoor zijn programma's als Daisycon en Awin dan wel weer handig. Soms zie je daar programma's waar je bezoekers wat aan zouden hebben. Als je bijvoorbeeld een reisblog hebt kun je bij Awin de sector Reizen kiezen. Vervolgens krijg je onderwerpen voorgeschoteld die uitstekend als blogonderwerpen kunnen dienen. En je ziet ook meteen wat ze zouden kunnen opleveren. Kijk maar:

awin affiliate

Nadeel is wel, dat je dus maar moet afwachten hoe lang het duurt voordat je voor een programma wordt toegelaten.

4. Plaats in dezelfde post geen links naar vergelijkingssites

Deze tip komt van Sjoukje Bakker van het blog Profbloggers. Als je in een post een affiliate link plaatst, dan verlies je de commissie als de bezoeker vervolgens eerst naar een vergelijkingssite gaat. De vergelijkingssite krijgt dan de commissie, in plaats van jij. Dat is balen natuurlijk. Hoewel dit niet altijd te voorkomen is, hoef je het natuurlijk niet te faciliteren! Met andere woorden: zet geen link naar een vergelijkingssite in een post met affiliate links.

Geld verdienen met affiliate links: praktijkvoorbeeld

Laten we al deze theorie een toepassen in de praktijk.

Ik neem even het blog van Carin die recent reageerde op een post op Bloggen en loggen. Haar blog heet Stitches by Carin. Carins blog gaat over haar hobby's naaien, breien etc. Carin blogt zowel in het Nederlands als in het Engels. Dat betekent dat extra mogelijkheden voor Carin als affiliate. Ze hoeft zich immers niet tot de Nederlandse markt te beperken.

affiliate

Kansen voor Carin om geld te verdienen als affiliate

Affiliate links gebruiken naar de webshops waar ze naar linkt

Carin vertelt bijvoorbeeld op haar blog over een sjaal die ze heeft gebreid. Ze noemt daarbij de winkel waar ze het garen voor de sjaal kocht, en linkt ook naar die site. Hier liggen kansen voor Carin om als affiliate geld te verdienen. Ze zou zich bijvoorbeeld kunnen aanmelden als partner bij Create for Less en 10% commissie kunnen krijgen over verkopen.

Affiliate links gebruiken voor producten waar ze naar linkt

Verder vermeldt Carin ergens dat ze een sjaal heeft gemaakt met Annell Cotton 8. Als service naar haar lezers toe, kan ze hier een link achter zetten zodat mensen kunnen doorklikken naar een online shop waar ze direct Annell Cotton 8 kunnen kopen. Bijvoorbeeld naar hobbyshop-online, dat inderdaad een affiliate programma heeft.

Affiliate links gebruiken voor de boeken die ze noemt

Carin noemt op haar blog regelmatig boeken die ze heeft gelezen. Waarom het haar bezoekers niet makkelijk maken om zo'n boek nader te bekijken, door er een link achter te zetten naar dat boek op bol.com? Voor de buitenlandse lezers zouden links naar amazon.com prima kunnen.

N.B. Sommige hobby bloggers voelen zich niet prettig bij het gebruik van affiliate links. Voor hen is het belangrijk dat hun blog puur een hobby blijft. Daarmee geld verdienen past daar voor hun gevoel niet bij en kan zelfs een beetje onsmakelijk voelen. Volg in zo'n geval vooral je gevoel.

Samenvattend

Met affiliate links naar producten en sites die je noemt op je blog, bied je je bezoekers een handige service: ze kunnen meteen doorklikken voor extra informatie. Op die manier zijn affiliate links nuttig en toepasselijk.

Vuistregel:

Wees niet bang om affiliate links te gebruiken als ze meerwaarde hebben in een blogpost.

In deze post beschreef ik waarom sommige affiliate programma's lastig te gebruiken zijn, en welke wél snel en eenvoudig toepasbaar zijn. Verder nam ik een willekeurig hobbyblog en keek waar op dit blog mogelijkheden lagen voor affiliate links. En dat bleken er best veel te zijn.

De sleutel tot succes met affiliate programma's met zo min mogelijk moeite is eigenlijk heel simpel: zorg dat de affiliate links aansluiten met de content van je blog, en dat ze je bezoekers meerwaarde bieden.

Wie er verder geen enkel omkijken naar wil hebben gebruikt LinkPizza. Wil je iets meer moeite doen, maak dan gebruik van individuele partnerprogramma's zoals Awin, Bol.com etc zodat je de winst niet hoeft te delen.

Gebruik jij affiliate links op je blog?

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Op fit moment gebruik ik alleen bol.com en dat werkt heel fijn. Mijn verdiensten zijn nog minimaal maar dat komt vanzelf. In het verleden gebruikte ik Tradetracker maar daar ben ik toch maar mee gestopt.

  Handig artikel in ieder geval. Misschien is LinkPizza ook wel wat voor mij

 2. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik gestopt ben met affiliate links, ik vond t teveel gedoe. En ik vond mezelf te commercieel worden en ben ook gestopt met te werken met een paar merken. Ik herkende mezelf er niet meer in.

  1. Het kan ook een boel gedoe zijn inderdaad Nancy. Met linkpizza heb je geen gedoe op zich. Je installeert hun code, en klaar ben je.

   Maar inderdaad: je moet je er wel prettig bij voelen. Als je jezelf er niet meer in herkent, heb je groot gelijk dat je er mee stopt.

 3. wat heb jij fijne blogs. ik heb er al ontzettend veel gelezen van je vandaag. ik ben net een maand bezig met bloggen en jou uitleg van alles is zo fijn. Heer erg bedankt

 4. Ik gebruik tradetracker en linkpizza op mijn blog. En met beiden verdien ik een beetje.
  Tip. Ga je zelf een aankoop doen. Zoek dan in je eigen blog een affilate link die je kunt gebruiken. Ik heb het geprobeerd met een reisje naar Rome die ik boekte via Expedia. En omdat die link een affiliate link is van linkpizza werd er mooi een bedrag bij mij bijgeschreven.

  1. Fijn dat dit je een mooie extra korting opleverde Marion! Bij bol.com staat specifiek in de voorwaardes dat je niet via je eigen affiliate link iets mag kopen. Het is dus programma afhankelijk of dit is toegestaan.

 5. Dankjewel voor je tips. Erg handig! Ik ga mij zeker even verdiepen in LinkPizza en ook Bol.com. Valt het goed te combineren met andere vormen van geld verdienen via je blog?

  PS. Prachtig thema gebruik je voor deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *