blog beginnen

Een blog beginnen. Daar zijn vele redenen voor! Tegenwoordig wordt er nog wel eens gemopperd dat teveel mensen een blog beginnen om er geld mee te verdienen. Dat zijn vaak bloggers die zelf nog niet zo lang bloggen, en de nieuwelingen maar arrogant vinden.

Uitspraken over newbie bloggers!

Bekende uitspraken zijn:

 • 'Zorg eerst maar eens dat je wat meer posts hebt op je blog voordat je pr bedrijven aanschrijft!'
 • 'Je moet niet een blog beginnen voor het geld! Dat is een verkeerde reden!
 • 'Die nieuwe bloggers bloggen alleen maar voor de goodies!'
 • Die nieuwe bloggers bederven het voor de 'echte bloggers'!'

Geld als motivatie om een blog te beginnen

Maar dat mensen een blog beginnen omdat ze kans zien geld te verdienen vind ik niet zo verwonderlijk. Bijvoorbeeld met affiliate marketing als bol affiliate Er moet tenslotte brood op de plank. En je hoort en leest regelmatig succesverhalen over bloggers die een goed inkomen uit hun blog halen. Zoals Teskuh. Geen wonder dat mensen denken: 'Dat ga ik ook proberen!'

Een mogelijk nadeel van een financiële motivatie om te bloggen kan zijn dat je hart er niet in zit. Fulltime bloggen vraagt discipline en doorzettingsvermogen, inspiratie en veel van je tijd. Als er naast geld verdienen geen andere motivatie is, dan kan het best lastig zijn om elke keer nieuwe posts te verzinnen.

Het mooist is het als je blogt omdat je het leuk vindt, en dat je er vervolgens nog geld mee kunt verdienen ook.

Hoe het met mij en mijn blog ging

Zo is het bij mij gegaan. Ik begon vijftien jaar geleden met gratis bloggen omdat ik er zo'n plezier in had. En na een aantal jaren las ik over 'mommy bloggers' in Amerika en dat die geld verdienden met hun blog. Toen dacht ik op mijn beurt:

'Als het in Amerika kan, dan kan het misschien ook wel in Nederland!'

En inderdaad! Nu is bloggen in Nederland ook een manier geworden om geld te verdienen.

Maar er zijn nog veel meer redenen om te bloggen dan geld verdienen. Laten we die eens op een rijtje zetten!

8 Redenen om te bloggen

 1. Je hebt een verhaal dat je met de wereld wilt delen. Een boodschap, een passie. En je blog is je platform om je stem te laten horen.
 2. Er speelt van alles in je leven, bijvoorbeeld ziekte of andere narigheid. En je wilt je familie, vrienden en kennissen op de hoogte houden omdat je geen puf hebt om iedereen steeds te bellen met een update. Dan is een blog een makkelijke manier om dat te doen.
 3. Je gaat emigreren, en je wilt je familie op de hoogte houden van je nieuwe leventje.
 4. Je wilt een periode in je leven vastleggen. Je blog is een soort tijdsdocument waarin je later nog eens terug kunt lezen en kijken wat er allemaal in je leven gebeurde.
 5. Je hebt een uitlaatklep nodig. Een manier om je gedachten te ordenen. Je gebruikt je blog als een soort dagboek om dingen van je af te schrijven en helder te krijgen.
 6. Je wilt een boek schrijven, maar vindt het lastig om op gang te komen. Je kunt een blog dan als platform gebruiken om je boek te toetsen. Via je blog krijg je feedback op je boek, en kun je eens aftasten of er interesse is in jouw verhaal.
 7. Je wilt andere mensen informeren.
 8. Je hebt een hobby waar je heel enthousiast over bent. Zo enthousiast dat je het gewoon kwijt moet en wilt delen met anderen. En dat kan perfect met een blog. Bijvoorbeeld om je zelfgemaakte jurkjes te laten zien. Of de plekken waar je naar toe bent gereisd.

Leestip: beginnen met bloggen.

Waarom blog jij?

Vergelijkbare berichten

41 reacties

 1. Ik blog omdat ik het leuk vind om te schrijven en ook omdat ik graag (een weekendje) de hort op ga.
  Mijn tips om zo'n weekendje betaalbaar te houden deel ik via mijn blog. Zodat anderen er ook iets aan kunnen hebben.

 2. Ik ben een beginnende blogger.
  Blog als uitlaatklep en heb behoorlijk wat onderwerpen die misschien niet alledaags zijn voor een bloggende moeder. (Veel van die blogs moeten nog komen)
  Ik wil meer bloggen maar de energie ontbreekt me momenteel. Ik wil mezelf niet opleggen om elke dag iets te MOETEN plaatsen.

  Mijn blog over tienermoeder is gelezen door een regionale krant en er volgt nog een interview.
  Mijn laatste blog is gelezen door 2300 mensen en ik was zo ontzettend blij (ook van de vele reacties via allerlei kanalen).
  Kortom dat is mijn drijfveer.

  Natuurlijk zou het mooi zijn als de blog me financieel ooit wat zou opleveren of ik een samenwerking krijg. Wat mij betreft moet dat nooit de reden zijn dat je wilt schrijven.

  1. Wat leuk dat de krant je blog heeft gevonden en er aandacht aan wil besteden Kaat! Komt er ook een url van je blog in het artikel?

   In dat geval zou ik zeker zorgen voor een goede post op de dag van publicatie in de krant zodat nieuwe bezoekers denken: 'Wauw, wat een leuk blog!'

 3. Ik ben begonnen met bloggen nadat ik werd afgekeurd.Ik heb schrijven altijd leuk gevonden en heb echt een passion voor fashion! In t weekend doe ik in principe niks achter de laptop, of misschien een halfuurtje, en maandagmiddag heb ik er de hele middag de tijd voor.(en iedere andere doordeweekse dag!) Maar na het weekend verheug ik me dan echt om weer met mijn blog aan de gang te gaan! Ik vind t waanzinnig wat je allemaal kan, t is echt een speeltuin!

  1. Ik herken dat gevoel van een speeltuin Nancy. Dat heb ik met mijn blog Huisvlijt : ) Daar schrijf ik over van alles en nog wat, en dat voelt ook echt als een speeltuin.

   Ik ben altijd weer onder de indruk van je leuke kleding en poses!

 4. Ik heb al eens een blog geschreven idee waarom ik blog. De belangrijkste reden is dat ik het leuk vind om te schrijven en mezelf hier in te ontwikkelen. Dat mensen lezen wat ik schrijf en er op reageren maakt het nog veel leuker.

 5. De laatste twee redenen gaan voor mij op! Leuk is het, als je andere mensen die niet dezelfde hobby delen enthousiast kan krijgen door je manier van schrijven. :)

 6. Mijn hobby is tekenen en nu ik gepensioneerd ben, besteed ik er heel veel tijd aan.
  Uiteindelijk wil ik het dit jaar afronden en een uitgever zoeken om het te publiceren.
  Veel kennis opgedaan met de bloggen van Nicole, die ik later zéker zal gaan toepassen.
  Nu eerst nog heéél veel tekenen en mijn verhaal in elkaar zetten.
  Maar ik zie dat er heel veel mensen, vooral uit Amerika mijn blog/website bekijken.
  Groetjes Volkert

 7. Leuk artikel! Ik heb in het verleden een redelijk succesvolle blog gehad waar ik mooie producten en geld mee verdiende maar daar ben ik mee gestopt omdat ik de passie even kwijt was. Tegenwoordig blog ik weer vanuit hobby en omdat ik graag van me af schrijf, een verhaal wil delen. Soms blog ik zoals vroeger (reviews, opgemaakte producten, beauty en fashion gerelateerd) maar ik blog tegenwoordig ook veel persoonlijker. Ik merk namelijk dat ik zelf ook graag persoonlijke verhalen lees op andere blogs.

 8. Wat een leuk artikel zeg! Ik ben compleet nieuw in bloggersland en val van de ene verbazing in de andere. Wat gaaf dat je dit al 15 jaar doet. Ik ben erin gerold en erg zoekende. Bijzonder dat je beschrijft; je wilt een boek schrijven.
  Dat is namelijk mijn droom en op deze manier toets en leer ik veel. Maar durfde dat nooit te zeggen omdat ik dacht dat t raar was.

 9. Een (h)eerlijk artikel en ik kan me heel goed vinden in de redenen die je opgeeft.
  Ik vind het een eerlijk artikel omdat de meeste bloggers zeggen dat je vooral niet voor het geld moet gaan bloggen. Dan denk ik altijd: hmm die zijn bang voor concurrentie.
  Ik ga deze maand starten met een blog en geld verdienen zit er waarschijnlijk niet in, maar dat geeft niet. Het onderwerp is nogal ongewoon. Ik ben sinds (ongeveer) 2003 Harry Potter-fan en ik erger mij heel erg aan de Nederlandstalige websites over de 'slechteriken' uit dat fandom. Dus voor mij een reden om te bloggen over die slechteriken. Geen idee of er interesse voor is, maar ik wil er graag over bloggen. En mijn oma zei altijd: "Niet zeuren, als je denkt dat jij het beter kan, moet je het doen.' ;-)

   1. Wat leuk om te lezen dat jouw oudste dochter ook Harry Potter-fan is!
    Ik wil gaan bloggen over: Hoe het komt dat ze de 'bad guys' zijn. Wat drijft hen tot hun daden.
    Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat Voldemort een psychopaat zou zijn, ik wil dat gaan onderzoeken en schrijven over wat een psychopaat is en of ik Voldemort ook een psychopaat vind.
    Maar ik wil ook gaan bloggen over mijn creatieve dingen die weer samenhangen met Harry Potter, zoals mijn tekeningen.
    En ik wil schrijven over de magische dingen die in de serie voorkomen, zoals het 'magische'getal 7, wat betekent het Duistere Teken, dat soort dingen.
    Ik hoop dat ik het allemaal waar kan maken. :)

 10. Mooi beschreven! Zelf blog ik vanuit de passie voor mijn vak. Ik ben visagiste in het dagelijkse leven en ik blog over beauty dus in beide gevallen komt er veel make-up aan te pas, haha.

 11. Ik schrijf een blog omdat ik het leuk vind om te doen. Volgende maand is mijn 10-jarig jubileum!
  Ik heb er 8 jaar niets mee verdiend, maar sinds 2 jaar heb ik AdSense reclame op mijn blog en verdien ik er een zakcentje mee. Dat is leuk meegenomen, maar het is te weinig om er een echt inkomen uit te halen, het blijft bij een zakcentje.
  Wat ik heel leuk vind, is dat ik door de jaren heen steeds meer pageviews heb. Steeds meer mensen komen bij mij lezen! Op dit moment is dat gemiddeld 165.000 per maand. In januari 2012 was dat aantal 57.700. Een flinke groei dus!

 12. Ik blog nu drie jaar omdat ik het superleuk vind en omdat het al een opstapje is gebleken naar een paar echte schrijfopdrachten. Mocht ik de tijd hebben, ik deed het dagelijks.

 13. Ik ben gaan bloggen op verzoek van internetkennissen. Heb in het verleden een scrapblog gehad over mijn hobby toen. Nu dus een familyblog en ik ivnd het ontzettend leuk om te doen, het heeft me veel gebracht en sinds een paar maanden is het ook mijn werk :-)

 14. In de eerste instantie als uitklaatklep, en om gelijkgestemden te 'ontmoeten', waar ik dan ook weer tips van kon krijgen. En zeker toen het allemaal financieel extra nijpend werd, was ik blij dat ik er wat mee verdiende. Inmiddels maakt het deel uit van mijn levensstijl, dus vind ik het ook niet verwonderlijk meer dát er een vorm van inkomen uit komt. En daar is wat mij betreft ook niets mis mee. Niemand kijkt je vreemd aan als je met tegenzin naar je werk gaat voor geld, maar als je iets doet wat je leuk vindt, mag je daar niets voor krijgen?

 15. Eigenlijk is het bij mij andersom; ik heb nog geen reden om er mee te stoppen.

  Ooit begon ik er aan als test voor iemand anders. Toen de host van m'n website failliet ging ben ik maar doogegaan op webminlog en later WordPress. Inmiddels staan er 1700 bloberichten en ruim 200 pagina's. Dat laatste is ongedateerd en dus meer en algemene website.

 16. Ik ben dol op schrijven en onwijs nieuwsgierig. Het interviewen van mensen en mensen een kijkje laten nemen in mijn leven vind ik fantastisch. Ik zou niet meer zonder kunnen en het lijkt er steeds meer op dat dat niet hoeft. Ik ben volgens mij 1 van de weinigen met gemiddeld 35-400000 unieke bezoekers die nog geen KvK heeft ;-)

 17. Ik begon met bloggen om beter te leren schrijven. Na verloop van tijd stelde ik mezelf de 'eis' om dagelijks te gaan bloggen. En uiteindelijk kwam ik waar ik nu sta.

  Overigens vind ik ook dat als geld je enige motivatie is, je het bloggen beter kan laten. Zonde van je tijd en dan red je het denk ik niet.

 18. Ik ben een blog begonnen om te inspireren en als uitlaatklep. Geld mee verdienen is mooi meegenomen, maar niet mijn doel. Vaak vind ik de onderwerpen ook nog eens tegenvallen en merk ik dat die artikelen ook veel slechter worden gelezen. Dus voor mij is en blijft het een hobby. Ik kan mij wel ergeren aan de laatste uitspraak over nieuwe bloggers. Alsof "echte Bloggers" (voor zover je van echt kan spreken) het alleenrecht hebben om te mogen bloggen. We zijn allemaal toch ergens begonnen?!

 19. Wat leuk om de post en daarna alle reactie te lezen. Want de intentie van het bloggen is voor iedereen net verschillend.

  Voor mij is het bloggen begonnen, om de trends die ik spotte, te vertalen. Eigenlijk begon het als studieobject. Nu blog ik grotendeels om anderen te inspireren.
  Ik heb een Trends & Lifestyle blog en een bloemenblog Ikebana Beautiful. Voor het bloemenblog vind ik het met name leuk om video's te maken met tutorials. Voor mijzelf is dat een leertraject terwijl de kijker er ook door wordt geinspireerd. Wonderwel is het YouTube kanaal ineens sterk in trek en dat terwijl het echt een hobby blog is.

 20. Ik blog vooral om mijn lactose intolerantie bekender te maken bij ons, maar ook om het van mij af te schrijven maar ook omdat ik het graag doe. Eigenlijk verschillende redenen. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *