ssl en https

Als je naar een website gaat, dan zie je soms, voor de url in de adresbalk, een groen slotje staan. Zoals dit:

https

Monique mailde me hier over met de volgende vraag:

'Ik zou erg graag meer willen weten over SSL (Het Groene Slotje). Volgens mijn webhosting is zoiets verplicht. Anderen zeggen dat zo’n groen slotje alleen verplicht is als je betalingsverkeer op je blog hebt.'

Omdat dit een vraag is die voor alle bloggers interessant is, hier onder de antwoorden op Moniques vragen. En uitleg over wat https eigenlijk is en waarom je het als blogger zou moeten toepassen. Of niet.

Wat betekent het groene slotje: oftewel wat is SSL en https?

Maar laten we bij het begin beginnen! Want wat betekent dat groene slotje eigenlijk? En wat is in vredesnaam SSL en https? https staat letterlijk voor: Hyper Text Transfer Protocol Secure. Even ter vergelijking: http = Hyper Text Transfer Protocol. Dus zonder de toevoeging van Secure. SSL staat voor Secure Sockets Layer. Tot zover de definities. Maar wat betekenen ze nou?

Met SSL wordt de verbinding tussen jouw computer en de website die je bezoekt beveiligd. Alle communicatie wordt gecodeerd. Dus een knappe crimineel die daar nog chocola van kan maken. Als een verbinding is beveilligd met SSL dan zie je in de url https staan. En dat mooie groene slotje.

Dus: SSL is de beveiligde verbinding en https is het signaal dat de website of blog beveiligd is.

Hoe zit dit in de praktijk?

Stel je bent lekker aan het shoppen op bol.com. Je laadt je mandje vol met boeken, koffiezetapparaten en een leuke hartslagmonitor. Want je hebt een zware dag gehad. En hé, jij mag ook wel eens wat! Daarna klik je op betalen. Dan zul je zien dat de pagina waar je moet betalen https in de url heeft staan. Dat betekent dus dat de verbinding is beveiligd met SSL. En dat is fijn, want dan weet je zeker dat kwaadwillende types niet kunnen 'meeluisteren'.

Bekende sites met een SSL verbinding zijn bijvoorbeeld sites van banken, Paypal, betaalpagina's van webshops en de pagina van het partnerprogramma van bol.com. SEO guru Yoast heeft ook SSl!

Moet je als blogger een SSL verbinding hebben?

Als je simpelweg posts schrijft en publiceert, en misschien een contactformulier op je blog hebt staan dan is een SSL verbinding niet nodig. Maar als je spullen verkoopt wel. De vraag of je als blogger een SSL verbinding moet hebben hangt dus sterk af van wat je met je blog doet. Op Bloggen en loggen heb ik bijvoorbeeld geen SSL verbinding nodig.

Argument om toch een SSL verbinding te nemen

Toch hoor je steeds vaker in Blogland dat een SSL verbinding sowieso verstandig is. Google beloont dit namelijk in de zoekresultaten. Een SSL verbinding is een zogenaamde 'ranking factor' geworden.  Maar het is de vraag of dat de tijd en moeite die het kost om alles naar https te verhuizen waard is. Zestig procent van de bloggers ondervind bovendien problemen bij en na het overzetten naar https. Dus je moet een afweging maken: 'Is https het risico en het gedoe waard?'

Wil je het toch? Dan vind je op WP-Beginner een tutorial.

Argumenten tégen een SSL-verbinding voor je blog

  • Websites met https laden vaak langzamer. Dat komt omdat alle informatie eerst moet worden gecodeerd, en vervolgens weer omgezet in begrijpelijke informatie. En een langere laadtijd van je blog is vervelend voor bezoekers.
  • Een ander argument is dat het overzetten naar https best lastig is. Je verandert immers de urls van al je blog posts oftewel je permalinks. Hoe voorkom je dat je allemaal gebroken links veroorzaakt?
  • Je moet een nieuwe sitemap maken en uploaden naar Google Webmaster Tools.

Conclusie over SSL en https

SSL en https is geen materie voor beginners. Als je gewoon blogt, dus schrijft en publiceert, is het niet nodig om een SSL verbinding voor je blog te nemen. Maar verkoop je dingen, of heb je een inlogpagina op je blog voor je bezoekers waar ze persoonlijke informatie moeten opgeven? Dan is een SSL-verbinding verstandig.

Google heeft aankondigd dat ze een SSL verbinding belonen met een hogere plek in de zoekresultaten. Maar de blogs en websites die inmiddels een SSL verbinding hebben rapporteren weinig verschil! Dus tenzij je iets op je blog verkoopt, zou ik mijn tijd aan ándere SEO factoren besteden.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Dag Nicole, alweer bedankt voor de uitleg. Ik begin hier niet aan. Nog eens bedankt voor al je andere tips voor blogger blogs. Liefs Karine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *