bloggen met smartphone

Toen ik 15 jaar geleden begon met bloggen gebruikte ik daarvoor een Apple computer, en een digitale camera die we hadden gekocht om onze kinderen op de foto te zetten. Want dat doe je als jonge ouders ; )

Ik kwam er pas na een paar jaar achter dat die camera ook best handig was voor mijn blog.

Sindsdien is er veel veranderd in Blogland. Ik denk dat veel bloggers hun smartphone nu als een essential noemen als het gaat om bloggen. Sterker nog, je kunt zelfs een blog starten en onderhouden vanaf een smartphone. Je hebt er niet eens persé een computer voor nodig. Hoewel ik daar zelf niet gauw voor zou kiezen. Maar dat komt ook omdat ik niet superhandig ben met de smartphone.

Laten we eens op een rijtje zetten wat een smartphone bloggers te bieden heeft.

Wat een smartphone bloggers te bieden heeft

Laat ik voorop stellen dat het niet zozeer de smartphone zelf is die handig is voor bloggers, als wel de apps die er op gezet kunnen worden. Dankzij deze apps wordt een smartphone een mini computer met eindeloos veel mogelijkheden.

  1. Je kunt bloggen op een smartphone. Zowel Blogger als WordPress hebben een app die je kunt downloaden. Zo kun je altijd en overal je blog bijwerken.
  2. Smartphones hebben een ingebouwde digitale camera waarmee je foto's kunt maken voor je blog. Ooit, lang geleden, bestonden blogs puur uit tekst. Maar anno 2017 is het visuele aspect heel erg belangrijk. En zelf foto's maken helpt je om je te onderscheiden van de massa en alle andere bloggers. Steeds meer bloggers investeren zelfs in een speciale camera voor hun blog. Maar dat is niet persé nodig. Met je smartphone camera kom je een heel eind.
  3. Social media zijn een belangrijke bron van bezoekers geworden. En sommige social media, zoals Instagram kun je zelfs alleen gebruiken met een smartphone.
  4. Smartphones hebben de optie om korte notities en ideeën te noteren en te bewaren. Die kun je dan later uitwerken voor een blogpost.
  5. Als je serieus bent over je blog wil je graag weten hoeveel bezoekers je hebt, waar ze vandaan komen en wat ze graag lezen op je blog. Google analytics is een toonaangevende methode om je statistieken bij te houden. En ook daarvoor is een app.
  6. Whatsapp in website: bied je bezoekers de optie om je direct te appen!

Wat moet een smartphone minimaal hebben voor een blogger?

Je hoeft niet persé een ingewikkelde of hele dure smartphone te kopen als blogger. Hoewel duurdere smartphones vaak wél betere camera's hebben. Voor een nieuwe iPhone 8 betaal je bijvoorbeeld al gauw zo'n 700 euro maar dan heb je wel een hele goede camera die scherpe foto's maakt.

Het hangt allemaal ook erg af van het onderwerp van je blog. Als je bijvoorbeeld een fashion blog hebt waarbij je kleding fotografeert is de kwaliteit van de foto's belangrijker dan bij een blog over bloggen. Heb je een blog over de nieuwste snufjes op het gebied van smartphones? Dan kun je kiezen voor een nieuwe iPhone en die vervolgens uitgebreid bespreken en reviewen op je blog. In zo'n geval is je smartphone niet alleen een 'tool' om te bloggen maar ook onderwerp voor posts. Als professioneel blogger kun je de kosten van zo'n nieuwe iPhone zelfs aftrekken van de belasting mits die noodzakelijk is voor je werk.

Minimale vereisten van een smartphone zijn wat mij betreft een goede camera, en ruimte voor diverse apps zoals Instagram.

Conclusie over bloggen en smartphones

Hoewel ik zou kunnen bloggen zonder mijn smartphone, doe ik dat echt liever niet! Want dankzij mijn smartphone kan ik mijn blogs promoten op bijvoorbeeld Instagram en bovendien contacten onderhouden op social media. Daarnaast gebruik ik hem dus als fototoestel. Ik zou hem daarom niet willen missen als blogger.

Of je als blogger een relatief goedkope Wiley Fox smartphone nodig hebt of de nieuwe iPhone 8 hangt af van je blog niche. Ik heb genoeg aan mijn Wiley Fox. Maar fashion, tech en beauty bloggers zullen wellicht meer baat hebben bij bijvoorbeeld de nieuwe iPhone of Samsung omdat die meer mogelijkheden bieden.

Je kunt bloggen zonder smartphone, maar met smartphone is wel heel erg handig.

Hoe denk jij over bloggen zonder een smartphone?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *