google manual actionUh-oh!

Heb jij per ongeluk de afkeuring van Google over je afgeroepen?

Zijn je bezoekersaantallen in gezakt als een slecht gemaakte plumpudding? Is je pagerank plotseling gezakt naar 0? En kreeg je een angstaanjagend mailtje van Google Webmaster Tools met de volgende tekst:

This site may not perform as well in Google results because it appears to be in violation of Google's Webmaster Guidelines.

Unnatural links from your site

Google detected a pattern of unnatural, artificial, deceptive or manipulative outbound links on pages on this site. This may be the result of selling links that pass pagerank of participating in link schemes.

Of je schuldig bent of niet aan het verkopen van links: je hebt een groot probleem!

Want in het ergste geval vertoont Google jouw blog niet meer in de zoekresultaten. En als je normaliter veel bezoekers krijgt via Google, dan betekent dat een dip in je statistieken.

Hoe weet je of Google manual actions heeft gedaan?

Vermoed je dat Google een manual action heeft ondernomen op jouw blog? Maar weet je het neit zeker? Dan kun je dat hier checken. N.B. Je moet dan wel een Google Webmaster Tools Account hebben. Heb je dat nog niet? Ga dat dan nú meteen maken.

Blijf rustig! Adem een paar keer diep in en uit.

Wanhoop niet! Je kunt iets doen. Want onder het bericht van Manual Actions staat een rode knop:

 

request a review

En met die knop kun je Google vragen of ze hun manual action willen intrekken. Dat doe je met een zogenaamde reconsideration request.

Schrijf een reconsideration request

Maar klik nou niet meteen op die rode knop! Een reconsideration request vraagt om een gedegen aanpak. Nu Google je blog schuldig heeft bevonden, moet je grondig bewijzen dat je onschuldig bent. En als je inderdaad schuldig was aan de verkoop van betaalde links, moet je laten zien wat je hebt gedaan om dit te herstellen!

1. Maak een file aan op google.com/drive

En dat doe je door op google.com/drive een speciaal document aan te maken. In dit document zet je alle links die je nofollow hebt gemaakt, of zelfs helemaal hebt verwijderd. Het moet een google.com/drive document zijn, want andersoortige files maken ze bij Google niet open!

2. Check je blogs op problematische links

Als je inderdaad links hebt verkocht, dan weet je waarschijnlijk wel welke links je in de problemen hebben gebracht. Maak die links no-follow, of verwijder ze helemaal. Houd hierbij wel rekening met de afspraken die je hebt gemaakt met het bedrijf waarvoor je de post plaatste. Wat heb je met ze afgesproken? Ongetwijfeld hebben ze je betaald voor een follow-link! Je kunt eventueel contact opnemen met het bedrijf en hen het probleem voorleggen.

Maar feit is dat zij weinig hebben een aan link op een blog dat ineens een pagerank van 0 heeft. Het is dus ook in hun belang dat de manual action van Google wordt opgeheven.

2.1 Heb je geen betaalde links verkocht?

Ben je compleet onschuldig aan de verkoop van betaalde links? Dan kan het lastiger zijn om te bepalen welke links Google als probleem ziet. Controleer dan je blog op:

  • Affiliate links: zorg dat die altijd op nofollow staan! Denk aan links van bol.com.
  • Links die niets of weinig met je blog te maken lijken te hebben. Stel je blogt over quilten, en je hebt ergens een link staan naar een bedrijf dat in houtkachels handelt. Dat is een 'rare' link.

3. Onderneem actie en copy-paste alles in je Google file

Ga naar je nieuwe file en copy-paste daar in alle links in die je hebt verwijderd of veranderd in nofollow

4. Schrijf je reconsideration request

Houd hierbij in gedachten dat je reconsideration request wordt gelezen door een heus mens. Niet door een robot of zoekmachine.

Houd je reconsideration request kort en bondig. En in het Engels!

Geef aan dat je het probleem hebt opgelost, en plak de link van je speciale file in je reconsideration request. Zo kunnen ze bij Google zien wat je hebt gedaan om je criminele verleden achter je te laten.

Wees ook vriendelijk! Veel bloggers zijn boos of paniekerig. En dat is ook niet zo raar. Want zo'n manual action op je blog is slecht nieuws. Maar ga niet met je vinger naar anderen wijzen. Laat in je reconsideration request zien dat je het probleem begrijpt, en dat je het hebt opgelost.

reconsideration request
Zo moet het dus niet...

4.1 Voorbeeld van een reconsideration request

'Dear Google Webspam team member,

Thank you for reading this message. On november the 7th I received a message my blog was given a penalty for unnatural links. After the shock wore off I went through the Google Webmaster Guidelines.

And then I took action. I changed all possible unnatural links into nofollow links.  I've listed everything I've done to solve the problem in this Google Doc. Link naar je Google.com/drive file.

Thank you again for reading this request. I've worked very hard to clean up my link profile. And I'll make sure to follow the Google Webmaster Guidelines from now on!

Yours sincerely,

[Wanhoopje]'

4.2 Matt Cutts vertelt wat er in een reconsideration request moet staan

In onderstaande video vertelt Matt Cutts himself waar je op moet letten bij een reconsideration request!

5. Afwachten: paar dagen tot 2 weken

Nadat je je reconsideration request hebt verstuurd moet je even afwachten. Als het goed is ontvangen je binnen 48 uur een bevestiging van Google dat ze je reconsideration request hebben ontvangen.

Dat ziet er als volgt uit:

'We've received a request from a site owner to reconsider how we index the following site: http://www.helpgoogleisboosopmij.com/
We'll review the site. If we find that it's no longer in violation of our Webmaster Guidelines, we'll reconsider our indexing of the site. Please allow several weeks for the reconsideration request. We do review all requests, but unfortunately we can't reply individually to each request.
For reference, here is the full text of the original reconsideration request that was submitted for your site:'

Google's antwoord kan al na 2 dagen komen. Maar het kan ook 2 weken duren. Duurt het langer dan 2 weken, stuur je reconsideration request dan nog een keer.

6. Google's reactie op je reconsideration request

In de titel van Google's antwoord zie je meteen of je request is afgewezen of ingewilligd.

6.1 Reconsideration request afgewezen

Reconsideration request for http://www.helpgoogieisboosopmij.com/: Site violates Google's quality guidelines.

In het mailtje staat een tekst als:

Dear Webmaster of http://www.helpgoogleisboosopmij.com/,

We received a reconsideration request from a site owner for http://www.helpgoogleisboosopmij.com.
We've reviewed your site and we believe that http://www.helpgoogleisboosopmij.com still violates our quality guidelines.'

Als je geluk hebt, geven ze je nu een voorbeeld van een probleem link. Dan kan erg helpen! Zo'n voorbeeld geeft je een handvat voor je maatregelen. Ga nog een keer door al je links, en verander er nog meer in nofollow of verwijder mogelijke probleem links. Zet alles wat je doet weer in je Google file. Schrijf vervolgens opnieuw een reconsideration request.

6.2 Halleluja! Manual spam action revoked

Als je alles hebt gedaan volgens de Google Webmaster Guides dan krijg je hopelijk snel een mailtje met in de ttiel: Manual spam action revoked!

Dan kun je opgelucht adem halen. Als het goed is herstellen je bezoekersaantallen en krijg je je oorspronkelijke pagerank terug.

Phew, wat een opluchting!

Samenvatting: Google manual spam action

Veel bloggers willen graag geld verdienen met hun blog. Een manier om dat te doen is door betaalde posts te plaatsen. Het probleem ontstaat als je in die betaalde posts follow links plaatst. Want een follow link telt immers als een aanbeveling. En Google wil niet dat bedrijven op die manier hun positie in de zoekresultaten proberen te verbeteren.

Google wil dat de zoekresultaten eerlijk en objectief zijn.

Maar er zijn veel bedrijven die bloggers benaderen met bijvoorbeeld een voorstel voor een gastartikel. Vaak doen ze ook nog alsof ze de blogger een dienst bewijzen! Maar in dat gastartikel staat meestal een follow link naar hun bedrijf. Zo proberen ze hun positie in de zoekresultaten positief te beïnvloeden. Feitelijk proberen ze dus op een goedkope manier hun pagerank te verbeteren.

Stel nou dat jij als blogger zegt: 'Prima ik wil wel een gastartikel met link voor jullie plaatsen. Maar dan moet je wel betalen.'

Op dat moment ben je 'in violation' van de Google Webmaster Guidelines. Tenzij je er een nofollow link van maakt. Maar ja, dat wil het bedrijf natuurlijk weer niet.

Plaats je toch tegen betaling posts met links naar bedrijven? Dan loop je het risico op een manual spam action.

Kortom: het is een lastig probleem! Je wilt graag geld verdienen  met je blog. Maar Google staat het je niet toe. In ieder geval niet op deze manier.

Gelukkig zijn er alternatieven:

  • Advertorials met no follow links
  • Affiliate programma's (met no follow links!)

De ultieme tip:

Zorg dat je een account hebt bij Google Webmaster Tools. Want het is daar dat je kunt zien of Google boos op je is. Een collega van mij zag haar pagerank ineens van 0 naar 3 zakken. Maar omdat ze geen Google Webmaster Tools account heeft kan ze alleen maar gissen of er sprake is van manual action van Google.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *