Blog beginnen

Een blog beginnen is op zich helemaal niet moeilijk. Zeker niet als je dat bij Blogger doet. Je gaat naar Blogger.com en 5 minuten later heb je een blog. En dan kun je nog gratis bloggen ook! Maar er is vaak één groot struikelblok dat een blog maken lastig maakt voor veel mensen. En dat is.... The Importance Trap!

The Importance Trap en een blog beginnen

Jaja, je leest het goed. Het grootste struikelblok van een blog beginnen en te gaan bloggen is The Importance Trap. The Importance Trap is een psychologisch fenomeen, waarbij je iets zo belangrijk vindt dat je het zó goed wilt doen dat je blijft wachten op dat ene, ultieme moment. Of op dat ene ultieme resultaat. Dat maakt dat voor veel mensen beginnen met bloggen bij een idee blijft. Ze dénken over een blog beginnen. Ze doen zelfs research over een blog beginnen. Ze hebben de kennis in huis, ze weten hoe het moet, en toch doen ze het niet. Omdat in hun hoofd een blog beginnen zo belangrijk is, dat ze zeker willen weten dat ze er klaar voor zijn. En dat ze er een succes van kunnen maken. Dat werkt verlammend. Hierdoor komen ze in een soort niemandsland terecht, een impasse. Ze willen een blog beginnen, maar toch doen ze het niet.

Voorbeelden van The Importance Trap

 • Ik heb nu nog niet genoeg tijd om een blog bij te houden.
 • Heb ik wel genoeg te vertellen om een blog te beginnen?
 • Misschien vinden mensen een blog van mij wel niet interessant.
 • Kan ik wel goed genoeg schrijven?
 • Ik moet eerst die ene belangrijke opdracht afmaken.
 • Als ik een blog begin, moet ik ook social media accounts maken. Laat ik dat eerst gaan doen.

Wat kun je doen tegen het effect van The Importance trap?

De eerste stap om van het effect van The Importance Trap af te komen is om het te herkennen. Wees alert op gedachten als: 'Ik moet nu toch echt eens dat blog beginnen, maar ja, dan moet ik eerst dat boek over WordPress uit de bibliotheek halen,' dus dat kan nu niet. Of: 'Ja, maar dan moet ik eerst een grafisch designer inschakelen voor de 'look and feel' van mijn blog.' Weet dan: 'Dit is een gevalletje The Importance Trap. Daar moet ik me dus niets van aantrekken, en juist wel doorgaan!'

Een andere manier om van The Importance Trap af te komen is door een taak als het ware kleiner te maken. Een blog beginnen kan intimiderend voelen. Maar een domeinnaam kopen is bijvoorbeeld een klusje van 10 minuten. Reserveer elke dag 10 minuten om 1 ding voor je toekomstige blog te doen. Zo maak je overzichtelijke, kleine taken en ben je The Importance Trap te slim af.

Een blog beginnen in 5 stappen

 1. Verzin een naam voor je blog.
 2. Kies een webhost of gebruik een gratis blog platform als Blogger.
 3. Schrijf je eerste blogpost en druk op publiceer.
 4. Maak een zogenoemde About pagina op je blog zodat mensen kunnen zien met wie ze te maken hebben.
 5. Maak  een contact pagina.

Gefeliciteerd! Je bent zojuist een blog begonnen. Het belangrijkste is nu dat je minimaal elke week een nieuwe post publiceert. Als het even kan met een afbeelding erbij. (Later kun je aan de slag gaan met een domeinnaam e.d. maar deze 5 stappen zijn vooral bedoeld om je in het blogger zadel te helpen : )

Zie ook mijn post over een blog maken.

The Importance Trap, en een blog beginnen

Er zijn best veel mensen die dromen van een blog, maar de stap niet goed durven te zetten. Ze wachten op dat ene, ultieme moment om een blog te beginnen. Maar dat komt natuurlijk nooit. The Importance Trap werkt verlammend. Wil jij een blog beginnen? Doe dat dan gewoon! Een blog beginnen is vooral een kwestie van gewoon durven springen. Het hoeft niet meteen perfect te zijn. Sterker nog, als blogger zul je je merken dat je je voortdurend blijft ontwikkelen en verbeteren. Als ik nu zie wat voor blogposts ik 15 jaar geleden schreef, dan huiver ik soms een beetje. Ik heb sindsdien veel bijgeleerd. En als ik daaraan denk dan kan ik met enige vertedering kijken naar de blogger die ik ooit was.

Dus wil je een blog? Begin er dan gewoon één. Vind je het spannend om een blog te beginnen? Zet het dan gewoon eerst op privé en geef nog geen ruchtbaarheid aan je blog. Bij zowel Blogger als WordPress kun je aanvinken dat je niet wilt dat je blog gevonden wordt door zoekmachines. Dat geeft je de tijd en ruimte om eerst rustig je blog te beginnen en te kijken hoe het je bevalt. En als je dan klaar bent om het met de wereld te delen, dan haal je die vinkjes gewoon weg.

Wil je juist graag dat Google jouw blog vindt, maar komt het niet voor in de zoekmachineresultaten? Dan zit je blog misschien nog in de Google Sandbox.

Leestip: Hoe schrijf je een blog? en Blogger betekenis.

Hoe was het voor jou om een blog te beginnen? Herken je het verschijnsel van The Importance Trap?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Ik herken het verschijnsel, maar dan voor het beginnen van een online business. Ik heb ooit een blog gehad en ook behoorlijk bijgehouden maar het werd gewoon niet gelezen (na een jaar minder dan 10 volgers). Dan vergaat je de zin, althans mij wel. Het struikelblok dat ik heel erg herken is dat je op een gegeven moment echt niet meer weet waar je over moet schrijven. Jij kunt dat heel goed; ik volg je blog al heel lang en het blijft toch boeiend.

  Ik denk dat dit ook een reden is dat de importance trap bij mij een belangrijke reden is waarom de online business niet van de grond komt. Naast het niet weten hoe ik van mijn kennis (webdesign) een goed online product kan maken. Dus ja, ik herken heel veel van wat je in dit artikel weergeeft.

  1. Dankjewel voor het fijne compliment Jo. Het valt soms niet mee om een verlangen om te zetten in daden. Ik denk dat er zeker wel mensen op zoek zijn naar iemand met goede kennis van webdesign. Wellicht komt het er nog eens van. Ik wens je in ieder geval succes!

 2. Was bij mij ook wel erg herkenbaar. Mensen in mijn omgeving hoor ik er ook over. Wel willen, maar om uiteenlopende redenen niet de stap zetten.

  Vorig jaar heb ik vanuit het niets besloten om 365 dagen te bloggen. Daar had ik ook zo'n drempel, maar ben het gewoon gaan doen. Na die 365 dagen ben ik veel zaken rondom blogtraps anders gaan zien

 3. Oei, deze is raak!
  Afgelopen jaar heb ik met deze “trap” te maken gehad. Want alhoewel ik al 5 jaar een blog heb en content genoeg, lukte me het niet om berichten te schrijven. Om diverse redenen die eigenlijk allemaal smoesjes waren....
  Het heeft dus een naam.
  (2019 ben ik begonnen met jaaroverzichten, dus hopelijk met frisse moed toch weer verder)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *