Wat is er aan de hand met CommentLuv?

Misschien heb jij hem ook wel op je blog staan: de plugin CommentLuv.

Het is een plugin voor comments op WordPress blogs. Hij is dus helaas niet beschikbaar voor Blogger blogs.

De CommentLuv plugin

Comment Luv is/was een populaire plugin om onder andere de volgende redenen:

Het maakte het aantrekkelijk voor collega bloggers om op je blog te reageren. Want dankzij de CommentLuv plugin verscheen er een link naar hun laatste blogpost bij hun comment! Kijk, zo kan dat er uitzien:

Zoals je ziet kunnen mensen heel makkelijk doorklikken naar mijn post getiteld 'De kippen zijn ontsnapt. Alweer'. Deze backlink was overigens ook gunstig voor de SEO van je blog.

Enkele andere pluspunten van de CommentLuv plugin waren dat hij goed hielp tegen spam, en dat je er makkelijk je Twitternaam aan kon verbinden.

Wat is er aan de hand met de CommentLuv plugin?

Maar als je nu naar de officiële website van de CommentLuv plugin gaat dan krijg je dit:

CommentLuv

En op de de pagina's waar je WordPress.org plugins kunt downloaden staat dit:

commentluv

Zoals je ziet is de plugin al langere tijd niet meer bijgewerkt. Ik kocht ooit zelfs bij de premium versie van CommentLuv, die meer mogelijkheden en controle bood. Een nadeel van de CommentLuv plugin is namelijk dat mensen lakse comments achterlaten zoals 'Leuk om te lezen' alleen maar om een link te krijgen. Met de premium versie van de CommentLuv plugin kon je hier wat aan doen. Bijvoorbeeld met zogenoemde 'woord filters'. Ook kon je instellen dat de links nofollow werden.

Anno 2018 werkt de CommentLuv plugin nog wel, zoals je kunt zien in bovenstaand voorbeeld met de automatisch gecreëerde backlink. Maar hij wordt niet langer bijgehouden, en ook zijn de verschillende opties voor controle op comments en instellingen verdwenen.

Dit is er aan de hand met CommentLuv

De bedenker van de CommentLuv plugin Andy Bailey kreeg in 2012 de diagnose MS. Hij schreef daar de post Scary news over. Ook vertelt hij op zijn Facebookpagina hoe het met hem gaat. In zijn post geeft hij nog een link naar zijn helpdesk, maar ook die bestaat nu niet meer.

Kortom, wat er met CommentLuv aan de hand is dat de persoon die de plugin maakte, bijhield en er ondersteuning voor gaf er nu niet meer aan werkt.

Is CommentLuv nog veilig om te gebruiken?

Hoewel de basis van de CommentLuv plugin nog wel werkt, zijn er veel blogger die ervoor kiezen de plugin weg te doen. En wel hierom: omdat de plugin niet meer wordt bijgehouden vrezen zijn voor veiligheidsrisico's.

Alternatief voor de CommentLuv plugin: ook voor Blogspot gebruikers!

Nadat ik de CommentLuv plugin gedeactiveerd heb, gebruik ik nu weer gewoon het comment systeem van WordPress zelf. Dat vind ik ook prima. Maar wie meer controle wil zou kunnen denken aan Disqus.

Disqus is ook zeker een goed alternatief voor mensen die balen van het comment systeem van Blogger.

Ik kom Disqus niet zo heel veel vaak tegen op blogs moet ik zeggen. Maar Rory van het blog 40 en voor het eerst moeder gebruikt deze plugin. Dus als je hem in actie wilt zien zou je daar eens kunnen gaan kijken.

Disqus

In onderstaand filmpje een uitleg van wat Disqus te bieden heeft:

Mijn conclusie over CommentLuv

CommentLuv was een fijne en goede plugin voor comments. Maar omdat hij niet langer wordt bijgehouden door bedenker Andy Baily heb je als blogger veel minder controle, en bovendien kunnen er veiligheidslekken in zitten.

Ik heb de CommentLuv om die reden gedeactiveerd.

Als goed alternatief wordt vaak Disqus genoemd.

Maar die biedt niet de optie van de backlink zoals CommentLuv dat deed.

Welk type comment systeem gebruik jij?

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Eigenlijk vind ik een url-vak voldoende. Zelf laat ik ook 3 links per reactie toe.

    Ik vind het wel irritant als mensen hun bloggerprofiellink of die van gravatar in het url-vak plaatsen. Op dergelijke omweggetjes zit ik niet te wachten.

    Disqus houdt overigens een pagina bij per gebruiker. Veel mensen weten dat niet. Dat kan je op anoniem zetten. https://disqus.com/by/Ximaar/

  2. Bedankt voor de uitleg. Commentluv is fijn als je een blogger bent. Op deze manier kan je je laatste artikelen/blogs promoten. Kan je ook andere type linken achterlaten of alleen blogs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *