De Websitemachine

Als iemand een blog begint en gaat bloggen, dan doen ze dat meestal met WordPress of Blogger. Dit zijn de bekendste zogeheten Content Management Systemen. Maar recent las ik over een nieuw systeem, namelijk de Websitemachine. Wat een veelbelovende naam! Websitemachine belooft:

'Activeer zonder gedoe een mooie website en vul 'm daarna simpel met je eigen tekst en foto's. Een site van de Websitemachine is geschikt voor desktop, tablet, mobiel en altijd up-to-date.'

Het maakte me nieuwsgierig, en ik besloot het eens nader te bekijken. Zou het een blog maken nog makkelijker maken?

De Websitemachine is een DIY website builder

De Website machine is een DIY website builder. Het is een SAAS-oplossing: de software en de hosting vormen samen 1 product. Dat is dus duidelijk anders dan bij WordPress waar de hosting en software apart zijn.

Websitemachine.nl: hoe werkt het?

Eenmaal op websitemachine.nl klikte ik meteen op de groene knop: 'Maak een website.'  Ik kwam op een goed uitziende site terecht met links 3 knoppen waarmee ik de site naar smaak kon aanpassen. Er is keuze uit:

 • Indeling
 • Sfeer
 • Lettertypes

Na enig geëxperimenteer koos ik voor de basisindeling, de basis sfeer en het lettertype Roboto. Dat leverde dit plaatje op:

websitemaker.nl

Daarna klikte ik op de groene knop Activeer. Toen volgde een pagina waar je je domeinnaam kunt opgeven als je die al hebt, of een domeinnaam kunt kiezen. Er wordt gekeken of die beschikbaar is. Heb je je domeinnaam succesvol ingevoerd, dan krijg je 'binnen een uur per e-mail een factuur voor 'de eerste 3 maanden gebruik' van de Websitemachine. Nadat je hebt betaald legt Websitemachine je domeinnaam vast en kun je je website gaan vullen met je eigen teksten en afbeeldingen. Je hebt dus geen programmeerkennis nodig of wat dan ook : )

Websitemachine: wat me opviel

Hieronder mijn observaties over de Websitemachine:

 • Je hebt via websitemachine.nl ook meteen een domeinnaam.
 • Het kost 19,95 per maand.
 • Op dit moment is er nog geen layout met een sidebar, maar ze beloven dat er binnenkort meer layouts komen naast de 7 die er al zijn.
 • De site is duidelijk: het maken van een website wijst zich vanzelf. Ik heb een hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen, dus dat vind ik goed gedaan.
 • Je krijgt automatisch een beveiligde verbinding (SSL-certificaat) oftewel een https adres.
 • Er wordt dagelijks een back-up gemaakt, die 7 dagen wordt bewaard. Ik weet niet of je de horror verhalen wel eens gelezen hebt van WordPress bloggers waarvan hun blog is gehackt, en die daardoor alles kwijt waren? Als ik zoiets lees weet ik niet hoe snel ik mijn blogs moet back-uppen. Een dagelijkse back-up vind ik dan ook een mooi pluspunt.
 • 1.000 MB opslagruimte en 10.000 MB dataverkeer. Ter vergelijking: bij mijn host Keurigonline betaal ik 12,- per maand voor 2000 MB opslagruimte en onbeperkt dataverkeer.
 • Er staan een aantal voorbeelden van sites die gemaakt zijn met de Websitemachine op websitemachine.nl. Ik testte twee willekeurige sites op hun laadtijd met behulp van PageSpeedInsights, en kwam voor site 1 mobiel uit op een score van 87 en desktop 88. Site 2 scoorde op mobiel 77 en op desktop maar liefst 97.

Websitemachine versus WordPress en Blogger

Voor mijn blogs maak ik gebruik van zowel WordPress.org als Blogger. Vooral Blogger vind ik heel gebruikersvriendelijk, maar ik moet toegeven dat de Websitemachine nog wat makkelijker is. Zo moet je om bij Blogger een eigen domeinnaam in te stellen, toch je blogspot.com adres doorsturen naar je .nl adres. En als het gaat om WordPress.org moet je op zoek naar een goede host. Beide dingen regelt de Websitemachine voor je.

Mijn conclusie over de Websitemachine

Websitemachine maakt de belofte waar: je kunt snel en makkelijk een website maken met behulp van hun systeem. Als bijvoorbeeld mijn vader, die helemaal niet handig is met computers, een website zou willen maken dan zou ik hem met een gerust hart naar De websitemachine door verwijzen.

Websitemachine is geschikt voor:

Websitemachine.nl is handig voor mensen die snel een professioneel uitziende website willen, zonder gedoe en lange wachttijden. Je kunt er echt binnen 1 dag een website voor je bedrijf maken waar je mee voor de dag kunt komen. De Websitemachine is geschikt voor:

 • Je tante. Of oom. Of buurvrouw die haar gebreide kussens wil verkopen.
 • Als je een beperkt budget hebt, maar wel een site wilt die er professioneel uitziet.
 • Als je niet verwacht dat je in de toekomst veel veranderingen wilt op je site.
 • Startende ZZP-ers die zelf geen site kunnen (geld en/of knowhow) of willen (effort) maken
 • WordPress-‘slachtoffers’ (starters met opstartproblemen of in latere fase te lastig gebleken)
 • Marketingmanagers die een extra site als landingspagina voor bijv. product willen

N.B. Binnenkort komen er ook layouts voor blogs op de Websitemachine! Ik ben er heel benieuwd naar.

Zie ook: Een blog maken!

Vergelijkbare berichten

19 reacties

 1. Wat een handige website. Zeker als je snel iets online wilt hebben. Ik ben altijd bang dat ik uiteindelijk toch meer wensen heb over het design dan deze website kan bieden

 2. Klinkt op zich allemaal prima! Ik denk dat ik best veeleisen ben! Ik heb nu nog een standaard template via WordPress, maar ben wel druk bezig om echt een eigen design samen te stellen :)

 3. Het klinkt inderdaad als de ideale oplossing voor een bepaald doelgroep. Ik heb onze nieuwe site gemaakt met WordPress en vond dat voor mij persoonlijk heel fijn werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *