bloggen en vakantie

'Zoals ieder jaar stop ik 6 weken met bloggen. Even de focus van het internet af en genieten van vakantie met de kinderen.' (Bron: het blog Mijn Keukentje)

Een tijd terug schreef ik over bloggen en vakantie en een eventuele blogstop.

Deze week een handig overzicht van 8 veelgestelde vragen van bloggers tijdens de zomer en de zomervakantie. Plus de antwoorden van een aantal bekende bloggers!

Vakantie en bloggen: FAQ

 1. Heeft het wel zin om in de vakantie te bloggen? Volgens mij leest bijna niemand mijn blogposts dan nog.
 2. Ik krijg veel minder bezoekers in de vakantie: heeft bloggen dan wel zin?
 3. Ik heb behoefte aan echt vakantie. Even helemaal niks. Is het oké om 6 weken niet te bloggen? Kan dat kwaad?
 4. Is het verstandig om een grote voorraad posts te schrijven en die in te plannen, zodat ze automatisch gepubliceerd worden? Zodat mijn blog toch gewoon doorgaat terwijl ik vakantie vier?
 5. Hoe doe ik dat met de promotie van mijn blog op social media? Kan het kwaad als ik dat een periode niet doe?
 6. Kan ik een speciaal zomerritme invoeren op mijn blog? Normaal blog ik 5 keer per week: kan ik in de zomer toe met 1 keer per week?
 7. Is het een goed idee om van gastbloggers gebruik te maken tijdens de vakantie? Zo hoef ik minder te doen, maar blijft mijn blog toch actief.
 8. Moet ik mijn blog onderwerpen aanpassen tijdens de vakantie?

Wat zeggen andere Bloggers over Bloggen en vakantie?

Blogaholic

Laura van Blogaholic is duidelijk: ze zegt dat ze nooit minder frequent zou bloggen in de vakantie. Daarvoor geeft ze twee zinnige redenen:

 1. Niet iedereen gaat tegelijk op vakantie
 2. Google gaat ook niet op vakantie: goede content is goede content, of het nou vakantie is of niet.

Tegelijkertijd wil Blogaholic wel echt 'vrij' hebben. Ze lost dit op, door vooruit te werken. Ze schrijft van te voren een aantal blogposts, die ze kan publiceren in haar vakantie.

Blogtrommel

Ben van Blogtrommel schreef in 2018 dat een zomerstop prima kan. Wel adviseert hij om die duidelijk aan te kondigen op je blog. Tegelijkertijd waarschuwt hij wel dat het de wijsheid van een zomerstop erg afhankelijk is van je blog en doelgroep. Hij noemt het doodzonde om te stoppen met bloggen in de vakantie als:

'Je blog zich specifiek richt op kinderen en jongeren, vakantie en vrije tijd, buitensporten etc.'

Businessblogschool

Jessie van Loon van het blog Businessblogschool windt er net als Blogaholic geen doekjes om: ze vindt het argument dat je in de zomer minder mensen bereikt een 'slap excuus'. Als het aan Jessie ligt blog je gewoon door in de zomer en de zomervakantie.

One4marketing

Ook de mensen achter One4marketing adviseren om niet te stoppen met bloggen tijdens de vakantie. Ze wijzen op het risico dat je lezers kunt verliezen door tijdelijk te stoppen met bloggen.

Pixelperfect blogging

Pixelperfect blogging is een Amerikaans blog. Julie de vrouw achter dit blog vindt tijdelijk stoppen of minder bloggen wel prima. Ze zegt geruststellend dat je blog er gewoon nog zal zijn na je blogvakantie. En je lezers ook. Sterker nog, ze zegt dat je lezers je afwezigheid waarschijnlijk niet eens merken, omdat ze er zelf ook niet zijn. Een heel ander perspectief dan de Nederlandse bloggers hierboven dus.

Copyblogger

Copyblogger is een behoorlijk toonaangevende website, dus ik was erg benieuwd wat zij zouden zeggen over bloggen tijdens de zomer en de vakantie. Het is een wat oudere post, maar daarin kondigen ze aan dat ze overstappen op een zomerrooster. Dat betekent 3 posts per week, wat nog steeds een heel respectabel aantal is vind ik.

In een later artikel zeggen ze ook dat je prima een blogpauze kunt nemen:

'Don’t worry; your blog’s not going to suffer. After all, how long has it been since you’ve written a blog post anyway? And your readers won’t yell at you for not posting something new. (They may not even notice you’re gone.)

Your traffic won’t disappear overnight either — this isn’t the apocalypse. Your Google Analytics numbers may drop a touch, but not immediately and not much. It’s a temporary dip you can recover from later on when you feel better.

The world won’t end.'

Problogger

Darren Rowse is één van mijn favoriete bloggers. Hij begon geloof ik ergens in 2003 en weet dus waar hij het over heet. Hij stal mijn hart, toen hij vertelde dat hij in het begin niet eens wist hoe hij tekst 'vet' moest maken. Darren Rowse vindt het prima als je een blogpauze neemt, hoewel hij wel allerlei tips geeft om tijdens je pauze je blog levendig te houden. Maar dat neemt niet weg dat 1 van zijn adviezen is om simpelweg even helemaal te stoppen met bloggen.

Neem een blogpauze, en geef je lezers ook een pauze!

Vooral dat laatste vond ik intrigerend. Daar had ik namelijk nooit zo bij stilgestaan. Op mijn blog Huisvlijt post ik bijvoorbeeld dagelijks twee posts. Zou het kunnen dat de bezoekers van Huisvlijt een pauze fijn zouden vinden?

via GIPHY

N.B. Darren Rowse adviseert in dit geval wel om een post te publiceren waarin je zegt: 'Ik neem een blogpauze'.

Ik vind het belangrijk om te zeggen dat Darren Rowse ook nog 6 andere tips geeft voor een blogpauze, naast helemaal stoppen. Die andere tips houden een blog toch levendiger. Denk aan aan gastbloggers.

Hadeninteractive

Bij Hadeninteractive stellen ze twee vragen over de kwestie of je kunt stoppen met bloggen tijdens de vakantie:

 1. Heb je een zakelijk blog?
 2. Hecht je waarde aan je verkeer oftewel je blogstatistieken?

Alleen als je op beide vragen: 'Nee,' antwoord kun je stoppen met bloggen volgens Hadeninteractive.

In onderstaand filmpje leggen ze uit waarom je NIET moet stoppen met bloggen. Ik vond het bijzonder zinnig!

Bloggen en vakantie samenvattend

Zoals zo vaak in het leven, en in Blogland zijn de meningen verdeeld over bloggen tijdens de vakantie. Maar Ik zie duidelijk dat er méér bloggers zijn die adviseren om door te bloggen, dan bloggers die zeggen dat je prima een blogpauze kunt nemen. Feitelijk zijn er 5 opties:

 1. Je stopt met bloggen gedurende je vakantie.
 2. Je laat een eventuele planning los, en blogt op het moment dat het jou uitkomt en/of je er zin in hebt.
 3. Je schrijft van te voren een heleboel blogposts, en die plan je in, zodat je blog telkens nieuwe posts heeft zonder dat je er op dat moment wat voor hoeft te doen. Zie ook blogpost inplannen.
 4. Je werkt met gastbloggers, en laat die de posts schrijven.
 5. Je blogt gewoon door alsof het geen vakantie is.

Wat betekent dit voor jou als blogger?

Blog je puur voor je eigen plezier? Doe je niets met SEO en vind je je bezoekersaantallen eigenlijk ook niet zo belangrijk? Dan kun je prima een blogvakantie nemen. Maar voor iedereen die serieus blogt, en probeert om geld te verdienen met bloggen, is een langdurige blogstop niet aan te raden.

Wil je toch een pauze, dan is het de kunst om die blogpauze van te voren goed voor te bereiden zodat je blog tijdens je afwezigheid toch actief blijft.

bloggen en vakantie
Geïnspireerd door Hadeninteractive en met dank aan tegelspreuken.nl

Bloggen en vakantie: Hoe doe ik het?

Ik ben één van de bloggers die gewoon door blogt gedurende de zomer. Dat is omdat ik bloggen zo leuk vind, dat ik het helemaal niet fijn vind om te stoppen.

Wat doe jij met jouw blog gedurende de zomer en de vakantie? En lees je nog nog net zoveel blogposts als anders?

Deze post verscheen eerder in 2019 en is nog even relevant!

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Ik heb in Juni voor het eerst een week niet gepost vanwege vakantie! Gewoon omdat ik tijdens de vakantie niet de hele tijd online wilde zijn om mijn post de nodige aandacht te geven. Ik denk dat ik het in augustus weer doe. Beviel best wel.

 2. Ik heb gewoon een hobbyblog, niets zakelijks. En ik heb in de jaren blogpauzes gehad, nooit een probleem. Ik blog ook onregelmatig, ook nooit een probleem. Mensen komen toch wel terug.

 3. Ik heb altijd doorgeblogd. Maar eerlijk is eerlijk: het bezorgd me wel meer stress, zeker omdat ik vooruit blogde voor de momenten dat ik niet thuis was. Dus heb ik dit jaar voor het eerst besloten om ene vakantie in te lassen op mijn blog en dat is heerlijk! Ik blog nog wel, maar voor na de vakantie. Voor mij - maar ik ben een niet-commerciële blogger en dat scheelt wellicht? - is ook het antwoord op deze vraag niet wat voor mijn lezers belangrijk is, maar voor mezelf. En voor mezelf is nu die rust nodig.

 4. Ben vaak in september/oktober op vakantie geweest en deed dan niets met m'n blog. Vakantie is vakantie. Ik snap dan ook niet dat mensen in verweggistan de hele tijd naar hun smartphone staren of kilometers boeken lezen. Ik weet dan ook totaal niet wat er in NL gebeurt en het zal me aan m'n bips oxideren. Heb nog wel eens overwogen om m'n reactiemogelijkheid tijdens de vakantie af te sluiten in geval iemand een vervelende reactie plaatst. Nooit gedaan en ook nooit last van gehad.

 5. Ik blog door en iedereen die een aantal weken stopt moet dat zelf weten. Als je elke maand 1 tijdloze post schrijft dan heb je er 11 om tijdens je vakantie in te plannen. Daarna gaat het automatisch dus dan hoef je er tijdens je vakantie niet veel naar te kijken. Geen zin in? Prima maar je verhuisd bij mij wel naar onderaan de lijst. Ik ga echt niet bijhouden wanneer iemand weer terug is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *