wordpress plugins

Hoewel ik het liefst alles gratis doe met mijn blog, heb ik in de loop der jaren toch wel wat kosten gemaakt. Bijvoorbeeld voor blog themes en WordPress plugins. Zo min mogelijk, maar toch. Ik heb mij schoorvoetend gerealiseerd dat je in een blog soms best financieel moet/mag investeren.

Mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar gratis themes en plugins, maar inmiddels heb ik ondanks mezelf toch een aantal betaalde plugins. Plugins die ik blijkbaar dermate de moeite waard vind, dat ik er in vredesnaam dan maar voor betaal.

Wist je dat er ook wel degelijk plugins zijn voor Blogger blogs? Die vind je onderaan deze post!

Maar eerst voor de mensen die niet weten wat plugins zijn:

Wat zijn plugins?

Een plugin is een stukje software dat je blog extra mogelijkheden geeft. Je hebt zegt maar je basis WordPress of Blogger blog, en de plugins zorgen voor meer opties. Het fijne aan plugins is, dat je ongehinderd door enige programmeerkennis, allerlei leuke dingen aan je WordPress of Blogger blog kunt toevoegen. Simpelweg door een plugin te installeren.

Je hebt zowel gratis als betaalde/premium WordPress plugins. De betaalde plugins hebben vaak meer mogelijkheden.

Mijn 6 betaalde WordPress plugins

1. WordPress plugin: Yoast premium

Bijna iedere WordPress blogger heeft denk ik wel de gratis Yoast plugin om zijn of haar blogposts te optimaliseren. Voor mijn blog Huisvlijt kocht ik de premium versie van deze plugin. In eerste instantie vond ik die eigenlijk het geld niet waard, maar nu ben ik er toch wel tevreden mee. Ik vind het vooral erg handig dat hij automatisch redirects maakt als een url van een post verandert.

Maar ik ben te vrekkig om hem ook voor Bloggen en loggen te kopen. Zoveel extra biedt de premium Yoast plugin nou ook weer niet.

Wie interesse heeft in deze premium WordPress plugin: je kunt hem kopen op de Yoast website. Daarnaast hebben ze nog veel meer interessante producten. Ik betaal per jaar 71,69 voor de Yoast premium plugin per blog.

Wordpress plugins

2. WordPress plugin: ShortPixel plugin

ShortPixel plugin. Met deze plugin kun je op WordPress blogs je afbeeldingen ‘compressen’ oftewel zo maken dat ze minder ruimte innemen op je blog, terwijl ze wel even groot blijven in je blogpost. Dit is belangrijk voor de laadsnelheid van je blog.

Zowel bezoekers als Google straffen je af voor een blog dat langzaam laadt… Je bezoekers klikken ongeduldig weg, en Google straft je met een lagere positie in de zoekmachine resultaten. Voor mijn blog Huisvlijt heb ik in maart 2019 39,98 uitgegeven aan deze plugin. Maar sindsdien kom ik goed uit met de gratis versie.

Voor Bloggen en loggen en Ren mama, ren gebruik ik gewoon een gratis plugin om de afbeeldingen te optimaliseren.

Shortpixel plugin

3. WordPress plugin: Advanced Ads

De Advanced Ads plugin maakt het makkelijker om advertenties op je blog te zetten, en geeft je meer controle over waar ze te zien zijn. Ik heb de betaalde versie van Advanced Ads op al mijn blogs geïnstalleerd. Het is toch wel erg makkelijk om op die manier advertenties te laten zien, bovendien kun je er advertenties heel makkelijk mee aanpassen. Bijvoorbeeld: je wilt dat een advertentie alleen zichtbaar is op een post pagina, en niet op de homepage. Dat kan met Advanced Ads.

Ik betaal voor 3 blogs jaarlijks 129,- euro aan Advanced Ads.

Wordpress plugins

4. WordPress plugin WP Rocket

WP Rocket is een zogenoemde caching plugin met als doel ook weer het verbeteren van de laadsnelheid van je blog. De hosting van mijn blog Huisvlijt raadde mij deze plugin aan. Voor mijn andere WordPress blogs gebruik ik gewoon lekker een gratis caching plugin. Ik betaal jaarlijks 43,75 voor de WP Rocket plugin.

wp rocket plugin

5. Schema Pro

Deze was ik bijna vergeten: de Schema Pro plugin. Voor deze plugin betaal ik jaarlijks 70,52. Daarvoor kan ik deze WordPress plugins op alledrie mijn WordPress blogs gebruiken. Ik kocht deze plugin nadat ik hun (te) dure cursus Structured Data had gevolgd. Die was zo ingewikkeld dat ik spontaan in de markt was voor een plugin die al die kennis overbodig zou maken.

Wordpress plugins

6. WordPress plugin Subscribers

Subscribers is een plugin die ik nog maar net heb. Het is een plugin waarmee bezoekers een soort abonnement kunnen nemen op je blog: elke keer als er een nieuwe blogpost is zien ze  in hun browser een bericht hiervan.

Ik begon met de gratis versie van deze plugin.Vervolgens vond ik hem heel fijn, maar toen bleek dat hij maar gratis was voor een beperkt aantal abonnees. Noodgedwongen heb ik toen de betaalde versie genomen. Een slimme aanpak overigens van de mensen achter deze app. Mensen eerst laten proeven van de gratis versie en vervolgens klem zetten: wil je hem blijven gebruiken? Betalen dan!

Deze plugin kost me maandelijks 25,90. Dat vind ik duur, maar ik heb inmiddels bijna 3000 subscribers, dus het is wel echt iets dat mensen gebruiken. Overigens gebruik ik ook deze plugin alleen op Huisvlijt.

Wordpress plugins

Mijn 19 (!) gratis WordPress plugins

Voor de aardigheid hieronder de gratis WordPress plugins die ik op Bloggen en loggen gebruik:

 1. Akismet antispam
 2. AMP
 3. Disable Gutenberg (ik ben er nog steeds niet aan gewend!)
 4. Glue for Yoast SEO en AMP
 5. Image optimization service by Optimole
 6. Image Widget
 7. Jetpack door WordPress.com.
 8. linkPizza-Manager
 9. Really Simple SSL
 10. Redirection
 11. Schema Pro
 12. Speed Booster Pack
 13. SyntaxHighlighter Evolved
 14. Theme Switcha
 15. Ultimate Nofollow
 16. Wordfence Security
 17. WP Super Cache
 18. WP-Optimize – Clean, Compress, Cache
 19. Yoast SEO

Aargh. Wat zijn het er veel!

WordPress plugins samengevat

Met gratis plugins kom je een heel eind, maar soms kan een premium plugin net wat extra’s toevoegen. Zoals je ziet heb ik 5 betaalde plugins, hoewel ik voor de ShortPixel plugin alleen in maart een keer heb betaald. Dus je zou kunnen zeggen dat ik eigenlijk maar 4 zogenoemde premium plugins heb.

Vraag je je af hoe je een plugin moet toevoegen? Lees dan: Plugin toevoegen WordPress.

Mijn favoriete betaalde plugin is die van Subscribers.

Zijn er premium WordPress plugins die ik echt aanraad?

Stel jij vraagt je af: ‘Is het de moeite om te investeren in een premium plugin? En zo ja welke?’ Dan zou mijn antwoord zijn: ‘Het is niet persé nodig volgens mij.’ De Yoast premium plugin is fijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook een aparte gratis redirection plugin installeren in combinatie met de gratis Yoast plugin.

En wat betreft Advanced Ads: als je een beetje handig bent met programmeren, dan kun je waarschijnlijk ook zelf goed instellen hoe en waar je bepaalde ads wilt laten zien.

Plugins voor Blogger bloggers!

Ook al heb je voor je Blogger blog in principe geen plugins nodig, toch zijn ze er wel degelijk. Net als bij WordPress blogs bieden ze een makkelijke manier om extra functies aan je Blogger blog toe te voegen. Bijvoorbeeld een Instagram feed of je Facebook feed.

Op de site Powr.io vind je een heleboel plugins die ook te gebruiken zijn voor Blogger. Let op: ze zijn vaak maar tot op zekere hoogte gratis. Op mijn Blogger blog De Mamablogs Lijst zie je een contactformulier van Powr in actie.

Lees ook over RSS!

Update februari 2021

In februari kocht ik de LinkWhisper plugin. Deze belooft interne links maken makkelijker en sneller te maken.

Hoeveel plugins heb jij? En welke?

Similar Posts

4 Comments

 1. Ik heb gelukkig maar weinig plugins nodig, omdat ik het Divi theme gebruik. Daar zit standaard al zo veel in dat je nog maar weinig nodig hebt. Plugins die ik standaard gebruik zijn Cookie Notice, Duplicate Post, WP speed of light en Really Simple SSL.

  Het nadeel van veel plugins gebruiken vind ik dat je software van verschillende makers gebruikt die niet op elkaar afgestemd is. Vandaar dat ik liever een groter theme gebruik zoals Divi, waarin alle functies goed op elkaar zijn afgestemd en je dus de minste problemen kunt verwachten.

 2. Op onze website gebruiken we ook WP Rocket. Onze website is 238% sneller geworden, nadat we WP Rocket op onze website hebben geïnstalleerd. Hieronder twee handige tools die we gebruiken om de snelheid van onze website te meten.

  GTMetrix.com
  Tools.pingdom.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *