bloggenWil je een blog beginnen? Dan heb je vaak een aantal vragen/struikelblokken.

Hieronder een handig overzicht van de meest gestelde vragen van beginnende bloggers én het antwoord.

1. 'Zit er wel iemand op mij te wachten?'

Veel mensen voelen een drempel om een blog te beginnen. Ze vragen zich bescheiden af: 'Zit er wel iemand op mij te wachten?' Maar deze vraag is niet relevant. Het belangrijkste is dat jíj zin hebt om een blog te beginnen. Daar gaat het om. Niet of er iemand op zit te wachten. Want als je blog er eenmaal is ontdekken mensen vanzelf: 'Hé, ik wist het niet, maar hier zat ik echt op te wachten!'

Ik noem dit het Action effect. Je wist niet dat je iets wilde, tot je het tegenkomt!

Laat je dus niet weerhouden door bescheidenheid of de vraag of er wel iemand op je zit te wachten. Wat heb je te verliezen? Helemaal niets! Begin gewoon.

2. Hoe en waar kan ik het beste een blog beginnen?

Als je net begint met bloggen raad ik het blog platform van Blogger aan. Blogger is supermakkelijk om te beginnen met bloggen, en je hebt in een paar stappen een prima blog. Bovendien kun je daar gratis bloggen. Omdat Blogger zo makkelijk is, heb je alle tijd om posts te schrijven en te wennen aan je nieuwe bestaan als Blogger.

Maar waarom zegt dan iedereen dat WordPress het beste is?

WordPress.org wordt inderdaad altijd genoemd als hét platform voor serieuze bloggers. En je kunt er inderdaad meer mee dan met Blogger. Maar als beginnend blogger is het de vraag of je dat allemaal nodig hebt. WordPress is een stuk lastiger om te leren, en kan je daardoor afleiden van waar het allemaal om gaat: schrijven en bloggen.

3. Hoe kom ik aan bezoekers?

Goed nu heb je een blog! Dan is het natuurlijk wel leuk als er ook mensen komen lezen. Een veelgestelde beginnersvraag is dan ook: 'Hoe komt ik aan bezoekers?' Mijn advies is: bezoek andere blogs en laat zinvolle comments achter. Besteed drie keer per week 1 uur aan een 'blogrondje'. Bezoek blogs die passen bij jouw blog, lees posts, en reageer. In mijn post Hoe krijg je meer bezoekers en comments op je blog vind je meer tips.

N.B. Houdt ook rekening met het Google Sandbox effect!

4. Hoe vaak moet ik een nieuwe post publiceren?

Persoonlijk vind ik regelmaat belangrijker dan frequentie. Als je bezoekers bijvoorbeeld weten dat je elke vrijdag een nieuwe post publiceert, dan is je frequentie weliswaar niet zo hoog, maar wel duidelijk. Maar als je wilt dat je blog echt goed gaat groeien zou ik proberen om minimaal 3 keer per week een nieuwe post te publiceren.

Lukt dat niet? Streef dan naar regelmaat.

Op mijn blog Expat Mama's publiceer ik bijvoorbeeld maar 1 keer per maand een nieuwe post. Altijd op de eerste zondag van de nieuwe maand.

5. Help, waar moet ik over schrijven?

Er is een reden geweest dat je een blog wilde beginnen denk ik. Je had iets te zeggen. Borduur daar op voort. Pak eventueel een pen en papier en schrijf alles wat er in je opkomt op. Andere manieren om ideeën voor posts te krijgen is andere blogs bezoeken, tijdschriften en boeken lezen en het nieuws volgen.

6. Hoe schrijf ik een goede post?

Een goede blogpost heeft een duidelijke opbouw. Dus geen grote brei tekst, maar alinea's met tussenkopjes en witregels. Streef naar minimaal 300 woorden.

7. Kan ik plaatjes van Google halen en die gebruiken?

Nee, dat kan niet. Grote kans dat je iemands copyright onrecht aandoet. Gelukkig zijn er diverse sites waar je gratis plaatjes kunt halen.

8. Moet ik nu een dure camera kopen voor foto's?

Ik maak al mijn foto's gewoon met mijn iPhone 4, dus volgens mij is het echt niet nodig te investeren in een dure camera als je net begint.

Leestip: beginnen met bloggen.

Heb jij nog vragen? Stel ze in de comments!

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Ah fijne tips zeg, hier kan ik als nieuwkomer op de bloggersmarkt wat mee! Ik ben het alleen niet helemaal eens met dat je zegt dat Blogger eenvoudiger is dan WordPress. Ik heb ze nu allebei getest en vind WordPress juist een stuk eenvoudiger. Ik heb het dan wel over WordPress.com. Zit daar het verschil dan in?

 2. Even een vraagje van een nog te beginnen blogger,

  Heeft u tips en aanraders over webhosting? Bijv wie er aan te raden is/zijn.

  Ik ben een beetje een rommelige speurder. Ik zoek iets specifieks en een half uur later ben ik te vinden op de site van de winterefteling of zo

  Alvast bedankt

 3. Ik zou juist aanraden níet met Blogger te beginnen, maar meteen met self-hosted WordPress en een eigen domein. Dat vraagt iets meer technische kennis en kost wat geld, maar als je blog eenmaal loopt is verhuizen een crime en erg slecht voor je positie in Google. Bovendien biedt WordPress veel meer mogelijkheden. Als je een beetje serieus bent moeten die paar tientjes per jaar er toch afkunnen.

  Wat hosting aangaat: ik zit al jaren naar volle tevredenheid bij http://www.antagonist.nl.

  1. Bedankt voor het indelen van jouw mening hier over. Het is duidelijk dat mensen hier verschillend over kunnen denken.

   Wel vind ik het belangrijk om even te benoemen dat verhuizen geen invloed hoeft te hebben op je positie in Google. Dat is simpelweg een kwestie van op de juiste manier verhuizen.

 4. Bedankt voor je tips. Ik ben net begonnen met levenwerken.nl Er moet nog veel meer content komen, maar het is een begin en met jou tips kom ik zeker verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *