tessa ijmkerTessa mailde me met de vraag of ik haar blog eens wilde behandelen in de rubriek Blog onder de loep. Tessa was namelijk nieuwsgierig wat ze zou kunnen verbeteren.

Eerste indruk

Toen ik haar blog voor het eerst bezocht kreeg ik meteen een prettige indruk. Tessa's blogheader heeft karakter. Dat, in combinatie met een leuke foto van Tessa met korte uitleg over wat ik van haar blog kan verwachten gaf me meteen een duidelijk idee waar dit blog over gaat. En daar houd ik van. Want net als de meeste blog bezoekers heb ik een korte aandachtspanne en wil ik snel weten waar ik ben. En wat ik er van kan verwachten. In de menubalk vind ik bovendien  alle informatie ik me kan wensen over zowel Tessa als het blog. Inclusief een contact button.

Qua 'looks and feel' een prima blog dus.

Wel is de zinsbouw en schrijfstijl hier en daar een beetje slordig.  Zoals op de pagina over Samenwerken/adverteren:

'Ook op het gebied van gastblogs is er vanalles mogelijk met mij. Wil je dat ik een post schrijf voor jouw blog? Mail je me dan.'

Laten we eens wat dieper gaan poken in Tessa's blog!

De H-tags

H-tags zijn belangrijk. Want ze vertellen zoekmachines hoe belangrijk een kop of titel is. Een H1-tag is het belangrijkst, daarna volgt een H2-tag enz. In de regel heeft de titel van je blog een H1-tag. En de titel van je post een H2-tag. De widgets in de sidebar hebben genoeg aan een H3-tag of zelfs een H4-tag.

Hoe zit dat bij Tessa? Ik keek het na met inspect element.

Tessa's post hebben een H2-tag. Dat is prima. Maar de titels van haar widgets hebben een H1-tag! Bijvoorbeeld het widget getiteld Bloglovin'. Daarmee zeg je dus eigenlijk tegen Google:

Google het belangrijkste op deze pagina is Bloglovin'!'

Ook de reacties hebben een H1-tag.

Dat is natuurlijk helemaal niet handig! Want je wilt gevonden worden op de titels van je posts. En de titel van je blog. Dit is een belangrijk verbeterpunt.

De diagnose van SEOQuake:

SEOQuake constateert dat een metadescription en keywords ontbreken. Ook heeft Tessa's blog geen Robots.txt en geen sitemap.

Deze drie punten zijn allemaal eenvoudig op te lossen met de Yoast SEO plugin. Die kun je gratis downloaden.

Metadescription en keywords toevoegen

  1. Yoast SEO gratis downloaden
  2. Kies SEO
  3. Kies Titels & Meta's
  4. Kies Homepage
  5. Vul de metadescription en keywords in, in de daarvoor bestemde velden

Sitemap toevoegen

Hoe je je xml-sitemap activeert legt Yoast zelf heel goed uit hier.

Robots txt toevoegen

Yoast legt hier uit hoe je een robots txt aanpast of toevoegt.

PageSpeed Insights

Hier word ik minder blij van. Tessa's blog scoort maar 47/100. En voor smartphones is de score zelfs maar 40/100. Dat betekent dat de laadsnelheid veel beter kan. Het streven is namelijk om minmaal 85/100 te halen. Om de snelheid van een blog te verbeteren adviseer ik W3 Total Cache te installeren. Ik gebruik dit zelf ook. Daarmee kun je de problemen die PageSpeed Insights opnoemt namelijk oplossen. Ook deze plugin is weer gratis!

Is Tessa's blog responsive?

Goed nieuws! Volgens Google's eigen Mobile-Friendly test is Tessa's blog smartphone vriendelijk. Dit is belangrijk omdat dit tegenwoordig een belangrijke rol speelt voor de plek van je blog in de zoekresultaten van Google.

Dit is geen wordpress blog

Tessa's blog is geen wordpress blog. De html-checker constateert 44 errors oftewel dingen die verbeterd kunnen worden.

Conclusie over Tessa's blog

Tessa's blog maakt een goede indruk bij een eerste bezoek. Het is overzichtelijk en heeft persoonlijkheid. Ook biedt Tessa duidelijke manieren om haar blog te volgen in de menubar. Ik mis alleen de mogelijkheid van een emailabonnement en een zoekfunctie.

Het is vooral technisch gezien dat er nog wat verbeterpunten zijn. De verbeterpunten zijn eenvoudig op te lossen met de gratis Yoast SEO pluging en W3 Total Cache. Maar omdat Tessa's blog geen wordpress blog is, zal haar developer haar hier waarschijnlijk bij moeten helpen.

Daarnaast is een belangrijk verbeterpunt het aanpassen van de H-tags. Verander de H-tags van de widgets in van een H1-tag in een H3-tag. En de reacties ook.

N.B. Heb je een Blogger blog en wil je zeker weten dat de H-tags geoptimaliseerd zijn? Download dan gratis mijn zelfgemaakte SEO-vriendelijke Blogger template : )

Vergelijkbare berichten

4 reacties

    1. Ja dat klopt Patricia. Yoast is een wordpress.org plugin.

      Je zou hoogstens een blog kunnen maken op wordpress.org en dat gebruiken om je Blogger post te optimaliseren. Dit doe ik zelf. Als ik een Blogger post wil optimaliseren dan plak ik hem even in één van mijn WordPress blogs, optimaliseer hem, en plak hem daarna weer in Blogger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *