Petra Wiebenga (29) werkt als freelance tekstschrijver, webredacteur en blogger. Voorheen werkte ze als communicatiemedewerker in loondienst.

Bloggen: hoe Petra begon

In 2003 begon Petra met bloggen. Ze was toen studente Communicatie en wilde proeven aan het medium. Destijds was een blog nog vooral een persoonlijk dagboek online. Het kwam niet eens bij Petra op om geld te vragen voor bloggen. Bedrijven hadden blogs toen ook nog niet ontdekt als marketing en communicatie middel. In 2006 kwam ze voor het eerst in aanraking met blogs schrijven voor bedrijven, en bloggen als werk. Ze volgde toen een workshop 'Corporate blogging'.

Sinds april 2010 blogt Petra op haar eigen domeinnaam, 18elf, en sinds 2012 verdient ze geld met bloggen.

Geld verdienen blog?

Heb je een blog, en google je regelmatig 'Geld verdienen blog' op zoek naar informatie hoe je geld kunt verdienen met je blog? Lees dan nu ons interview met Petra over bloggen voor geld.

Hoe pakte je het opzetten van je blog aan?

Inmiddels blog ik op mijn eigen domein 18elf.nl. De titel van mijn blog heb ik dicht bij mezelf gehouden, omdat de insteek een persoonlijk blog is. 18elf staat voor 18 november, wat mijn geboortedatum is. Het grappige is dat een aantal andere bloggers zich door mijn blognaam hebben laten inspireren. Dat zie ik als een compliment.

Waarom koos je voor deze look/layout van je blog? 

Omdat het mijn persoonlijke blog is, heb ik gekozen voor een layout die ik mooi vind. Ik heb niet bewust gekeken naar een theme dat commercieel interessant zou zijn. Het belangrijkste is dat ik mij thuis voel op mijn eigen blog, waardoor ik mezelf kan zijn en vanuit mezelf kan bloggen. Dat spreekt mijn lezers het meeste aan.

Had je bepaalde doelen/doelgroep?

Toen ik begon met bloggen op 18elf.nl had ik geen bepaalde doelgroep voor ogen. Ik wilde graag schrijven over mijn leven en dit delen. Sinds ik moeder ben geworden, richt ik me met mijn gezinsblogs wel specifiek op mede-ouders, en vooral moeders. Daarnaast schrijf ik over mijn werk als schrijvende ondernemer en over mijn vele creatieve hobby’s, zoals interieur, scrappen en snailmail. Daarmee trek ik ook andere vrouwen aan die dezelfde interesses hebben. Zo ontstaan vaak hele leuke contacten.

Hoeveel unieke bezoekers heb je per dag?

Ik heb gemiddeld zo’n 1300 unieke bezoekers per maand, die samen meer dan 5000 pagina’s bekijken.

Hoe trek je bezoekers naar je blog?

Bezoekers naar je blog trekken klinkt alsof je er heel veel moet doen, maar om eerlijk te zijn is het schrijven van artikelen voldoende om mijn bezoekers te trekken. Ik deel mijn blogs via social media, zoals Facebook en Twitter. Vooral via Facebook komen veel bezoekers dan weer even meelezen.

Waarom koos je juist voor dit blog platform?

Ik heb voor WordPress gekozen vanwege mijn ervaring bij verschillende blogplatforms. Ik heb onder andere web-log, Pivot, Blogger en WordPress geprobeerd. WordPress beviel mij het beste. Je kunt er veel mee, het installeren van themes is best makkelijk en ik kan mijn blog naar wens aanpassen.

Geld verdienen blog: hoe? 

 • Google Adsense. Op mijn blog heb ik sinds kort weer een advertentie staan van Google adsense. Dit zal op de langere termijn een klein extraatje opleveren.
 • Advertorials en gesponsorde artikelen. Verder schrijf ik wel eens advertorials of gesponsorde artikelen voor bedrijven en webshops.
 • Affiliate marketing. Ik heb een tijdje meegedaan aan een affiliate programma, speciaal voor ouders, maar dit leverde weinig op in verhouding met de tijd die daar in ging zitten. Daarom ben ik daar weer mee gestopt.

Hoe kom je aan advertorials/gastposts? Kortom: hoe profileer je je als professioneel blogger, en hoe werf je opdrachtgevers?

Als professioneel blogger sta ik ingeschreven bij een aantal bemiddelingsbureaus. Zij bemiddelen tussen (grote) bedrijven en bloggers. Zodra er een aanvraag komt voor een advertorial op mijn blog, krijg ik een e-mail en gaan we in onderhandeling. Verder vermeld ik in mijn social media profielen dat ik blogger ben.

Doe je aan SEO?

Wanneer ik een advertorial schrijf, let ik goed op mijn woordgebruik. Zeker als de klant een richtlijn meegeeft van woorden waar zij op gevonden willen worden.

Hoeveel uur per week besteed je aan bloggen?

Ik ben zeker 8 uur per week bezig met bloggen.

Wat zijn je werkzaamheden als professioneel blogger?

De werkzaamheden van een professioneel blogger zijn heel divers.

 1. Inspiratie opdoen,
 2. Artikel blog onderwerpen bedenken
 3. Invalshoeken bepalen
 4. Artikelen schrijven
 5. Beeldmateriaal verzorgen (in mijn geval meestal zelf foto’s maken)
 6. Reageren op de reacties die je van lezers krijgt, social media bijhouden
 7. Mail beantwoorden
 8. Ontvangen persberichten lezen en beoordelen,
 9. Contact onderhouden met lezers, mede-bloggers, bemiddelingsbureaus, met pers- en pr-bureaus
 10. Alle technische werkzaamheden die bij een eigen blog komen kijken, zoals installatie, plugins en theme updaten, en eventuele technische mankementen opsporen en verhelpen
 11. Marketing, PR, en soms bezoek ik beurzen, bloggers- of persbijeenkomsten

Wat moet je kunnen om geld te verdienen met je blog?

Je moet vooral je authentieke zelf zijn. Bloggen in je eigen stijl, een band opbouwen met je lezers, passie hebben voor wat je doet en waar je over schrijft, en daarnaast natuurlijk een commerciële instelling hebben.

Wat zijn je tips voor mensen die geld willen verdienen met bloggen?

Blog met passie, geloof in je blog en hou vol.

Geïnspireerd geraakt door Petra, en zin om je eigen blog te beginnen? Op de Mamablogs vind je informatie over een blog beginnen.

Zie ook mijn interview met Aaf van het blog Zuinigaan.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *