adblocker

Hoe ga je als blogger om met bezoekers die een ad block gebruiken? Hoe krijg je ze bijvoorbeeld zo ver dat ze hun adblocker uitschakelen?

Je hebt hard gewerkt en goede, informatieve posts geschreven.

Je hebt wellicht zelfs financieel geïnvesteerd in je eigen url, en een provider.

En om bloggen financieel haalbaar te maken heb je Google Adsense geïnstalleerd en plaats je regelmatig advertorials. Al je harde werken begint eindelijk vruchten af te werpen!

Bezoekers die je pogingen tot geld verdienen saboteren met een ad block

Helaas zijn er mensen die je blogs lezen, maar tegelijkertijd jouw pogingen om geld te verdienen met je blog tegenwerken doordat ze een Ad block geïnstalleerd hebben. Alhoewel begrijpelijk, want bijna niemand houdt van advertenties, is dat jammer. Je hebt immers niet voor niets (soms jarenlang) geploeterd om je blog tot een succes te maken? De gemiddelde blogger besteedt veel aandacht en tijd aan research en het schrijven van artikelen. Waarom zou je zo iemand het brood uit de mond stoten, terwijl je wel gratis komt lezen? Er is dan ook een groeiend aantal bloggers dat flink baalt van bezoekers die Adblock geïnstalleerd hebben.

Wat is een Adblocker?

ad block
Adblock houdt advertenties tegen

Een adblocker is een softwaretool die wordt gebruikt om advertenties op websites te blokkeren tijdens het surfen op internet. Deze tools zijn ontworpen om verschillende soorten advertenties te detecteren en te voorkomen dat ze worden weergegeven aan de gebruiker.

Adblockers kunnen pop-up advertenties, banneradvertenties, videoadvertenties en andere vormen van online reclame blokkeren.

Veel mensen kiezen ervoor om adblockers te gebruiken vanwege verschillende redenen, waaronder het verminderen van afleiding tijdens het browsen, het verbeteren van de laadtijden van websites en het vermijden van tracking door advertentiebedrijven. Het gebruik van adblockers kan echter ook een impact hebben op de inkomsten van websites die afhankelijk zijn van advertenties als een bron van financiering....

Populaire adblockers zijn onder meer uBlock Origin, Adblock Plus, AdGuard en Brave Browser. Deze adblocker tools zijn gratis beschikbaar als browserextensies of als functies binnen specifieke webbrowsers. Een bezoeker hoeft hem alleen maar 1 x te installeren, en voortaan worden alle advertenties tegengehouden.

Hoe kun je omgaan met blog bezoekers met een adblock? 6 opties

Hieronder een overzicht van mogelijke acties die je kunt ondernemen wat betreft blog bezoekers die een adblocker gebruiken.

 1. Leg aan je bezoekers uit waarom advertenties voor jou belangrijk zijn. Vertel ze hoe advertenties jou helpen om de kosten van het runnen van de blog te dekken en om waardevolle inhoud te blijven leveren.
 2. Vraag vriendelijk, op een niet-opdringerige manier aan bezoekers om hun adblocker uit te schakelen voor jouw site. Dit kan een bescheiden herinnering zijn die hen eraan herinnert dat advertenties de bron van inkomsten zijn die de gratis inhoud op je blog mogelijk maken.
 3. Overweeg andere manieren om geld te verdienen met je blog, zoals gesponsorde inhoud, affiliate marketing, lidmaatschappen of donaties. Dan maakt het niet uit als mensen een adblocker gebruiken.
 4. Zet een betaalmuur op je blog en bied bezoekers die betalen voor je blog advertentievrije blogposts.
 5. Zorg ervoor dat je advertenties niet storend zijn voor de gebruikerservaring, zodat mensen een adblocker bij jouw blog niet meer nodig vinden.. Te veel of opdringerige advertenties kunnen bezoekers aanmoedigen om adblockers te gebruiken. Zorg ervoor dat je advertenties relevant zijn en niet afleiden van de hoofdinhoud van je blog.
 6. Tot slot: blokkeer op jouw beurt adblockers, net zoals zij jouw advertenties blokkeren. Er zijn speciale plugins die adblockers weren. Maar wees voorzichtig, want dit roept vaak weerstand op bij je bezoekers.Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

adblock

Zoals je ziet kan je blog bezoeker de inhoud van je blog niet meer lezen met de plugin CHP Ads Block Detector. De enige manier om toegang te krijgen tot je blog is jouw blog 'whitelisten' of de ads blocker deactiveren. Maar menig bezoeker zal simpelweg vertrekken en nooit meer terugkomen vrees ik.

Het is belangrijk om de balans te vinden tussen het verdienen van inkomsten en een goede gebruikerservaring. Luister naar de feedback van je bezoekers en experimenteer om te zien wat het beste werkt voor jouw blog.

Adblock uitschakelen met WordPress

Bij WordPress kun je onder andere installeren: No Adblock For WordPress. Na installatie kun je deze plugin op twee manieren instellen. In beide gevallen krijgen bezoekers met Adblock een berichtje te zien waarin je uitlegt wat het voor jou betekent dat ze je advertorials en advertenties blokkeren, en je vraagt ze vriendelijk of ze het zouden willen uitschakelen.

Vervolgens zijn er twee mogelijkheden:

 1. Als bezoekers Adblock niet uitschakelen stuur je ze door naar een speciale pagina, en krijgen ze dus geen toegang tot je website.
 2. Je laat het aan je bezoeker over of hij of zij de Adblocker uitschakelt, en je bezoeker kan na het berichtje gewoon door naar je blog

De eerste methode vind ik vrij agressief, dus ik zou eerder voor de tweede optie kiezen.

Adblock uitschakelen voor Blogger blog

Ook bij Blogspot blogs kun je actie ondernemen. Op de site Probloggertips vind je een tweestappen methode om een adblocker op je Blogspot blog te detecteren. Ik heb dit uitgeprobeerd op mijn blog Het Moederbedrijf en dat ziet er dan zo uit:

adblocker detecteren op blogger blog

Ad blocker blokkeren

Voor WordPress is er ook nog een plugin beschikbaar waarmee je Adblock niet zozeer blokkeert, als wel de bezoekers die Adblock hebben een alternatief voorschotelt: dSero Anti AdBlock for Google AdSense. Zoals je ziet is deze plugin vooral op de Engelstalige markt gericht, want de link verwijst naar Amazon.co.uk. Voor Nederlandse blogs zou je meer hebben aan een link naar bol.com. Wat ik vooral leuk vond aan deze plugin is dat hij het percentage bezoekers dat Adblock gebruikt laat zien. Bij mij is dat zo'n 7% van mijn bezoekers.

Pleidooi voor 'nee' tegen adblockers

Begrijp me niet verkeerd: ik begrijp hélemaal de irritatie van reclames en advertorials. Maar goede bloggers zorgen voor een goed evenwicht tussen hun posts en betaalde artikelen, en dan zijn de reclames en advertorials helemaal niet zo vervelend. Je kunt ze vergelijken met de reclame in tijdschriften. Daarin vind je toch ook reclame en advertorials? Een blog is een soort van online tijdschrift, en van de wind kunnen (professionele) bloggers nu eenmaal net zo min leven als de redactie van bijvoorbeeld de Margriet en Libelle!

Adblock gebruiken is als koffie drinken in een restaurant, en weggaan zonder betalen

De makers van de plug in dSero Anti AdBlock for Google AdSense formuleren het als volgt:

There are some moral implications to using an AdBlock while surfing a site that provides free content subsidized by income from ads. It is akin to sitting in a coffee shop, drinking a good cup of espresso and leaving without paying the bill.
In any case, we recommend that you add a disclaimer to your site's terms of use which says 'Use of this site requires displaying and viewing ads that are presented on this website'.

Dus als je geniet van een blog, of er waardevolle informatie vindt, gun die blogger dan haar of zijn inkomsten!

Mijn conclusie over bezoekers met een adblocker

Het is blog bezoekers goed recht om een adblocker te gebruiken. Sterker nog, zoals ik al schreef: ik begrijp dat heel goed. Advertenties kunnen heel irritant zijn. Bovendien willen veel bezoekers ook simpelweg hun privacy beschermen met een adblocker.

Het mooiste alternatief dat je bezoekers met een adblocker daarom kunt aanbieden, vind ik een reclamevrij blog tegen betaling. Maar eerlijk gezegd denk ik niet dat blogbezoekers dit zullen doen. Ik heb niet de verwachting dat als ik een betaalmuur op mijn blog zet met de belofte van een reclamevrij blog ze gaan betalen om mijn blog te bezoeken. Niet als ze net zo goed gratis alles kunnen lezen met een adblocker.

Zou een betaalmuur wel werken als ik op mijn beurt mijn blog blokkeer voor blogbezoekers met een adblocker?

Ik weet het niet... Het zou wel een mooie oplossing zijn maar ik vrees dat mensen simpelweg zullen afhaken.

Als bol affiliate gebruik ik meestal mijn eigen afbeeldingen en zet daarachter een affiliate link. Ik gebruik dus niet de bol.com codes, omdat die niet zichtbaar worden voor mensen met een adblocker.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Ik ben een adblock-gebruikster en ik wil graag uitleggen waarom ik het gebruik. :)
  Als eerste wil ik zeggen, dat ik iedereen zijn of haar inkomsten uit advertenties gun. Als iemand goede/mooie/interessante artikelen schrijft mag daar best iets tegenover staan.
  Maar...en hier komt mijn probleem. Als zeer regelmatige bezoekster van DeviantArt werd ik geconfronteerd met knipperende en flitsende reclamebanners. Dit is voor mij zeer storend en op een gegeven moment kreeg ik er zelfs hoofdpijn en zere ogen van. Ik ben namelijk erg gevoelig voor dat geknipper en geflits. Op tv is het ook zo erg, dan kijk je een 'donkere' film en dan plop een spierwitte reclamespot of veel geflits. Vreselijk, ik moet gewoon mijn ogen dichtknijpen.
  Daarom heb ik gekozen voor AdBlocker, dan blijft internetten nog een beetje leuk. :)

 2. De vergelijking 'zitten in een café en weggaan zonder betalen' klopt niet helemaal.

  Websites zijn vrij toegankelijk - en reclame is als een vrijwillige bijdrage vragen van mensen. Als een websitemaker wil dat mensen betalen voor de content - dan moet ie mensen een abonnement laten nemen oid.

  Stom vinden dat mensen adblocker gebruiken is dus eerder:
  'Een café waar gratis koffie wordt geschonken met een bordje 'vrijwillige bijdrage word op prijs gesteld' - en dan boos worden wanneer mensen niets geven - omdat je koffie bijvoorbeeld slecht is.

  En om het dan nog gekker te maken ga je als dát café zijnde ná het bordje met 'vrijwillige bijdrage word op prijs gesteld' een bordje hangen met 'als u géén vrijwillige bijdrage geeft' dan moet u naar een ander café gaan - of je stuurt ze er weer uit.... :S

  Content op het internet is vrij - en reclame is storend. Wil je geld verdienen, zorg dan dat mensen betalen of zoek een andere oplossing. Mensen die addblocker gebruiken doen dat niet voor niets en als ze je site te irritant is geworden omdat je er advertenties op hebt staan dan komen ze niet meer terug...

 3. Aha, een gerecycled blogbericht uit 2014. Heb wel de indruk dat ie bijgewerkt is, maar de eerste versie zal meer tijd hebben gevergd. Is deze 2e versie dan goedkoper (2e hands) om te bezoeken? ;-)

  Zelf ben ik er al jaren achter dat het advertentiemodel bij een individuele blog of website niet werkt. Je kan nooit zoveel en zo regelmatig als een krant interessante content aanbieden waar mensen een betaald abonnement voor aangaan. Veel kranten redden dat overigens ook niet.

  Het internet staat vol met content en via zoeken kan je op een blogbericht komen die je aanspreekt. Als dat bericht achter een betaalmuur zit, dan pakken deze mensen gewoon het volgende zoekreslutaat. Als er teveel opdringerige reclames zijn, dan zijn de meesten er ook zo klaar mee.

  Je bent als blogger de dupe van de slechte internetreclames. Uo is een prima bescherming, ook tegen trackers en malware. Je kan 'm prima per website uitzetten, maar daar denk je vaak niet over na. Zeker niet bij een eerste bezoek.

  Zelf heb ik een Nee-Nee-sticker tegen reclamekrantjes op m'n brievenbus. Die krantjes krijg ik dus niet. Als ik door een addblocker geen content krijg te zien dan vind ik dat ook prima, maar dan wil ik niet via een zoekmachine op zo'n blog belanden. Zo werkt dat helaas niet door de SEO-ellende.

  Een reclame zien op een blog houdt niet in dat de reclamemaker er aan verdient in zijn of haar winkel. Ik ken geen enkele internetreclame die mij ergens toe aan heeft gezet. Geldt overigens ook voor kranten- en TV-reclames die mensen moet aanzetten tot meer grondstofverspilling en/of ongezond voedsel. Op TV zie ik om die reden ook al jaren geen reclame. Voorheen deed ik tijdens de reclame een stuk afwas, tegenwoordig schuif ik er overheen.

  Mastodon (en meer sites) vragen om donaties. Bij Mastodon werkt dat aangezien ze een platform met meerdere gebruikers leveren. Bij de Correspondent werkt dit ook. Maar probeer dat niveau maar eens te halen met een individuele site. Ik heb dat al opgegeven in 2000. Bloggen is voor nij een hobby die ik tegenwoordig hoofdzakelijk op wordpress.com beleef. Ik plaats er geen reclames en wordpress doet dat wel zonder aan mij te vragen of die reclames aansluiten op de content. Dus dat mensen daar een addblocker voor gebruiken vind ik prima. Als wordpress.com stopt dan ga ik mogelijk alleen verder met blogspot die geen reclames toont.

  Blogs als deze worden interessanter als er veel reageerders zijn die er serieuze reacties onder p,aatsen. Moet daar dan ook wat reclame-inkomsten naartoe? ;-)

 4. Even de addblocker uitgeschakeld en zie nu alleen een minireclame voor een SEO-plugin. Aan SEO-rommel begin ik niet, die zijn de veroorzakers van een verziekt internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *