blogger valkuilen

Ken je het verschijnsel beroepsdeformatie? Daarbij worden je blik en gedrag sterk beïnvloed door je werk. Zo wordt leerkrachten wel eens verweten dat ze in hun vrije tijd betweterig zijn en nogal 'docerend' overkomen.

Ook als blogger kun je te maken krijgen met beroepsdeformatie.

En dat is nog maar 1 van de valkuilen voor bloggers.

Hieronder een overzicht van 10 bekende Blogger valkuilen!

10 Blogger valkuilen

1. Beroepsdeformatie

Om maar te beginnen met de valkuil van de beroepsdeformatie: als blogger kan zich dit uiten in het feit dat je echt overal een blogpost inziet. Een poepende vogel? Blogpost! Een bezoek aan de supermarkt? Blogpost! Je kind naar het ziekenhuis? Blogpost! Moeilijk naar de wc kunnen? Blogpost!

Dat het dagelijks leven een bron van inspiratie voor je blog kan zijn, is op zich alleen maar prettig. Zo zit je niet gauw verlegen om blogonderwerpen. Dingen die je overkomen zien als potentiële onderwerpen voor je blog kan bovendien helpen om gezonde afstand te bewaren tot de gebeurtenis. Je wordt bijvoorbeeld minder snel meegezogen in paniek omdat je er met een zekere afstandelijkheid naar kijkt.

Maar het wordt vervelend als je amper meer gewoon kunt leven, zonder overal blogposts in te zien. Betrap je jezelf hierop? Dan is het goed om even een stapje terug te doen, en gewoon te leven. Zonder er een blogpost van te maken.

2. Polsklachten, rugklachten etc.

Als blogger zit je doorgaans veel achter je computer of laptop te typen. Het is belangrijk om dit op een goede manier te doen. Dat wil zeggen op een ergonomisch verantwoorde manier. Zo voorkom je problemen. Zo heb ik zelf wel eens last van een pijnlijke linkerduim. Dit wordt ook wel een 'duimmuis' genoemd! Het doet genoeg pijn dat ik de duimnagel van mijn rechterhand niet meer goed kan knippen! Een andere veelgehoorde klacht is pijn in de rug.

Om dit soort klachten te voorkomen is een goed afgestelde werkplek belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan goede bureaustoel. Daarbij zijn onder andere de volgende criteria belangrijk:

  • De bureaustoel moet zo hoog en diep zijn dat je voeten plat op de grond staan, en je benen een rechte hoek vormen.
  • De lendensteun van de stoel moet goed in de holling van je onderrug zitten.
  • Als de bureaustoel armleuningen heeft moeten die ervoor zorgen dat je armen zo dicht mogelijk bij je lichaam zitten, en een rechte hoek vormen.

Ik zit te werken op een witte keukenstoel... Mijn linkerbeen heb ik over het rechterbeen geslagen, en mijn rechterbeen leunt op de tenen. Ik moet echt een keer een betere stoel!

3. Gefixeerd raken op je blog statistieken

Dit is een heel gevaarlijke valkuil, want je valt er heel makkelijk in. Het is immers leuk als je bezoekersaantallen steeds groeien. Maar een fixatie op je bezoekersaantallen kan dodelijk zijn voor je plezier in bloggen. Want de dag dat er een dip in je getallen zit, zal vast een keer komen. En soms duurt zo'n dip best lang.

Als je voor je gemoedsrust afhankelijk bent van je blogstatistieken dan is de kans groot dat je veel stress en spanning voelt.

Blog statistieken worden ook wel 'vanity metrics' genoemd, oftewel ijdelheid statistieken. Maar meer bezoekers is niet altijd beter. Net zo goed als een dip niet wil zeggen dat je blog niet langer goed is. Neil Patel van Ubersuggest geeft in dit verband een humoristische tip:

'Pro-Tip for Terrible Business: For those of you that are judged on how many pageviews your site gets each month, here’s a quick tip on how to impress your boss. Make your navigation super complicated. Your visitors won’t be able to find what they’re looking for and they’ll click all over your site. You’ll crush your quarterly pageview goals and impress everyone in the office.' (Bron: Neil Patel)

Kortom het is zaak om een gezonde afstand te bewaren als het gaat om je blogstatistieken. Ik doe dit zelf onder andere door er na zes uur 's middag niet meer naar te kijken.

4. De Vergelijkings Val: Jezelf vergelijken met andere bloggers!

Dit is doorgaans één van de snelste manieren om jezelf de put in te helpen. Ik ben er zelf helaas ook niet vrij van... Soms kom je nu eenmaal per ongeluk op Facebook van die juichverhalen tegen.

Bijvoorbeeld van iemand die drie weken begonnen is met het haar blog en nu al 100.000 unieke bezoekers heeft, beste vrienden is met haar postbode omdat bedrijven haar van alles gratis sturen én zoveel opdrachten krijgt aangeboden dat ze vraagt hoe andere bloggers omgaan met teveel opdrachten.

Ik heb daar maar één woord voor: 'Aaargh!'

Het valt dan niet mee om de moed erin te houden.

via GIPHY

Als ik ten prooi val aan de Vergelijkings Val, voel ik me ontmoedigd en somber. Wat mij dan het beste helpt is gewoon gaan werken aan mijn blog zoals ik dat normaal ook doe. Meestal voel ik dan vanzelf weer het plezier. Daarnaast kun je zo'n gillend succes ook gebruiken als inspiratie: is er misschien iets wat je kunt leren van dat irritante succesnummer?

5. De techniek valkuil

Ken je het verhaal van Alice in Wonderland die in het konijnenhol tuimelde, waar geen eind aan kwam? Dit kan je als blogger gebeuren als je je verliest in de technische kant van je blog. Begrijp me niet verkeerd: de technische kant van je blog is belangrijk. Het is goed om daar aandacht aan te besteden, zodat je blog optimaal functioneert.

Maar soms kan de technische kant zoveel tijd opslokken dat het ten koste gaat van je creativiteit. Mij gebeurt dit bijvoorbeeld als ik mijn blog controleer op fouten met de Google Search Console. Voor ik het weet ben ik een dag verder.

6. Shiny Object Syndrome

Ik ben dol op blog themes en plugins die beloven mijn blog beter en mooier te maken. Soms trakteer ik mezelf op een middagje leuke blog themes zoeken. In de zoektocht naar een goede blog theme gaat veel tijd zitten, en ook dit kan ten koste gaan van de tijd die je eigenlijk zou moeten besteden aan je blogposts.

Shiny Object Syndrome is dus als je je verliest in beloftes van themes en plugins.

7. Te veel, te snel

Belangrijker dan het áántal blog posts dat je per week of maand produceert, is dat je consistent bent. Je bezoekers wennen snel aan jouw frequentie van posten. Zorg dat ze op je kunnen rekenen. Zo publiceer ik op mijn blog Huisvlijt twee blogposts per dag, maar op Bloggen en loggen 1 blogpost per week.

Beide is prima, zolang je daarin maar consequent bent.

Met andere woorden: begin niet met veel bombarie 10 blogposts per week uit te spugen, om vervolgens een enorme blog burn-out te krijgen. Verspreid je inspiratie en energie over langere tijd.

8. Selling out

Dit is een lastige valkuil, want wat is Selling out? Voor veel bloggers is geld verdienen met hun blog essentieel om in hun inkomen te voorzien. Het is de kunst om daarbij je grenzen te bewaken, en je niet te laten verleiden tot blogposts die eigenlijk niet op je blog passen omdat je er geld voor krijgt.

Zo zul je op mijn blog Huisvlijt bijvoorbeeld geen blogposts over alcohol tegenkomen omdat ik daar geen voorstander van ben. Ook seksspeeltjes vind ik niet geschikt voor Huisvlijt. Bezoekers kunnen zeer kritisch reageren als ze het gevoel hebben dat je post plaatst voor geld die eigenlijk niet passen:

via GIPHY

9. Overweldigd raken

Recent las ik op Facebook een bericht van een beginnende blogger die schreef: 'Ik heb zoveel gelezen over een blog beginnen, dat ik nu niet meer weet waar ik vredesnaam moet beginnen!' Er is zoveel informatie over bloggen, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

Kies daarom zorgvuldig 1 of 2 betrouwbare sites of blog goeroe's en vaar op hun adviezen. Leg de andere adviezen naast je neer.

10. Het Groene Bolletjes Complex

Dit is een valkuil voor bloggers die zich bewust zijn zoekmachine optimalisatie oftewel SEO en gebruik maken van de Yoast plugin. De Yoast plugin helpt je om een blogpost te optimaliseren voor een bepaald keyword. En als je het goed doet krijg je allemaal groene bolletjes! Ik kan er niks aan doen, maar ik vind het dus echt een heerlijk gevoel als alle bolletjes op groen staan... Maar net zoals met blogstatistieken is het belangrijk om je hier niet blind op te staren!

Soms lukt het niet om alle bolletjes op groen te krijgen, en dat is oké.

Samenvattend

Bloggen is leuk, maar heeft net zoals alles in het leven ook minder fijne kanten. In deze blogpost las je 10 valkuilen waarin je als blogger terecht kunt komen.

Nou ben ik benieuwd: welke valkuilen herken jij?

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Nou daar zijn aardig wat valkuilen die je noemt maar heb er niet zoveel last van slechts dat de wijsvingers wat verkrampen omdat dit de enige twee zijn waarmee ik typ daar de andere te krom zijn de reuma etc en dan neem ik wel soms een pauze. En ook die Google Search Console is soms wel een kleine valkuil. Leuk logje weer en bedankt voor het posten. En ja, van goede tips hou ik ook wel van. Groetjes.

  2. Als hobbyblogger heb ik van bovenstaande zaken geen last, omdat ik het redelijk effectief voorkom. RSI kan ook bij haken en breien optreden. Zelf heb ik er nooit last van gehad en sinds 1986 gebruik ik iets dat op de huidige laptops lijkt. Eerst met functie en pijltjes toetsen, daarna en nu nog altijd vooral met een muis. Die muis koop ik bewust klein en staat achterlijk snel. Met een halve cm bewegen ga ik over het volledige scherm. Intensiteit staat op een minimum, nu op 18%. Ik zit gewoon op bed met naast me een muisplank en muis. Afstand toetsenbord scherm heb ik altijd tot een minimum beperkt en je moet vooral goed luisteren naar je lichaam. (Mijn moeder is overigens wel aan CPS geopereerd. CPS is een vorm van RSI. Alleen heeft mijn moeder nooit een PC gehad en breien en haken deed ze ook erg weinig.)

    Beroepsdeformatie zag ik al snel als een probleem. Ik deed jaarlijks een grote fietsvakantie en al snel was dat een leuk onderwerp. Maar ik wilde mijn vakantie er niet door laten beïnvloeden. Dus geen laptop of dergelijke mee en niet 's avonds gaan tikken over wat er op die dag was gebeurt. Meer dan een agenda werd het niet en daar maakte ik korte aantekeningen in. Pas na thuiskomst begon ik er over te bloggen. Het leuke is dat je dan je vakantie 2x beleeft en niet de eerste keer verziekt door te veel achter een PC te zitten.

    1. Dat heb je mooi gescheiden Ximaar: de vakantie en het bloggen. Het zou inderdaad jammer zijn als je zo bezig was met erover schrijven dat je de ervaring daardoor als het ware zou missen op dat moment zelf.

  3. Pff die bewegende plaatjes vind ik erg hinderlijk tijdens het lezen van je blogpost. Sommige dingen zijn wel herkenbaar, ik vermijd rode en grijze bolletjes. En ik denk dat ik voorlopig dit template hou. Goede tips hier kan elke blogger iets van leren.

  4. Herkenbare valkuilen. Ik ben nog niet zo lang aan het bloggen (1,5 maand) maar herken er wel een paar.
    Beroepsdeformatie, rugklachten, SEO optimalisatie, blog statistieken.
    Ik had bij het opstarten net 2 weken vakantie en dus veel content geschreven en de lay-out van mijn blog op orde gebracht. We zijn 1 weekje naar Zeeland geweest en de laptop was mee. Dus als we even niks deden zat ik er weer achter te typen. Ik heb wel genoten hoor van mijn vakantie.
    Nu ik weer fulltime werk plan ik in mijn agenda wat ik nog moet doen, daar zit ook ruimte voor ontspanning en sporten bij. Ik moet er voor oppassen dat ik mezelf niet overwerk.
    Met planning werken gaat prima, dan is de druk ook minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *