wat kost bloggen

Wat kost bloggen nou eigenlijk?

Is het een hobby die je gratis kunt uitoefenen?

Heb je er bijvoorbeeld een telefoon abonnement voor nodig?

En wat als je er je werk van wilt maken?

Bloggen en hardlopen: je kunt het zo duur maken als je wilt. Of niet.

Als het gaat om kosten vind ik dat bloggen veel gemeen heeft met hardlopen, hoewel hardlopen wel meer geld kost. Voor succesvol hardlopen kun je nu eenmaal niet uit onder een paar verantwoorde hardloopschoenen.

Maar wat ze gemeenschappelijk hebben is dat je zowel bloggen als hardlopen zo duur en/of ingewikkeld kunt maken als je wilt.

En dus ook gratis!

Wat kost bloggen nou?

In het geval van bloggen durf ik best te antwoorden:

'Het kost helemaal niets.'

Afhankelijk van het blog platform dat je gebruikt om je blog mee te maken kan het gewoon helemaal gratis. In een paar stappen maak je een Blogspot blog en kun je aan de slag.

Het enige wat je feitelijk nodig hebt is een computer of laptop. Heb je die niet, maar wel een smartphone? Dan kun je met behulp van je smartphone ook prima bloggen. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding om je posts te publiceren. Een telefoon abonnement is dan overigens wel handig. Maar die heb je al voor 7 euro per maand.

Vind je het lastig op zo'n klein schermpje? Creëer je blog dan op één van de gratis computers in de bibliotheek.

Wat kost bloggen? De toeters en de bellen van bloggen

Een mooier adres voor je blog

In de basis kun je dus prima gratis bloggen. Maar als je serieuzer wordt met bloggen dan kan het zijn dat je toch wat investeringen wilt doen. Die hoeven trouwens niet groot te zijn. Maar als je een gratis blog bij Blogger hebt dan zal je blog een adres hebben als ikwilgratisbloggen.blogspot.com of ikwilgratisbloggen.wordpress.com.

Vanaf 89 cent per jaar kun je een mooier adres aanmaken: ikwilgratisbloggen.nl! In zo'n geval stuur je je blogspot.com of wordpress.com blog gewoon door naar je .nl adres. Dat kost nog steeds bijna niets, maar het oogt mooier en professioneler als je dat belangrijk vindt.

Een telefoon abonnement

Een andere mogelijke investering is een goed telefoon abonnement. Bijvoorbeeld in combinatie met een smartphone waarmee je hele mooie foto's kunt maken. Of zelfs kunt vloggen. Ik maak de foto's voor mijn blogposts altijd met mijn Huawei smartphone.

En soms gebruik ik mijn telefoon ook om een post live te zetten als ik niet thuis ben. Omdat ik geen telefoon abonnement heb maar prepaid, heb ik dan wel gratis wifi nodig. Bijvoorbeeld in de bibliotheek of in McDonald's! Bloggen zonder smartphone lijkt me erg lastig als serieuze blogger. Al is het maar omdat veel bloggers hun blog combineren met Instagram. Dat kan simpelweg niet zonder smartphone.

Canva

Een blogpost zonder afbeelding is als een ei zonder zout. Zeker als je geld wilt verdienen met je blog is een afbeelding essentieel. Zo'n afbeelding maakt het namelijk aantrekkelijk voor je bezoekers om jouw blogpost te delen! Geeft ze die kans, en zorg voor een afbeelding. Op canva.com kun je professioneel ogen afbeelden maken, en ze hebben ook een enorm scala aan gratis foto's. Sommige foto's kosten geld: soms betaal ik 1 euro om zo'n premium foto te kopen. Maar ook hier geldt: met de gratis versie kom je ook al een heel eind!

Toeters en bellen die gratis zijn

Het is een misvatting dat alleen betaalde blog themes goed zijn. Op wordpress.org vind je bijvoorbeeld prima blog themes. Wel is het zo dat je bij gratis themes vaak minder hulp en ondersteuning krijgt. Maar eerlijk gezegd vind ik de ondersteuning van de betaalde themes vaak niet veel beter! Dus dat is relatief.

Voor mijn WordPress blogs gebruikte ik het gratis Kadence thema. Dat is seo optimized, en het laadt snel. Vervolgens heb ik wel geupgrade naar de premium versie voor wat meer mogelijkheden. Maar ook met alleen de gratis versie heb je een prima theme. Wat dat betreft lijken gratis themes een beetje op het Blogger platform: niets mis mee, maar als je meer wilt moet je toch wat betalen.

Wat kost mijn blog Huisvlijt mij?

Hieronder een praktisch voorbeeld van de kosten die ik maak voor mijn blog Huisvlijt! Dit is een WordPress.org blog, dus ik betaal voor hosting.

  • Domeinnaam huisvlijt.com: 10 USD per jaar oftewel ± 9,50 per jaar.
  • Hosting Huisvlijt bij BigScoots: 539,40 USD oftewel zo'n 512 euro per jaar.
  • RankMath plugin: 59 USD per jaar oftewel zo'n 56 euro per jaar.
  • Tailwind voor Pinterest 179,88 USD per jaar dus zo'n 171 euro per jaar.
  • InLinkz voor linkparty's: 35,88 USD per jaar.
  • Kadence Pro theme: 69 USD per jaar.
  • Subscribers.com: plugin voor het versturen van zogenoemde push notificaties bij een nieuwe publicatie: 594 USD per jaar.

Totaal kosten bloggen per jaar: 1487,16 USD. Dat komt neer op ± 1.413,19 Euro per jaar voor mijn blog Huisvlijt.

Wat kost mijn blog Het Moederfront mij?

Nu de kosten van mijn Blogger blog Het Moederfront. Hiervoor zijn mijn kosten aanzienlijk lager! Ik betaal alleen voor de domeinnaam hetmoederfront.com 10 USD per jaar. Het Blogspot platform is gratis en ik hoef niet voor hosting te betalen. De enige kostenpost is de mooiere domeinnaam.

Omdat een domeinnaam niet duur is, heb ik voor vrijwel al mijn Blogger blogs een .nl adres. Maar als je gewoon het blogspot.com adres of wordpress.com adres gebruikt is bloggen compleet gratis.

Wat kost bloggen samenvattend

Goed nieuws: bloggen hoeft helemaal niets te kosten! Het is een gratis hobby of beroep waarin je in eerste instantie geen geld hoeft te investeren.

Het enige wat je er echt voor nodig hebt is een computer of smartphone, en internet. En computers en internet vind je eventueel gratis in de bieb.

De grootste investering in bloggen is eigenlijk heel simpel: dat ben jij.

Of preciezer gezegd: jouw tijd.

Het leuke is dus dat je gratis kunt bloggen en daarmee geld verdienen!

Eindelijk eens een leuke paradox : )

Leestips

Kun je bloggen zonder een smartphone?

Wat kost WordPress?

Hoeveel geef jij per jaar uit aan bloggen?

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Ik betaal dus niets voor mijn bloggerblog. Ik kan jouw blog Huisvlijt niet meer goed laden. Geen foto's en de opmaak gaat ook niet goed. Wat kan daarvan de oorzaak zijn?

  2. Interessant artikel. Voor dat stukje over het mooier maken van je email-adres. Maar hoe en waar doe je dat dan? Wij hebben namelijk ook een gratis website via blogspot, maar dat lelijke en lange email-adres is mij een doorn in het ook.

    1. Dat vraagt wel om een beetje technische 'know-how'. Vroeger deed blogger dat altijd helemaal voor je. Vandaar ook dat ik een aantal .com adressen heb ; )

      Dan hoefde ik het alleen maar in Blogger aan te geven.

      Maar je kunt kijken of je het aandurft. Ga naar blogger.com en scroll naar 'Publishing'. Je ziet daar je blogspot adres staan, en daaronder custom domain. Als je dit activeert, dan zie je de stappen die je moet zetten.

  3. Bij mij doet huisvlijt.nl het goed op m'n PC in Firefox en Chrome.

    M'n privéblog kost me alleen tijd. Ik zou ook een deel van m'n internetkosten en afschrijving van de PC kunnen rekenen. Zelf zit ik er totaal niet mee dat er blogspot of wordpress in m'n blogadres staat. Is toch ook zo bij facebook en twitter en daar hoor je dan weer niemand over. Zelf gebruik ik reclame-onderdrukkers en zie dus nergens reclames. Als mensen last hebben van reclames op m'n blog, dan kunnen ze ook zo'n gratis reclameblokker aan hun browser toevoegen. Een deel van m'n kosten betreft ook m'n smartphone, die ik hoofdzakelijk als camera gebruik. Fotobewerking doe ik met de gratis fotofiltre en soms de oude versie van MS Paint. Verder gebruik ik kladblok, dat gratis bij Windows zit.

    Alle thema's van WP mankeren iets, ook de betaalde. Kostte me erg veel tijd om daar achter te komen. Zou dus eigenlijk zelf een thema moeten maken, maar ben daar nog niet aan begonnen. De thema's die ik gebruik zijn gratis en doen niet onder voor de betaalde.

    Voor een familie-site betaal ik iets van 60 euro/jr inclussief domeinnaam. Daar zit dus geen reclame op. Laat ook behoorlijk wat dataverkeer en opslag toe. Maar eigenlijk is dat bij mij met de gratis wordpress of blogspot ook geen probleem. Het is wel zo dat de opslag bij de gratis wordpress voor nieuwe gebruikers verkleind is van 3 naar 1GB. Los je makkelijk op door een paar van die domeinen te nemen. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *