Anne Ermens

Anne Ermens is tevreden met haar blog. Maar ze is bang dat de laadsnelheid van haar blog te langzaam is. Ze schreef:

'Ik vind mijn site erg mooi maar heb het idee dat ik zoveel plugins en content gebruik, dat-ie langzaam wordt. Hoe los ik dit op, zonder dat ik er een saaie site van moet maken?'

Dat is een interessant vraagstuk waar veel bloggers mee worstelen. Hoe vind je een goed evenwicht tussen een aantrekkelijk ogende blog en een snelle laadtijd?

Maar laten we eerst een kijken naar de laadsnelheid van het blog van Anne Ermens.

Anne Ermens blog: laadsnelheid bij Google PageSpeed Insights

Er zijn diverse tools om de laadsnelheid van een blog te meten zoals Pingdom Tools. Toch gebruik ik meestal Google PageSpeed Insights om de simpele reden dat het van Google is. En Google is de zoekmachine die je als blogger te vriend wilt houden.

De scores van de overzichtspagina van Anne Ermens blog zijn:

  • Voor smartphones: 9
  • Desktop: 36

Een individuele blogpost scoort op Google PageSpeed Insights:

  • Voor smartphones: 11
  • Desktop: 36

Google PageSpeed Insights geeft zelf ook de oplossingen voor een trade laadsnelheid. Denk aan adviezen als: verwijder bronnen die de weergave blokkeren, lever afbeeldingen in moderne indelingen, eerste reactietijd van server verkorten.

Anne Ermens blog plugins

Met behulp van sitechecker.com heb ik gekeken welke plugins Anne zoal heeft.

  • https://wordpress.org/plugins/instagram-feed
  • https://wordpress.org/plugins/the-events-calendar
  • https://wordpress.org/plugins/woocommerce
  • https://wordpress.org/plugins/jquery-collapse-o-matic
  • https://wordpress.org/plugins/linkpizza-manager
  • https://wordpress.org/plugins/reading-progress-bar
  • https://wordpress.org/plugins/bookly-responsive-appointment-booking-tool
  • https://wordpress.org/plugins/bookly-addon-pro
  • https://wordpress.org/plugins/add-search-to-menu
  • https://wordpress.org/plugins/elementor
  • https://wordpress.org/plugins/elementor-pro
  • https://wordpress.org/plugins/related-posts-thumbnails
  • https://wordpress.org/plugins/mailchimp-for-woocommerce (zie ook Mailchimp alternatief)
  • Ivory Search – WordPress Search Plugin
  • GDPR Cookie Consent Banner
  • Collapse-O-Matic

Dit zijn er zeker niet absurd veel, maar ik mis wel plugins die de laadsnelheid van een blog kunnen verbeteren.

Dus hieronder een overzicht van de dingen die Anne Ermens zou kunnen doen om de laadsnelheid van haar blog te verbeteren.

Afbeeldingen kleiner maken voordat je ze upload naar je blog

Ze werkt veel met foto's, en dat is ook zeker goed om te doen. Afbeeldingen en foto's maken een blog persoonlijk en aantrekkelijk. Maar het is verstandig om foto's voordat je ze uploadt naar je blog eerst 'kleiner' te maken. Daarmee bedoel ik niet letterlijk kleinere plaatjes maken, maar kleiner in de zin van bestand. Ik gebruik hiervoor altijd TinyPNG. Je sleept je foto of afbeelding erin, en zijn maken hem kleiner voor je.

tinyPNG

Plugin als ShortPixel Image Optimizer gebruiken

Met de gratis plugin ShortPixel Image Optimizer kun je afbeeldingen ook nog weer kleiner maken. Bovendien bieden ze de optie om zogenoemde WebP versies van je afbeeldingen te maken. Die zorgen ook nog weer voor een versnelling in laadsnelheid.  ShortPixel over WebP afbeeldingen:

'A modern image format created by Google, that provides superior lossless and lossy compression for images on the web.'

Blog theme veranderen

Een blog theme kan ook veel verschil maken als het gaat om de laadsnelheid van een blog. Anne Ermens blog gebruikt het Hello Theme. Omdat de makers van het Hello Theme zeggen dat dit één van de snelst ladende blog themes is, heb ik Anne Ermens blog toch ook even met Pingdom Tools getest.

Anne Ermens

Qua blog theme hoeft Anne niet over te stappen.

Caching plugin installeren

Een caching plugin kan de laadsnelheid van een blog flink verbeteren. Dat doet zo'n plugin door een versie van joe website te bewaren, zodat je bezoekers niet elke keer helemaal hoeven te wachten tot je blog laadt. Goede gratis cache plugins zijn W3 Total Cache of WP Supercache can have a huge

Zelf gebruik ik WP Rocket.

Kanttekeningen bij laadsnelheid

De laadsnelheid van een blog is belangrijk. Het ideaal is dat je blog in 1 a 2 seconden laadt. Maar tegelijkertijd wordt er vaak gezegd: 'Staar je niet blind op de cijfers van Google PageSpeed Insights. '

Soms is het afhankelijk van je blog hoe bezwaarlijk een wat trager ladende site is.

In het geval van Anne Ermens is haar blog onderdeel van haar zakelijke website. Als ik het goed begrijp verdient Anne dus niet haar geld met haar blog. Haar blog is een aanvulling en bedoeld om te 'inspireren en entertainen.' Het biedt een kijkje achter de schermen, en inzicht in wie Anne Ermens is. Dat is overigens heel goed om te doen: als bedrijf een blog onderhouden. Zo maak je je bedrijf persoonlijker.

Om die reden heb ik ook Anne Ermens' homepage van haar zakelijke website bekeken in Google PageSpeed Insights.

Dan blijkt dat haar homepage nog lager scoort dan haar blog.

Dat vind ik wel reden tot zorg.

Je wilt natuurlijk niet dat je (zakelijke) homepage traag is.

Dat  brengt me op de volgende aanbeveling.

Keuzes maken wat betreft widgets, informatie etc.

Op de homepage van haar website presenteert Anne Ermens zichzelf, en alles wat ze doet en te bieden heeft. Dat is heel wat. Als ik omlaag scroll stuit ik zelfs op een filmpje. In dit geval zou Anne de laadsnelheid van haar blog kunnen verbeteren door de informatie over haarzelf korter te presenteren, en in een vorm die de laadsnelheid minder vertraagt. Ook het Instagram widget zou ik verwijderen ten behoeve van de laadsnelheid.

Ook kan het goed zijn om kritisch te kijken naar widgets op een blog. Zijn die echt nodig? Zijn ze een tragere laadsnelheid waard?

Anne Ermens blog samenvattend

Het blog van Anne Ermens ziet er goed uit. Het is duidelijk en overzichtelijk, en navigatie is prettig. Maar de laadsnelheid is niet optimaal. Dat is best bijzonder omdat ze een goed en snel blog theme heeft, en weinig advertenties.

Samenvattend kan Anne de volgende dingen doen:

  1. Afbeelding verkleinen voordat ze ze upload naar haar blog
  2. Plugin installeren en gebruiken om afbeeldingen in kleiner formaat te presenteren
  3. Caching plugin installeren
  4. Kritisch kijken naar plugins: zijn er ook plugins die weg kunnen? Is de Ivory search plugin bijvoorbeeld echt nodig? Heeft het Hello Theme niet al een zoekfunctie?
  5. Op de Homepage de informatie en presentatie korter en compacter aanbieden. Geen filmpjes!
  6. Eventueel kijken of een andere host verbetering in de laadsnelheid zou brengen.

Met andere woorden in eerste instantie zou ik niet persé iets veranderen aan de layout en 'looks' van het blog, maar zou ik achter de schermen de afbeeldingen flink optimaliseren, in combinatie met een caching plugin.

Op de Homepage zou ik wél wat veranderen aan de inhoud en vormgeving. Daar zou ik keuzes maken: wat is echt essentieel? En kan dat eenvoudiger en daardoor met een snellere laadtijd?

Leestips

Pippi's Hometown blog

My way to fire

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Zoals reeds door iemand beantwoord: de grootte van je afbeeldingen spelen een heel voorname rol. Zelf maak ik websites, één ervan zelfs gecontroleerd door het ministerië. Men gaf mij daar de raad dat ik van de aanwezige foto's of afbeeldingen beste een uitsnede maakte, het origineel verwijderde, en best de uitsnede als uiteindelijke foto publiceerde. (let wel : ze bedoelden de uitsnede als voor een website, niet voor een smartphone). Men kan bijvoorbeeld ook png foto's vervangen door jpeg's, dat maakt al een heel verschil.
    Deze website heeft een goed formaat aan en ook hoe je ze kunt bewerken: https://www.digitaleversnelling.be/nl/inspiratie/website/zo-groot-mogen-de-afbeeldingen-op-je-website-zijn

  2. Mogelijk is er ook iets met de hosting. Het overzicht met blogberichten laadt ook langzaam en zo spannend is die pagina niet. Ik zie alleen iets van AXC, maar weet niet of de website daar draait. Zou ook op een eigen server kunnen zijn en dat is tegenwoordig niet erg handig. Veel stroomkosten en traag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *