google analytics basics'Via welk kanaal komen je bezoekers op je blog, en waar vind je die informatie in Google Analytics?'

Bovenstaande vraag was het tweede deel van een vraag van Nanouk. In het eerste deel vroeg ze zich af hoe ze er achter kon komen met welke zoekwoorden mensen op haar blog terecht kwamen. Het antwoord daarop lees je hier.

Vandaag het antwoord op het tweede deel van haar vraag.

Google Analytics: via welk kanaal komen bezoekers op je blog?

Het is interessant om te weten via welk kanaal bezoekers op je blog komen. Als je bijvoorbeeld traffic krijgt via het blog van ene Mevrouw Jansen, dan is het zaak haar in ere te houden. Je zou bijvoorbeeld regelmatig op haar blog kunnen reageren. Of een link terug plaatsen.

Maar het kan ook dat je ontdekt dat je veel bezoekers krijgt via Pinterest en Facebook. En dat kan betekenen dat er meer bezoekers zijn waar die vandaan komen.

Informatie over de kanalen waarmee je bezoekers op je blog terecht komen kun je dus gebruiken om nóg meer bezoekers via die kanalen te krijgen.

Stappenplan om er achter te komen

Stap 1 Ga naar http://www.google.com/analytics en log in.

Stap 2: Klik op Acquisition

acquisition

Stap 3: Nu openen verschillende opties. Klik op All traffic

all traffic

Stap 4: Kies Channels.

channel

Stap 5: Nu verschijnt rechts de informatie die je wilt weten.

 • Organic Search: mensen die via een zoekmachine op je blog komen
 • Social: mensen die via social media op je blog komen
 • Direct: mensen die de url van je blog hebben ingetypt.
 • Referral: mensen die via een link op je blog zijn terecht gekomen.
 • Other
 • Email: mensen die via de mail op je blog terecht komen. Bijvoorbeeld omdat ze een emailabonnement hebben.

Als je meer wilt weten over bijvoorbeeld Referral dan klik je daar op en verschijnen alle sites en blogs die naar jouw blog linken.

Bonustip: Treemaps

Als je op Treemaps klikt krijg je heel mooi visueel te zien hoe het bij jou verdeeld is. Je ziet bijvoorbeeld in een oogopslag of mensen vooral via zoekmachines bij je terecht komen.

Conclusie

Weten via welke kanalen je bezoekers op je blog komen is interessant omdat je zo informatie krijgt over welke kanalen effectief zijn. Bovendien kan het je inspireren een bepaald kanaal verder te stimuleren, of een andere bron van bezoekers aan te boren. In 5 stappen vind je deze informatie op Google Analytics.

Leestip

Meer bezoekers op je website

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Fijn dit artikel ! Dank je wel .
  Ik heb toevallig twee dagen geleden Google Analytics in mijn Blogger geplaatst.
  Nu is mijn vraag ik heb de code van Analytics geplaats bij instellingen en overig .
  Nu vroeg ik me af indexseerd Analytics nu elke pagina op van mijn blogger?
  groetjes Diana

 2. Mooi duidelijk stuk weer. Kan bijna niet missen dat je na het lezen van jouw artikelen het antwoord op je vraag weet. En dat is altijd fijn.

  Dit wist ik toevallig al (op de bonustip na), maar heb aan andere artikelen op dit blog al veel gehad.

  Niet stoppen dus (-:

 3. Weet jij misschien ook hoe je op een wordpress.com blog GA kan invoegen? Het schijnt dat je met een wordpress.com blog geen plugins kan gebruiken en ik kan op geen enkele wijze in de omschrijving van mijn header komen om de code daar in te kopiëren.

  1. Google Analytics wordt niet ondersteund voor wordpress.com blogs. Wel kun je kiezen voor de business versie van wordpress.com en dan kan het wel. Een andere mogelijkheid is kiezen voor wordpress.org of blogger.

   'To complement our built-in stats and to give you even more information about your traffic, you can use Google Analytics with WordPress.com as part of the WordPress.com Business plan.'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *