recycle blog posts

Heb jij blog posts geschreven die nooit de waardering en aandacht kregen die ze verdienden?

Ik wel!

Als je meerdere jaren blogt dan word je archief automatisch groter. In dertien jaar tijd heb ik heel wat posts geschreven. Maar toen ik net begon met bloggen had ik totaal geen kaas gegeten van zoekmachine optimalisatie of het gebruik van h-tags. Sterker nog, alles wat over SEO ging sloeg ik maar snel over. Want dat leek me veels te moeilijk.

Daardoor worden die posts niet gevonden in Google, en liggen ze te verstoffen. En dat is jammer. Want bovenaan in Google staan is goed voor je bezoekersaantallen.

Maar hoe geef je oude posts een tweede leven?

Hiervoor zijn verschillende methodes. Ik neem ze met je door!

1. Promoot oude posts op social media

Dit is meteen mijn minste favoriete methode, want ik heb niet zo veel met social media. Maar ik weet dat dit goed kan werken. Als je een oude post opnieuw gaat promoten is het belangrijk om eerst te checken of alle informatie nog klopt. Zorg dat de post weer helemaal up-to-date is, optimaliseer hem voor zoekmachines en zet er een afbeelding in die goed gepind kan worden op Pinterest.

Heb je dat allemaal gedaan? Promoot hem dan op de social media kanalen waar jij actief op bent.

2. Publiceer de post opnieuw

Met opnieuw publiceren bedoel ik nadrukkelijk niet dat je de inhoud kopieert, in een nieuwe post plakt en die publiceert. Want dan creëer je zogenaamde duplicate content: twee posts met (ongeveer) dezelfde inhoud. En daar houdt Google niet van.

Hoe moet het dan wel?

Voor WordPress bloggers

Verander simpelweg de publicatiedatum naar de datum dat je de post opnieuw wilt publiceren. Maar! En dit is een grote maar: dit kun je alleen ongestraft doen als je permalink instellingen zo zijn dat er geen jaar, maand of datum in je permalink staat. Is dat wel het geval, en je verandert de datum, dan creëer je een 404-error.

Hoe verander je de permalink van je WordPress.org blog?

Check dus voordat je ook maar iets verandert éérst je permalink instellingen. Die vind je onder Instellingen. Hier onder zie je een afbeelding.

Screen Shot 2015-06-10 at 16.30.05

Mijn blog huisvlijt had data in de url, en dat heb ik veranderd. Dit maakt het makkelijker om oude posts opnieuw te publiceren. En het maakt ze bovendien tijdloos. En dat is een voordeel, want veel mensen hebben toch liever recente informatie dan informatie uit bijvoorbeeld 2010!

Als je permalinks zijn ingesteld op Post name of Berichtnaam hoef je verder niets te doen.

Hoe pas je je permalink aan?*

Maar is je permalink anders, dan moet je het volgende doen:

 1. Kopieer eerst de permalink  van een willekeurige gepubliceerde post, zodat je die later kunt testen om te kijken of het gelukt is.
 2. Klik vervolgens bij de Permalinks Instellingen Berichtnaam/ of Post name aan. Dat is stap 1.
 3. Ga vervolgens naar Yoast's Redirection Helper en vul de velden in. Klik vervolgens op Generate Redirect. yoast redirection helper
 4. Kopieer het resultaat. Dit moet je in je htaccess file zetten. Dat kan gelukkig heel makkelijk met de Yoast WordPress SEO plugin!
 5. Dus ga je naar de Yoast WordPress SEO
 6. Klik op Extra, en kies Bestandsbewerker. Nu verschijnt je htacces file!
 7. Kopieer eerst even alles uit de htaccess file en plak het ergens in een tekstbestand. Mocht er iets mis gaan, dan heb je het origineel!
 8. Plak vervolgens het resultaat van de Yoast's Redirection Helper bovenin de htaccess file en klik op save. Hier onder zie je hoe het htaccess-bestand van Huisvlijt met de redirect er in geplakt.Screen Shot 2015-06-10 at 16.29.43

Als het goed is staat er nu geen datum meer in de permalink van je posts. Ze zijn tijdloos geworden! Voortaan kun je oude posts dus eenvoudig opnieuw publiceren door simpelweg de datum te veranderen.

Herpubliceren van een post voor Blogspot bloggers

Ik heb goed nieuws en slecht nieuws voor Blogspot gebruikers. Het slechte nieuws is dat Blogger standaard een datum in de url van je post zet. En daar is niets aan te doen. Het goede nieuws is dat je een post heel makkelijk opnieuw kunt publiceren zonder gebroken links te veroorzaken. Je gaat simpelweg naar de oude blogpost die je opnieuw wilt publiceren en klik op 'Revert to draft'. Zie plaatje hier onder:

blogger

Vervolgens klik je op Published on. Dan openen de volgende mogelijkheden:

blogspot

 

Je kunt nu een nieuwe publicatiedatum kiezen, of je kunt klikken op Automatic om de post op dat moment te publiceren. De post verschijnt nu weer bovenaan in je blog. Maar, en dit is dus waar Blogspot gebruikers in het nadeel zijn, in de permalink van de post staat nog wel de oude datum.

Mijn blog huisvlijt had data in de url, en dat heb ik nu veranderd. Dit maakt het makkelijker om oude posts opnieuw te publiceren. En het maakt ze bovendien tijdloos. En dat is een voordeel, want veel mensen hebben toch liever recente informatie dan informatie uit bijvoorbeeld 2010!

Samenvatting

Oude posts een nieuw leven in blazen is een goed idee. Het is een makkelijke manier om een 'nieuwe' post te publiceren. Zeker als de blog muze je in de steek heeft gelaten! Check voordat je een oude post opnieuw publiceert altijd of alle informatie nog klopt, en scherp die eventueel aan.

Ga nooit simpelweg een post kopiëren en in een nieuwe post opnieuw publiceren vanwege duplicate content!

Oude posts opnieuw publiceren doe je door simpelweg de publicatiedatum aan te passen. Maar voordat WordPress bloggers dit doen moeten ze eerst controleren of hun permalink structuur het formaat 'Post name' heeft. Is dat niet het geval dan moeten ze twee dingen doen: de permalink structuur aanpassen en een redirect plakken in het htaccess.bestand.

N.B. Wil je je permastructuur houden zoals die is? Dan kun je ook werken met een redirect. 

* Maak altijd eerst een backup als je dingen gaat veranderen.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Hi, ik heb het ook een keer gedaan, maar ik vraag mij af: Waarom wordt het dan niet gezien als duplicate content? De koptitel blijft hetzelfde of moet je deze veranderen?
  Overigens bedankt voor alle goede tips die ik hier lees!

  1. Het wordt geen duplicate content omdat er nog steeds maar 1 post is met deze tekst.

   Als je de post zou kopiëren en plakken in een nieuwe post en die zou publiceren, zou je 2 versies van dezelfde post hebben. En dan heb je duplicate content.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *