Blog onder de loep: Lovely Charlotte
Charlotte mailde me met de volgende vraag over haar blog Lovely Charlotte:
‘Ik zou ook graag professioneel gaan bloggen maar op de een of andere manier komt mijn blog niet zo van de grond. Ik kan wel wat tips gebruiken.’
Dit is een punt waar veel bloggers zich in zullen herkennen. Je doet alles goed: je hebt een goed uitziend blog, je schrijft leuke posts, maar er gebeurt zo weinig. Weinig bezoekers, weinig comments… Hoe verander je dat? Hoe zorg je dat je blog gaat lopen?
Lees mee met de tips en tricks voor Charlotte, want veel ervan zijn algemeen toepasbaar.
Lovely Charlotte: wat gaat er allemaal al goed!
- Frisse en rustige layout.
- Duidelijke navigatie.
- Charlotte vertelt in de sidebar wie ze is.
- Er staat een foto van Charlotte in de sidebar. Dit geeft haar blog een ‘gezicht’ en maakt het persoonlijk.
- Er is een About page en een Contact page. Heel goed!
- Onder elke post staat suggesties voor andere posts. Dit zorgt dat Charlotte’s blog ‘sticky’ wordt. Mensen zullen hierdoor langer op haar blog blijven, omdat ze verleid worden door te klikken.
- Er staan social media buttons in de sidebar zodat mensen Charlotte kunnen volgen.
- Charlotte maakt goed gebruik van witregels in haar posts, zodat mensen niet worden geconfronteerd met ellenlange stukken tekst.
- Charlotte heeft haar blog header als handtekening in haar posts. (Alleen de url ontbreekt nog).
- Charlotte is actief op diverse social media: Instagram, Twitter en Facebook.
- Charlotte is lid van verschillende Facebookgroepen voor bloggers.
Looks en feel van Lovely Charlotte
Charlotte’s blog ziet er goed uit. Een duidelijke layout en professionele look. Ze heeft een aansprekende duidelijke header, en aan de zijkant zie ik als bezoeker meteen met wie ik te maken heb door een leuke profielfoto.
Maar er zijn een aantal dingen die beter kunnen wat betreft de ‘looks’ van Charlotte’s blog.
- De tekst van de tagline onder de blogtitel is nauwelijks te lezen. De letters zijn erg klein, en in combinatie met het lettertype betekent dit dat de tagline slecht leesbaar is. En dat is jammer, want in de tagline vertelt Charlotte kernachtig waar haar blog over gaat.
- In de sidebar lopen de titel van het eerste widget en de tekst er onder door elkaar heen. Dat staat slordig, en is niet mooi.
- Charlotte’s blog is Nederlands. Alleen de blogtitel is Engels. Dat is prima, maar waarom zijn de menu items in het Engels? Niets anders is verder in het Engels.
Wat kan Charlotte concreet doen om de ‘looks’ van haar blog te verbeteren?
- Kies een groter lettertype voor de tagline. Kies eventueel ook een ander, beter leesbaar lettertype voor de tagline.
- Fiks de de tekst die door elkaar heen loopt in de sidebar.
- Maak de menu items Nederlands.
Lovely Charlotte: technisch gezien met SEO Quake
Ik heb Lovely Charlotte bekeken met de gratis tool SEOQuake. Daaruit komen de volgende verbeterpunten:
- Maak een algemene ‘metadescription’ voor je blog want die is nu niet zichtbaar in de zoekmachineresultaten. Nu krijgen mensen als metadescription de eerste regels van de nieuwste post te zien. (Zie plaatje hier onder)
- Zorg voor een h1-tag op je homepage, want die ontbreekt nog.
- De titel is nu Love Charlotte – Lovely Charlotte. Dat is jammer, en een gemiste kans. Vervang de tweede keer Lovely Charlotte voor informatie over je blog of je tagline.
Lovely Charlotte en Google PageSpeed Insights
Lovely Charlotte laadt vrij traag. Google PageSpeed Insight geeft de laadtijd voor ‘gewone’ computers: 63/100. Maar voor de smartphone is de laadtijd zelfs een onvoldoende: 53/100. Vergeet niet dat internet bezoekers ongeduldig zijn. Een blog dat te langzaam laadt kan een reden zijn om meteen weer weg te klikken.
Overige verbeterpunten
- Lovely Charlotte is niet smartphone friendly! Zie hier onder: En dat is cruciaal, want Google telt dit mee. Dit moet dus onmiddelijk gefikst worden.
- Charlotte vertelt wie ze is en dat is fijn. Maar wat hebben bezoekers precies aan haar blog? Vertel bezoekers wat dit blog voor hen kan betekenen.
- Plaats social media buttons ónder de blogposts zodat mensen posts makkelijk kunnen delen op o.a. Facebook.
- Charlotte heeft voor bijna elke post een aparte categorie gemaakt. Ik adviseer om flink te snoeien in het grote aantal categorieën. Voeg waar mogelijk soortgelijke blog onderwerpen samen.
- Voeg blog url ook nog even toe aan je email handtekening.
‘Hoe krijg ik mijn blog van de grond?’
Goed, bovenstaande punten helpen Charlotte om haar blog te optimaliseren. Zodat als er mensen op haar blog komen ze blíjven, en hopelijk gaan reageren en posts delen. Daarnaast kan ze nog een aantal andere dingen doen.
- Bezoek andere blogs die dezelfde doelgroep/onderwerpen als jij en laat betekenisvolle comments achter. Doe dit minimaal 2 keer per week, bijvoorkeur 3 keer per week. Zelf maak ik twee keer ochtenden per week een ‘blogrondje’. Wees hierin consistent! Houd het minstens 3 maanden vol, en je zult resultaat gaan zien.
- Je kunt actief worden op forums, waar je in je handtekening je blog url mag plaatsen.
- Schrijf interessante bloggers, en vraag of ze interesse hebben in een gastartikel van jou.
- Wees een actief lid van Facebookgroepen. Kies niet alleen groepen waar je je blog link kunt plaatsen. Want veel mensen gebruiken die groepen alleen om hun link te dúmpen en nemen niet de moeite om de andere blogs te bezoeken… : ( Kies daarom ook groepen waarin het vooral om de interactie gaat en waar je bijvoorbeeld 1 keer per week je blog mag ‘spammen’. En bezoek dan ook de andere leden!
Gebruikte tools voor de check-up:
Conclusie over Charlotte’s blog
Charlotte’s blog ziet er professioneel uit, op een paar kleine schoonheidsfoutjes na. Er zijn een aantal cosmetische dingen die Charlotte kan verbeteren. Daarnaast zijn er een aantal verbeterpunten op het gebied van SEO. Omdat het blog verder vrij goed in elkaar zit, is het belangrijkste punt om actief te worden in Blogland door te reageren op anderen en zo bekend te worden.
Vraagje: denk je dat Lovely Charlotte een Blogger of een WordPress blog is? Vertel het hier onder in de comments!
Ik denk dat het een WordPress blog is.
Blogger! Fijn artikel! Ik ga voor mijzelf ook binnenkort stap voor stap na of ik mogelijk puntjes kan aanpassen.
Ik denk ook WordPress. :-)
Handige post! Ik heb een beetje hetzelfde probleem als Charlotte, ik heb dus zelf ook veel aan deze tips!
Bloggelientje,
Wat is dit weer een ontzettend fijne, nuttige, praktische blogpost. Hier hebben we wat aan. Dank je!
hallo Bloggelientje
Het wordt een “saaie” aanvulling…. Ook dit is weer een goed artikel.
Dit geeft te denken! Neem alleen maar het begrip metadescription. Belangrijk punt.
Dank voor je uiteenzetting!
Super! Ik denk Blogger! En ik zie ook hier weer wat relevante punten voor mijzelf! Leuke blog ook trouwens van Charlotte.
Hoi Barbara,
Dankjewel! Ik gebruikt Weebly, dus geen Blogger of WordPress ;-)
Je schrijft leuke artikelen!
Ik dacht eerst een wordpress, want ik dacht dat blogger dit niet kon, maar het is wel blogger. Blijkbaar hebben die toch meer opties dan ik dacht, er is veel veranderd in de afgelopen jaren.
Ik wil ook wel eens in aanmerking komen voor zo’n site check-up, aangezien ik hem zelf gebouwd heb (met theme) zonder enige kennis.
Bedankt voor jullie reacties. Het was een beetje een strikvraag want het antwoord was Weebly. Dus noch WordPress noch Blogger!
Goeie tips! Ik ben net begonnen met bloggen en heb er zeker wat aan. Groetjes horecamens
Wat leuk om dit artikel zo te lezen! Je doet dit dus vaker? Hoe gaat dit in z’n werk? Kun je als blogger je blog bij je aanmelden?
Ja, je kunt me gewoon mailen. Het is altijd handig als je aangeeft wat je graag met je blog wilt bereiken. Wat je doel is. En of er specifieke vraagstukken zijn waar je graag antwoord op wilt.