Bloglovin’: do, of juist een hele grote don’t?! Update 2024
Ken je Bloglovin’?
Dat is een online platform waar je de blogs die je graag leest, allemaal bij elkaar hebt.
Daarnaast is het voor bloggers een mogelijke marketing tool.
In deze post leg ik alles uit over dit platform!
Wat is Bloglovin’ voor blogbezoekers?
Bloglovin’ is een handige website waar je al je favoriete blogs kunt volgen. Stel je voor dat je veel blogs leuk vindt, maar het moeilijk vindt om ze allemaal bij te houden. Bloglovin’ komt dan te hulp! Het is als een verzamelplaats voor blogs. Je kunt je favoriete blogs toevoegen aan je account en ze zo volgen.
Zo blijf je op de hoogte van hun nieuwste berichten. Het maakt het gemakkelijk om al je favoriete blogs op één plek te lezen, zonder dat je steeds naar verschillende websites hoeft te gaan. Het is alsof je je eigen persoonlijke bibliotheek hebt voor blogs.
Wat is Bloglovin’ voor bloggers?
Voor bloggers kan Bloglovin’ een marketing tool zijn. Het is een kans om je blog te laten zien aan een groot en nieuw publiek. Het is een manier om je blog meer zichtbaarheid te geven.
Bloglovin’: hoe werkt het?
Zoals ik al zei is Bloglovin’ een website waar je alle blogs die je graag leest bij elkaar kunt zetten. Je moet hiervoor eerst een gratis account aanmaken. Vervolgens kun je blogs ‘volgen’. In de praktijk betekent dit dat je niet dagelijks 30 blogs af hoeft te lopen om te kijken of er wat nieuws op staat.
Op je pagina staan de blogs met nieuwe posts namelijk handig bovenaan. Bloglovin’ vindt je content via je RSS feed. Dat is een publieke code versie van je blogposts. Die heeft een blog automatisch, daar hoef je niets voor te doen. RSS staat voor ‘Really Simple Syndication’.
Je kunt het zo zien: RSS is een kopie van je blogposts die computers kunnen lezen.
Hieronder zie je mijn pagina op Bloglovin’. Blijkbaar heb ik bij die blogs ooit op hun follow button geklikt.
Hoe voeg je als lezer, blogs toe aan Bloglovin’?
Je kunt op twee manieren blogs toevoegen aan je Bloglovin’ feed.
- Via Bloglovin’ zelf: bijvoorbeeld door te klikken op ‘Find blogs’ of door in de zoekbalk bovenaan een onderwerp in te typen waar je graag blogs van wilt lezen. Of de url van een blog.
- Via een button op het blog dat je leest. Veel blogs hebben naast de bekende social media buttons ook een Bloglovin’ button. Daar kun je op klikken om dat blog toe te voegen aan jouw feed.
Hoe gebruik je Bloglovin’ als blogger?
Om Bloglovin’ actief te gebruiken als blogger heb je een account nodig. Ik zeg bewust ‘actief,’ want ook als je je blog niet claimt kunnen mensen je blog volgen via Bloglovin’. Zo bleek ik warempel 6 volgers te hebben op mijn blog Relimam, terwijl ik dat blog nooit heb geclaimd of aangemeld.
Gebruikte je deze RSS-reader al? Dan kun je gewoon dat account gebruiken. Wat we gaan doen is, je blog claimen. Dat kan op twee manieren via je profiel, of door je blog url in te typen in de zoekbalk. Beide methodes leg ik hieronder uit.
1. Claim je blog via je profiel
Klik op Settings:
En daarna op Claim a blog:
Door je blog te claimen, bewijs je dat jij de eigenaar bent van een blog. Dat geeft je toegang tot de instellingen rondom dat blog. Je kunt dan bijvoorbeeld de omschrijving aanpassen en een categorie kiezen. Vervolgens laat Bloglovin’ hopelijk jouw blog zien als iemand bijvoorbeeld zoekt op het woord ‘bloggen’.
2. Claim je blog door je url in te typen in de zoekbalk
Een andere methode is om de url van je blog in te typen in de zoekbalk. Stel ik wil mijn blog Relimam claimen. Dan type ik het adres in:
En vervolgens klik ik rechts op ‘Claim it’ en volg de stappen.
Je krijgt een code die je in een nieuwe post moet zetten die je vervolgens publiceert. Daarmee bewijs je dat je de eigenaar bent van je blog. Daarna verwijder je de post weer. Ik vind dit overigens een irritante methode, want mensen die een emailabonnement hebben via bijvoorbeeld Feedburner, krijgen dankzij deze manier bericht dat er een nieuwe post is… En dat is dus niet zo. Maar goed, zo werkt het nu eenmaal.
Hoe kunnen mensen je volgen via Bloglovin?
Als je je blog hebt geclaimd, kun je een button of een link naar Bloglovin’ zodat mensen je blog kunnen toevoegen aan hun favoriete blogs. Je kunt hiervoor ook een kant-en-klaar widget gebruiken. Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:
Maar! Het schijnt dat bezoekers die een abonnement nemen via dit widget ook een boel vervelende reclames in hun mailbox krijgen!
Nadelen en issues van Bloglovin’
Hoewel het in theorie een handige tool is, zijn er helaas een aantal belangrijke nadelen aan deze RSS-reader. De eerste issue is dat ze jouw blog openen in een iFrame. Mensen vinden je blog op Bloglovin’ en denken: ‘Hé, dat blog wil ik graag lezen!’ en ze klikken op je blog. Hoera, precies wat je wilde! Maar wat doen ze bij Bloglovin’ vervolgens? Ze laden je blog in een iframe. Dat ziet er lelijk uit:
Bloglovin’ zegt zelf dat hun frame niet uitmaakt voor je bezoekers statistieken. Een paar jaar geleden, kon je er nog voor kiezen het iframe uit te schakelen via je profiel, maar dat kan nu helaas niet meer. Wel zijn er speciale plugins om het iframe te boycotten. Pipdig heeft er bijvoorbeeld eentje… Maar Pipdig heeft helaas een dubieuze reputatie.
Steelt Bloglovin’ je content en bezoekers?
In 2017 werd Bloglovin’ ervan beschuldigt dat ze blog content jatten. Dat deden ze inderdaad, want ze linkten de blogpost naar hun versie op Bloglovin’ en zeiden bovendien dat die van hén het origineel was. Maar dat bleek een foutje, en ze hebben dat snel hersteld.
Ze zeggen overigens zelf dat ze juist hun best doen om bezoekers naar jouw blog door te sturen. Maar dat neemt niet weg, dat veel bloggers wel degelijk een daling van hun bezoekersaantallen zagen sinds het iframe.
Frame uitzetten in je account
Gelukkig kun je het iframe eenvoudig uitzetten via je account. Hieronder staat het frame aan. Zet het uit door het bolletje naar links te trekken.
Stel je RSS-feed in op summary!
Het kan daarnaast verstandig zijn om je RSS-feed in te stellen op ‘summary’ en niet op ‘volledige tekst’. Zo voorkom je in het algemeen dat mensen jouw blogpost in een RSS-reader kunnen lezen, zonder ooit naar jouw blog te gaan. Door je feed op samenvatting te zetten, verschijnt in de RSS-reader alleen het eerste deel van je blogpost. Hieronder een voorbeeld van een WordPress blog:
Blogspot gebruikers kunnen die ook zo instellen via hun Blogger dashboard, via Settings en dan Other:
Alternatieven voor Bloglovin’
Er zijn ook andere RSS readers waarmee je blogs kunt volgen.
- Feedly
- WordPress.com reader
- Je kunt een blog ook gewoon ‘bookmarken’ in je browser en op die manier onthouden.
- Neem een emailabonnement op een blog: dan krijg je elke keer een mailtje bij een nieuwe post in je mailbox.
- Gebruik gewoon social media om je favoriete blogs te volgen
Bloglovin app
Er was een gratis bloglovin app die je op je smartphone kon zetten. Daarmee kon je snel en makkelijk blogs lezen op je smartphone via Bloglovin’. Maar als ik nu zoek naar deze app, dan zijn er geen resultaten meer.
Samenvattend
Bloglovin’ is een zogenoemde RSS-reader. Hij maakt gebruik van de automatische RSS-feed van blogs. Je kunt deze RSS-reader gratis gebruiken om blogs die je leuk vindt makkelijk te volgen. Als blogger kun je Bloglovin’ gebruiken als een manier om nieuwe bezoekers te trekken.
N.B. Ook als je geen Bloglovin’ account hebt, of je blog nooit hebt opgegeven, zal je blog daar te vinden zijn. Pas als je jouw blog daar claimt, kun je de beschrijving en dergelijke aanpassen.
Mogelijke stappen
- Ze hebben je feed, dus je kunt net zo goed je blog claimen zodat je een beetje invloed kunt uitoefenen.
- Je kunt Bloglovin’ blokkeren. Hier is een tutorial. Wie technisch is, kan onderstaande methode gebruiken:
Een iets makkelijkere methode vind je hier. - Als je er geen fan van bent, zet dan geen volg buttons van deze RSS-reader op je blog!
Do of don’t?
Ik zou Bloglovin’ niet actief op mijn blog gaan promoten vanwege het stomme iFrame. Wel is het handig om je blog te claimen, zodat je invloed kunt uitoefenen op de categorie waarin het staat. Dus ‘do’ claimen, ‘don’t’ promoten.
Bloglovin’ 2023
Het is eind mei 2023 en Bloglovin is actief. Een tijdje terug kreeg ik foutmeldingen, maar nu lijkt alles weer goed te werken. Toch zou ik nog steeds niet echt aanraden om het te gebruiken. Het heeft mijns inziens meer nadelen dan voordelen.
Bloglovin’ Nederland
Wil je graag Nederlandse blogs ontdekken op dit platform? Type dan in de zoekbalk ‘Nederlands’ in. Dan krijg je een fijn overzicht van Nederlandstalige blogs!
Direct bloggen op Bloglovin’
Je kunt nu ook direct bloggen op bloglovin.com. Je hebt dan dus geen blog platform als Blogger of WordPress meer nodig als ik het goed begrijp. Het wordt gepresenteerd als een fijne nieuwe optie. Je kunt een blogpost beginnen door rechtsboven te klikken op New Post. Ik probeerde het uit:
Oké, door weer te klikken op Post opent de optie om de post te publiceren. De post is vervolgens te zien als je op mijn profiel klikt. Het is me niet helemaal duidelijk wat het voordeel is van de optie om direct een post te schrijven en te publiceren op bloglovin’
Wat vind jij van deze RSS-reader?
Reeder is mijn favoriete Rss reader app. Heel privacy-vriendelijk.
Ik gebruik Bloglovin’ om de blogs die ik volg te lezen en dat vind ik erg handig. Al maak ik wel af en toe mee dat een blog die ik interessant vind, niet kan opgenomen worden in mijn bloglijst in bloglovin. Het gevolg is dan dat ik hem dan maar niet lees… Ik heb voor bloglovin gekozen toen die van blogger verdween.
Mijn blogverkeer is de laatste 2 jaar f zo wel enorm gezakt, of dat iets met bloglovin te maken heet weet ik niet. Het was nogal van de éne op de andere dag dat het ineens erg zakte. Ik weet dat er nadelen zijn verbonden aan bloglovin, maar ik heb gewoon nog geen alternatief gevonden dat ik handig vind om e blogs die ik volg te lezen.
Bij mij dus wel ook een ‘volg’knop op mijn blog.
Ik heb bloglovin uitgeprobeerd en vond het idd nadelig. Bloglovin heeft bij mij net als pinterest nadelige invloed op het verkeer naar m’n blog. Binnen zoekopdrachten staan hun resultaten boven die van m’n blog en vervolgens klikken mensen minder door als ze via bloglovin of pinterest worden omgeleid.
In browsers als firefox en waterfox zit gewoon nog een RSS-reader. Gewoon op de RSS-knop drukken in de adresbalk en hij is toegevoegd. Per domein maakt ie een item aan dat item blijft vet totdat je alle berichten van dat domein hebt gelezen. Regelmatig checkt ie of er nieuw materiaal is.
Zelf gebruik ik blogspot, die de laatste feeds netjes op nieuwste eerst sorteerd. Is een beetje meer werk om hem op te voeden.
Ik gebruik Bloglovin’. Ja dat iFrame is wel een beetje vervelend. Maar aan de andere kant: ik heb een overzicht van alle blogs die ik graag lees, zonder ze onmiddellijk te volgen.
Voor mijn schilderblog gebruik ik de bloglijst van blogger in de zijkolom, om te kijken wie een nieuwe post heeft. Dat zijn dan specifiek andere schilderblogs.
Zo kan ik het een beetje gescheiden houden.
Nadeel van Bloglovin’ vind ik dat ik heel veel ‘spook’volgers heb. Mensen uit Rusland met een s*xy website in hun profiel. Helaas zijn die niet te verwijderen.
Ik ben een paar maandjes geleden begonnen met bloggen en Bloglovin’ leek mij ideaal om meteen veel lezers te krijgen. Helaas is dat wat minder goed uitgevallen dan ik dacht.
Jammer dat het effect tegenviel Ferdinand. Snelle tips voor meer lezers zijn: posts schrijven met zoekwoorden die mensen vaak gebruiken, posts optimaliseren voor zoekmachines, je posts promoten op social media, reageren bij andere bloggers etc.
Hey! Bedankt om de voor- en nadelen even op te sommen. Ik ga m’n blog nu denk ik wel claimen, maar zoals je zelf aangeeft: daar blijft het dan wel bij :-)
Ik heb ook mijn blog geclaimed, maar verder doe ik er eigenlijk niets mee. Als ik dit zo lees, laat ik het ook zo..
Redelijk laat kwam ik erachter dat Bloglovin’ bestaat. Ik probeerde mijn blog te claimen, maar krijg steeds dit te zien:
We couldn’t find any content for that search – please try again
Ik heb het nu al vele malen geprobeerd met verschillende opties (met www, zonder http:// enz) maar het werkt niet.
Heb je een idee wat ik fout doe?
Alvast bedankt :)
Hoi, het lijkt erop dat het probleem veroorzaakt wordt door het blogspot.com adres.
Ik heb het even uitgeprobeerd met een aantal van mijn blogs. Bij mij worden de blogspot.com blogs ook niet gevonden, maar mijn blogs met een .nl of .com adres wel.
Het eerste wat je dan moet doen is kijken of de feed van je blog wel ‘valid’ is. Ik heb dit voor jouw blog Mijmerdingen gedaan en de feed is in orde.
Ik heb daarom een bericht gestuurd naar Bloglovin voor meer hulp.
Hopelijk hoor ik snel wat van ze terug.
N.B. Ik zou mijn energie trouwens niet teveel steken in Bloglovin’. Het is toch een erg verouderd platform. Je kunt je tijd beter benutten voor goede content voor je blog, intern linken en je blog promoten op social media : )
Succes gewenst!
Dank je wel!
Goede tips aan het eind. Daaruit volgend heb ik meteen een nieuwe vraag: heb je tips voor bloggers die geen social media (meer) willen?
Misschien een idee voor een blogpost?
Social media zijn een goede manier om je blog bij meer mensen onder de aandacht te brengen. Daarnaast ziet Google social media nu ook als een bewijs dat je een mens bent. Maar als je er een hekel aan hebt, kun je prima bloggen zonder.
In dat geval zou ik me, als je meer bezoekers wilt, concentreren op SEO.
Goed en duidelijk artikel om te lezen en te overwegen of je als blogger wel of geen gebruik wilt maken van Bloglovin’.