google sandbox
Klik op het plaatje om mijn post over de Google Sandbox te lezen!

Heb je een prachtig nieuw blog gestart, en ben je druk bezig met bloggen en de promotie? Is je blog zelfs netjes geïndexeerd door Google, maar komt het toch niet voor in de zoekresultaten? Dan is dat knap vervelend en frustrerend. De verklaring is de vermeende Google Sandbox.

Wat is de Google Sandbox?

De Google Sandbox is het verschijnsel dat je nieuwe blog (nog) niet voorkomt in de zoekresultaten. Overigens zegt Google zelf dat de sandbox niet bestaat. Wel geven ze toe dat ze diverse algoritmes gebruiken. De theorie is dat Google een afwachtende houding aanneemt ten aanzien van nieuwe blogs. Iedereen kan tegenwoordig immers een blog beginnen. Ze moeten zich als het ware eerst maar eens bewijzen wat Google betreft.

Voorbeeld van het Google Sandbox effect

Nigel Hooijmans schreef een informatieve post over de Google Sandbox en geeft ook een praktijkvoorbeeld! Vooral vanwege het praktijkvoorbeeld en de tips die hij geeft is dit de moeite van het lezen waard:

Wil je per direct zichtbaar zijn in de zoekresultaten van Google? Denk dan aan adverteren op Google.

Zie ook Google Core Web Vitals en Google alerts instellen.

Wat denk jij van het fenomeen van de Google Sandbox?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Geen (negatieve) ervaring mee. Dwz de laatste keer was de overstap van webminlog naar wordpress.com en die laatste had me in no-time goed in Google gezet.

  Ooit (rond 2001) toen ik nog MyWeb had, moest je zelf je website bij Google aanmelden. Dat kon een half jaar duren. Daarna stond ik wel hoog qua ranking, maar toen waren er nog veel minder websites.

  1. Officieel bestaat hij dus niet, maar het wil dus zeggen dat je blog niet in de zoekresultaten voorkomt, terwijl Google het wel geïndexeerd heeft.

   Om te kijken of Google je blog heeft geïndexeerd type je dit in: site:ohmylush.nl/ Dan zie je dat Google je blog geïndexeerd heeft. Goed nieuws dus.

   Om te zien of je in 'de sandbox' zit zou je kunnen zoeken op een keyword waarop je je posts hebt geoptimaliseerd. Je zou dan verwachten dat zo'n post ergens in de resultaten te zien is. Is dat niet zo? Dan kán dat de Google Sandbox zijn, maar het kan ook zijn dat anderen betere posts hebt geschreven over dat onderwerp.

   1. Ah super, dank je wel! Als ik bijvoorbeeld zoek op 'lush naked cleanser' (laatst over geblogd) dan zie ik mezelf op de 2e pagina. Ik dacht zelf altijd dat je jezelf hoger in Google zat, omdat 'ie dan wist dat het jouw blog was ofzo, haha... nu ik het zo typ klinkt het wel heel erg raar dat ik dat dacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *