blog loep

Natasja begon in oktober 2015 met haar blog. Ze blogt puur voor haar eigen plezier. Een beetje tot haar eigen verrassing wordt haar blog gelezen en krijgt ze leuke reacties.

Ze mailde mij met de volgende vraag:

'Heb je tips om mijn blog te verbeteren zonder dat ik in zakelijke rompslomp kom of contracten? Ik ben namelijk bang dat als dat mijn doel gaat worden het plezier van het bloggen zal afnemen. En dat wil ik niet.'

Daarom deze week het blog Natasja gooit het roer om onder de loep.

Natasja gooit het roer om: eerste indruk

Mijn eerste indruk als ik op Natasja gooit het roer om kom, is:

'Oh, een standaard gratis WordPress blog.'

Het blog straalt weinig persoonlijkheid uit. Wel is de titel van het blog heel persoonlijk en roept interesse op. Maar wie is Natasja?

Een blik op de sidebar biedt geen uitkomst: daar staat geen foto of informatie over Natasja. Het menu biedt wel soelaas. De link 'Over Natasja' leidt naar een informatieve pagina over Natasja. Maar helaas ontbreekt ook hier een foto. Vervolgens is er een flinke lap tekst, die gelukkig wel verdeeld is in alinea's. Maar tussenkopjes zouden de leesbaarheid vergroten.

Het menu is voor verbetering vatbaar

Het menu van Natasja gooit het roer om is voor verbetering vatbaar. 'Members' staat er veelbelovend, maar als ik er op klik kom ik alleen Natasja tegen. Als lezer vraag ik me af: is het de bedoeling dat dit een groepsblog wordt waar verschillende mensen op schrijven? En wat houdt de pagina 'Activity' in? Het wordt me niet duidelijk.

Heel goed aan het menu zijn de knoppen 'Contact' en 'over Natasja'!

De diagnose van SEOQuake van Natasja gooit het roer om

Natasja's blog is gezond volgens SEOQuake. Zo is haar blog optimaal voorzien van H-tags. Verbeterpunten zijn de te lange titel en de te korte metadescription:

blog

Deze kan Natasja aanpassen door naar wordpress.com te gaan en te klikken op 'Settings'.

PageSpeed Insights van Natasja gooit het roer om

Google vindt het belangrijk dat blogs snel laden. Blogs die traag op het scherm verschijnen worden door Google afgestraft door ze lager in de zoekresultaten te zetten. Je kunt de laadsnelheid van een blog heel eenvoudig controleren met Google PageSpeed Insights. De minimale aanbevolen laadsnelheid is 85/100.

Natasja gooit het roer om scoort 82/100 wat niet slecht is. Maar als het om smartphones gaat scoort haar blog 61/100.

Niet mobiel vriendelijk!

Een veel groter probleem is dat Natasja's blog niet mobiel vriendelijk is! Ik heb dit gecontroleerd met Google's eigen Mobielvriendelijke test. Dit is echt een belangrijk verbeterpunt omdat steeds meer mensen blogs lezen op een smartphone, iPad, tablet etc.

Sterke punten Natasja gooit het roer om

 1. Een aansprekende blogtitel
 2. Natasha heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid van een tagline.
 3. Er is een duidelijk menu met een contact button en een Over Natasja button.

Conclusie en aanbevelingen voor Natasja gooit het roer om

 1. Het blog Natasja gooit het roer om heeft weinig persoonlijkheid als het gaat om 'looks'. Het is overduidelijk een standaard wordpress.com blog. Gelukkig geeft het plaatje in de header wel wat persoonlijkheid aan het blog. Maar mijn advies is om het verder te personaliseren. Er zijn genoeg gratis wordpress.com themes die minder schreeuwen: 'Ik ben een standaard theme.'
 2. Kies voor een theme dat smartphone vriendelijk is! Het huidige theme is dat niet, en dat is niet oké anno 2016!
 3. Er staan geen handige social sharing buttons onder Natasja's posts die het bezoekers mogelijk maken om haar posts te delen. Ik zou die toevoegen.
 4. Verwijder het archief uit de sidebar of kiest op z'n minst voor een drop down variant. En zet het onderaan in de sidebar.
 5. Plaats als het even kan een foto van jezelf + een korte intro die duidelijk maakt wat bezoekers aan je blog hebben bovenin in de sidebar. Zo maak je je blog persoonlijker en kunnen bezoekers in één keer zien wat het ze oplevert.
 6. Kies voor 1 post op de homepage, of beter nog: kies voor 'excerpts'. Nu moeten bezoekers een eind naar beneden scrollen om bij de laatste post te komen. Ook zal dit gunstig zijn voor de laadsnelheid.
 7. Verwijder het Meta widget. Het voegt niets toe voor je bezoekers, en het staat niet mooi.
 8. Natasja schrijft vrij lange posts. Dat is prima, maar help je bezoekers bij de les te blijven door tussenkopjes te gebruiken. Gebruik hiervoor niet 'bold' maar h-tags.
 9. Haal de categorieën omhoog
 10. Als je geld wilt verdienen met je blog dan zou je dit kunnen doen met behulp van affiliate links. Google adsense is helaas niet toegestaan op een wordpress.com blog.

Leestip: Het belang van een recent post widget.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *