seoquakeSEOquake is een fijn instrument om snel de kwaliteit van je blog te checken! Soms is het namelijk best lastig om te weten of je nu goed bezig bent met je blog of niet!

Nadat ik mijn blogs had overgezet naar WordPress heb ik SEOquake vaak gebruikt om dingen te evalueren. Zo heb ik bijvoorbeeld de omschrijving van mijn blogs aangepast naar aanleiding van het advies dat ik kreeg, evenals het aantal keywords.

Wat is SEOquake

SEOquake is een gratis browser extensie. Een browser extensie is een klein softwareprogramma dat je kunt toevoegen aan je webbrowser zodat je er meer mee kunt doen! Je gebruikt de SEOquake browser extensie voor de analyse van SEO-prestaties van een website of blog.

Met SEOquake kun je onder andere het volgende doen

  1. SEO-metrics bekijken: De extensie toont belangrijke SEO-statistieken, zoals het aantal pagina’s dat is geïndexeerd door zoekmachines, de Alexa-ranglijst, domeinleeftijd en backlinks.
  2. Vergelijking van websites: Je kunt verschillende websites vergelijken op basis van hun SEO-parameters, zoals domeinautoriteit en backlinks.
  3. Keyword-analyse: SEOquake helpt bij het analyseren van zoekwoorden door informatie te bieden over de dichtheid van zoekwoorden op een pagina, de positie van zoekwoorden en andere optimalisatie factoren.
  4. Audit van pagina’s: De extensie biedt een uitgebreide audit van een pagina’s SEO-gezondheid. Dit omvat het controleren van belangrijke SEO-factoren zoals metatags, headers, ALT-teksten voor afbeeldingen, en meer.
  5. SERP-overlay: Als je een zoekopdracht uitvoert op Google, biedt SEOquake een overlay die SEO-gegevens toont voor elk zoekresultaat. Dit helpt je snel inzicht te krijgen in hoe concurrenten presteren in de zoekresultaten.

SEOquake is handig voor SEO-specialisten, marketeers en website-eigenaren die hun online zichtbaarheid willen verbeteren en concurrentieanalyse willen uitvoeren

SEOquake geeft drie mogelijke scores

  1. groen vinkje (hartstikke goed!
  2. geel streepje (redelijk goed, maar valt te verbeteren)
  3. rood kruis (slecht!)

Ik kreeg er beslist een kik van een rood kruis of geel streepje te zien veranderen in een groen vinkje!

Hoe werkt SEOquake

Ik heb SEOquake geïnstalleerd op Google Chrome, maar je kunt het ook gebruiken op de browsers Safari, Firefox en Opera. Surf naar http://www.seoquake.com om het te installeren.

Heb je het eenmaal geïnstalleerd dan zie je rechts van de adresbalk een klein geel sterretje. Het heeft een groen randje, en in het midden staat in het rood ‘SO’. Ook zie je onder de adresbalk ineens allemaal informatie staan. Links zie je ‘Diagnosis’. Klik daar op om te horen hoe goed jouw website of pagina in elkaar zit!

SEOquake diagnose van Bloggen en loggen

Hieronder een screenshot van de diagnose van de homepage van Bloggen en loggen:

seoquake diagnosis

SEOquake diagnose homepage Webeffectief

Afgezien van de text/html ratio ziet dat er goed uit. Vervolgens was ik benieuwd naar de diagnose van Webeffectief (voorheen Blogtrommel) van collega blogger Ben:

seoquake blogtrommel

Zoals je ziet kan hij nog wat punten verbeteren zoals een metadescription schrijven, alt-tags gebruiken en Headings gebruiken.

Wat is ook alweer een metadescription?

Een metadescription is een korte tekst die een samenvatting geeft van de inhoud van een blog of blogpost. Deze beschrijving wordt weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines onder de paginatitel.

Een goed geschreven metadescription moedigt gebruikers aan om op jouw link te klikken in de zoekresultaten. Het fungeert als een korte advertentie voor je pagina!

De ideale lengte van een metadescription is ongeveer 150-160 tekens.

Let op: Er is een algemene metadescription voor je gehele blog, en het is verstandig om per blogpost een metadescription schrijven voor die specifieke post.

SEOquake diagnose homepage van Blogger blog Zuinigaan

Aaf van Zuinigaan heeft een Blogger blog. Laten we eens kijken wat bij haar de diagnose oplevert voor haar homepage:

seoquake zuinigaan

Supergoed van Aaf! Zij heeft keurig een metadescription voor haar Blogspot blog ingevoerd. Haar grootste verbeterpunt is haar afbeeldingen alt-tags meegeven.

SEOquake diagnose homepage Eenvoudig Leven

Tot slot nog een laatste Blogspot blog onder de loep met SEOquake: Eenvoudig Leven van Teunie.

seoquake eenvoudig leven

Bij Aaf van Zuinigaan hebben we zojuist gezien dat je ook bij een Blogspot blog prima een metadescription kunt invoeren. Bij Teunie ontbreekt deze nog.

Hoe maak je een metadescription op een Blogspot blog?

Heb jij een Blogger blog en denk je nu bij jezelf: ‘Oh nee! Ik heb geen metadescription!’ Je kunt dit heel eenvoudig invoeren.

  1. Ga naar blogger.com
  2. Klik op instellingen/settings
  3. Klik op Description/beschrijving en voer je metadescription in.

Voor een blogpost op Blogger.com zie je rechts van je blogpost een venster om de metadescription voor een specifieke blogpost in te vullen.

metadescription blogger

Wat is het verschil met Google Search Console?

Waarom zou je SEOquake gebruiken als je ook gewoon Google Search Console kunt gebruiken? Dat ligt eraan wat je wilt.

SEOquake is sneller maar ook oppervlakkiger qua informatie.

Met Google Search Console kun je veel gedetailleerder je blog controleren. Maar een groot pluspunt van SEOquake is dat je er ook andermans blogs mee kunt bekijken en met Google Search Console kun je alleen je eigen blog controleren.

Dus ik zou zeggen: voor een korte en snelle controle kun je SEOquake gebruiken maar als je grondig je blog wilt controleren gebruik dan Google Search Console.

Tot slot

Met SEOquake kun je een snelle gezondheidscheck van jouw blog doen, of van het blog van iemand anders. Wil je echt de diepte in, kies dan altijd voor Google Search Console.

Zo doe ik elke donderdagochtend een controle met behulp van Google Search Console van al mijn blogs. Dan check ik bijvoorbeeld of er nieuwe 404-errors zijn en herstel ik die.

Op z’n minst kun je met behulp van SEOquake controleren of je een metadescription hebt ingesteld voor zowel je blog in het algemeen als voor specifieke blogposts.

N.B. Soms negeert Google trouwens je zorgvuldig geschreven metadescription omdat Google vindt dat hij het beter weet… Maar goed, dat is weer een ander artikel.

Controleer jij regelmatig de gezondheid van je blog?

Similar Posts

4 Comments

  1. Hi Nicole,

    Heb je nog meer info over seoquake het ziet er allemaal nogal spamachtig uit. Is die website wel te vertrouwen?
    Ik moet zeggen dat ik al je blogs sterk verbetert vind sinds je op WP over bent. Vooral de mogelijkheid om op onderwerp te zoeken is erg prettig. Ik vind het jammer dat je maar steeds 1 post kunt zien. Ik lees niet dagelijks alles en zo kan ik gewoon naar beneden scrollen en dus langer op je blogs blijven hangen.

    Wat ik nog mis op je blogs is een echte zoekknop. Heel vaak dekken tags de lading niet en dan weet je nog wel een woord waarin je interesse hebt en dan kunje veel beter zoeken binnen het blog.

    Bij deze blog verschijnt de tekst van het commentaar in lichtgroen en een vreemd lettertype. Dat is wel leuk maar niet voor iedereen goed leesbaar.

    Misschien kun je bij mij ook wat commentaar geven.

    Keep blogging,

    groetjes,

    Dorothé

    1. Hoi Dorothé, bedankt voor je feedback. En fijn om te horen dat de blogs verbeterd zijn sinds de overgang naar WordPress.

      Ik ga kijken wat ik kan doen aan de kleur en het lettertype van de comments.

      Een zoekknop heb ik op Het Moederbedrijf alvast toegevoegd!

        1. Ik heb me verder niet uitgebreid in ze verdiept. Ik gebruik alleen hun handige hulpmiddel om mijn websites te verbeteren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *