ad block
Adblock houdt advertenties tegen

Hoe ga je als blogger om met bezoekers die een ad block gebruiken?

Je hebt hard gewerkt en goede, informatieve posts geschreven.

Je hebt wellicht zelfs financieel geïnvesteerd in je eigen url, en een provider.

En om bloggen financieel haalbaar te maken heb je Google Adsense geïnstalleerd en plaats je regelmatig advertorials. Al je harde werken begint eindelijk vruchten af te werpen!

Bezoekers die je pogingen tot geld verdienen saboteren met een ad block

Helaas zijn er mensen die je blogs lezen, maar tegelijkertijd jouw pogingen om geld te verdienen met je blog tegenwerken doordat ze een Ad block geïnstalleerd hebben. Alhoewel begrijpelijk, want bijna niemand houdt van advertenties, is dat ook heel erg vervelend.

Je hebt immers niet voor niets (soms jarenlang) geploeterd om je blog tot een succes te maken? De gemiddelde blogger besteedt veel aandacht en tijd aan research en het schrijven van artikelen. Waarom zou je zo iemand het brood uit de mond stoten, terwijl je wel gratis komt lezen? Er is dan ook een groeiend aantal bloggers dat flink baalt van bezoekers die Adblock geïnstalleerd hebben.

Er zijn dingen die je kunt doen om Ad block tegen te houden.

Adblock uitschakelen met WordPress

Bij WordPress kun je onder andere installeren: No Adblock For WordPress. Na installatie kun je deze plugin op twee manieren instellen.

In beide gevallen krijgen bezoekers met Adblock een berichtje te zien waarin je uitlegt wat het voor jou betekent dat ze je advertorials en advertenties blokkeren, en je vraagt ze vriendelijk of ze het zouden willen uitschakelen.

Vervolgens zijn er twee mogelijkheden:

 1. Als bezoekers Adblock niet uitschakelen stuur je ze door naar een speciale pagina, en krijgen ze dus geen toegang tot je website.
 2. Je laat het aan je bezoeker over of hij of zij de Adblocker uitschakelt, en je bezoeker kan na het berichtje gewoon door naar je blog

De eerste methode vind ik vrij agressief, dus ik zou eerder voor de tweede optie kiezen.

Adblock uitschakelen met Blogger

Ook bij Blogger kun je actie ondernemen. Op Bloggertricks and blogging tips vind je een handig artikel waarin staat hoe dit moet!

Ad block blokkeren

Voor WordPress is er ook nog een plugin beschikbaar waarmee je Adblock niet zozeer blokkeert, als wel de bezoekers die Adblock hebben een alternatief voorschotelt: dSero Anti AdBlock for Google AdSense.

Zoals je ziet is deze plugin vooral op de Engelstalige markt gericht, want de link verwijst naar Amazon.co.uk. Voor Nederlandse blogs zou je meer hebben aan een link naar bol.com.

Wat ik vooral leuk vond aan deze plugin is dat hij het percentage bezoekers dat Adblock gebruikt laat zien. Bij mij is dat zo’n 7% van mijn bezoekers.

Pleidooi voor ‘nee’ tegen Adblock

Begrijp me niet verkeerd: ik begrijp hélemaal de irritatie van reclames en advertorials. Maar goede bloggers zorgen voor een goed evenwicht tussen hun posts en betaalde artikelen, en dan zijn de reclames en advertorials helemaal niet zo vervelend.

Je kunt ze vergelijken met de reclame in tijdschriften. Daarin vind je toch ook reclame en advertorials? Een blog is een soort van online tijdschrift, en van de wind kunnen (professionele) bloggers nu eenmaal net zo min leven als de redactie van bijvoorbeeld de Margriet en Libelle!

Adblock gebruiken is als koffie drinken in een restaurant, en weggaan zonder betalen

De makers van de plug in dSero Anti AdBlock for Google AdSense formuleren het als volgt:

There are some moral implications to using an AdBlock while surfing a site that provides free content subsidized by income from ads. It is akin to sitting in a coffee shop, drinking a good cup of espresso and leaving without paying the bill.
In any case, we recommend that you add a disclaimer to your site’s terms of use which says ‘Use of this site requires displaying and viewing ads that are presented on this website’.

Dus als je geniet van een blog, of er waardevolle informatie vindt, gun die blogger dan haar of zijn inkomsten!

Als bol affiliate gebruik ik meestal mijn eigen afbeeldingen en zet daarachter een affiliate link. Ik gebruik dus niet de bol.com codes, omdat die niet zichtbaar worden voor mensen met een adblocker.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan op Facebook en Twitter met de knoppen hier onder!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Ik ben een adblock-gebruikster en ik wil graag uitleggen waarom ik het gebruik. :)
  Als eerste wil ik zeggen, dat ik iedereen zijn of haar inkomsten uit advertenties gun. Als iemand goede/mooie/interessante artikelen schrijft mag daar best iets tegenover staan.
  Maar…en hier komt mijn probleem. Als zeer regelmatige bezoekster van DeviantArt werd ik geconfronteerd met knipperende en flitsende reclamebanners. Dit is voor mij zeer storend en op een gegeven moment kreeg ik er zelfs hoofdpijn en zere ogen van. Ik ben namelijk erg gevoelig voor dat geknipper en geflits. Op tv is het ook zo erg, dan kijk je een ‘donkere’ film en dan plop een spierwitte reclamespot of veel geflits. Vreselijk, ik moet gewoon mijn ogen dichtknijpen.
  Daarom heb ik gekozen voor AdBlocker, dan blijft internetten nog een beetje leuk. :)

 2. De vergelijking ‘zitten in een café en weggaan zonder betalen’ klopt niet helemaal.

  Websites zijn vrij toegankelijk – en reclame is als een vrijwillige bijdrage vragen van mensen. Als een websitemaker wil dat mensen betalen voor de content – dan moet ie mensen een abonnement laten nemen oid.

  Stom vinden dat mensen adblocker gebruiken is dus eerder:
  ‘Een café waar gratis koffie wordt geschonken met een bordje ‘vrijwillige bijdrage word op prijs gesteld’ – en dan boos worden wanneer mensen niets geven – omdat je koffie bijvoorbeeld slecht is.

  En om het dan nog gekker te maken ga je als dát café zijnde ná het bordje met ‘vrijwillige bijdrage word op prijs gesteld’ een bordje hangen met ‘als u géén vrijwillige bijdrage geeft’ dan moet u naar een ander café gaan – of je stuurt ze er weer uit…. :S

  Content op het internet is vrij – en reclame is storend. Wil je geld verdienen, zorg dan dat mensen betalen of zoek een andere oplossing. Mensen die addblocker gebruiken doen dat niet voor niets en als ze je site te irritant is geworden omdat je er advertenties op hebt staan dan komen ze niet meer terug…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *