domain authorityOoit vertelde de pagerank van een blog hoe goed het scoorde in zoekmachines. Maar Google schafte de pagerank af, en nu is het de Domain Authority van je blog waar je graag een hoog cijfers voor wilt halen. Domain authority is een maatstaf die is ontwikkeld door Moz. Het voorspelt hoe goed je blog het zal doen in de zoekmachineresultaten. Domain authority varieert van 1 tot 100. Hoger je cijfer, hoe beter. Net als op school eigenlijk : )

Want hoe hoger de DA van je blog, hoe hoger het aanzien van je blog.

Een DA score van 35 betekent dat je 'some authority' hebt volgens zoekmachines.

Domain Authority Checker: kijk nu wat jouw Domain Authority score is!

Voordat we verder gaan is het leuk om even te kijken wat jouw Domain Authority score is! Dat kan bijvoorbeeld met de gratis tool van Moz Link Explorer. Het is heel eenvoudig: je vult de url van je blog in en klik op de blauwe knop met Analyze.  En dan ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

domain authority

Deze factoren beïnvloeden je DA

Er zijn meer dan 40 factoren die je Domain Authority beïnvloeden... Maar hieronder zijn 3 van de belangrijkste!

1. Leeftijd van je domein.

Hoe langer je je domeinnaam hebt, hoe beter. Zoekmachines zien een domeinnaam die de tand des tijds doorstaat als een bewijs dat het informatief is en geen spam site.

2. De populariteit van je blog

De populariteit van je blog wordt onder vastgesteld aan de hand van het aantal sites en blogs die naar jou linken. Een link betekent dat iemand je content goed vindt, en aanbeveelt. Een ander meetinstrument van je blog populariteit is social media shares.

3. De soort links naar je blogs

Het is belangrijk dat de links naar je blog afkomstig zijn van kwalitatief goede blogs en sites. Je wilt bijvoorbeeld geen link van een porno site naar jouw mamablog. Daarnaast is het van belang dat je links krijgt van veel verschillende blogs en sites. Dus liever 20 links van 20 verschillende blogs, dan 20 links van 1 en dezelfde blog.

Hoe krijg je jouw Domain Authority omhoog?

Nu wordt het interessant: hoe krijg je de DA van jouw blog omhoog? Laat me beginnen met te zeggen dat dit niet van de ene op de andere dag gaat. Het is echt iets wat tijd nodig heeft. Dus raak niet ontmoedigd als je na een maand nog geen verbetering ziet.

Goed om te weten: Moz update de Domain Authority scores ongeveer elke 4 weken.

Schrijf goede content. Duh. Daar gaan we weer!

Zoals altijd, staat goede blogposts schrijven op nummer 1. Hoe beter je content, hoe groter de kans dat andere mensen het gaan delen of ernaar linken.

Gebruik SEO

Daarnaast is het belangrijk om je blogposts de optimaliseren voor zoekmachines. Met andere woorden gebruik SEO voor je blogposts. Gebruik hiervoor de gratis Yoast plugin. Heb je een Blogger blog? Dan kun je nog steeds Yoast gebruiken om je blogposts te optimaliseren. Real-time content analysis heet deze gratis tool.

Controleer je linkprofiel

Wie er naar jouw blog linkt is relevant, omdat Google je daarop beoordeelt. Als lage kwaliteit websites en blogs naar jou linken, dan kan dat helaas nadelig zijn. Je kunt kijken wie er naar jouw blog linken met Ubersuggest. Vul daar de url van je blog in. Klik vervolgens linksonder op Backlinks.

Alles blogs die naar jouw blog linken met een Domain Authority van 40 of hoger zijn prima volgens blog goeroe Neil Patel. Heeft een site of blog dat naar je linkt een lagere DA dan 40? Dan is het goed om even kritisch te kijken hoe relevant de link is. Vind je het een slechte link? Dan kun je hem 'disavowen'. Je zegt dan tegen Google: 'Joh, ze linken nu wel naar me, maar tel die link maar niet mee!' Maar let op, doe dit niet lichtzinnig. Google waarschuwt:

'You should disavow backlinks only if: You believe you have a considerable number of spammy, artificial, or low-quality links pointing to your site.'

Ik heb dit zelf dan ook nog nooit gedaan.

Probeer goede links naar je blog te krijgen

Ook deze tips is weinig origineel. Maar sommige tips zijn niet voor niets een cliché: ze werken. Een van de meest populaire manieren om kwalitatief hoogstaande backlinks te krijgen is door gastartikelen te schrijven voor blogs die zelf een hoge Domain Authority hebben. En dan natuurlijk in dat artikel een link naar jouw blog! Er zijn zelfs verschillende Facebookgroepen waarin bloggers samenwerken aan linkbuilding.

Lees ook: 17 manieren om goede backlinks naar jouw blog te krijgen.

Domain authority uitgelegd in een filmpje

In onderstaand filmpje leggen ze in nog geen twee minuten nog even uit wat Domain Authority is.

Wat betekent Domain Authority nou in de praktijk?

Stel je hebt bedacht: 'Ik wil lekker hoog scoren in de zoekmachineresultaten voor de term 'Baking soda'. Dan is het slim om eerst te kijken hoe je kansen zijn. Dat doe je als volgt:

  1. Kijk welke zoekresultaten er in de top 10 staan.
  2. Kijk hoe hoog de Domain Authority van de blogs in de top 10 is.

Stel jij hebt een Domain Authority van 35. Maar de websites in de top 10 hebben DA's van 80, 60 40 etc. Dan is de kans dat jij met jouw blogpost in de top 10 komt niet zo groot. In dat geval kun je dus misschien optimaliseren op een andere term!

Nog een voorbeeld!

Deze post over Domain Authority heb ik geoptimaliseerd voor de term Domain Authority. Voordat ik dat deed, heb ik eerst gekeken hoe vaak er op gezocht wordt, en wat de Domain Authority van de concurrentie in de top 10 zoekresultaten is. Die varieert van een DA van 5 tot 100. Die van 100 ga ik nooit verslaan natuurlijk, maar die 5 misschien wel. Het is dus de moeite van het proberen waard.

N.B. Let wel DA is niet de enige factor. Weet je nog dat er meer dan 40 waren? Interpaleis staat op nummer 4. Een DA is 'maar' 21. Dat is lager dan de DA van Bloggen en loggen. Maar zij hebben maar liefst 11 backlinks.

Domain Authority: tot slot

Voor Domain Authority  geldt hetzelfde als voor je bezoekersaantallen: als het niet goed gaat, en je raakt erop gefixeerd, kan het enorm ontmoedigend zijn en het plezier in bloggen bederven. Doe dus wat je kunt om je DA te verbeteren, maar denk er verder niet teveel over na. Zorg voor goede content, en deel je blogposts met de wereld. Dan komt het met die DA uiteindelijk ook heus wel goed.

Wat is jouw Domain Authority? (Check hem hier!)

Gebruikte bronnen voor deze post o.a. Ubersuggest, Google Search, ProBlogger, Hubspot, Shout Me Loud, Moz, Yoast, Reliablesoft.net

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Ik ben er nooit mee bezig! Ik hou ervan om net beginnende bloggers te featuren en dat vind ik belangrijker. Het gaat mij om de fun van het bloggen. Maar als je met je blog verdient is het wel belangrijk!

  2. Moz account aangemaakt en vervolgens mijn site ingevuld. Wat een hoeveelheid informatie wordt er gegeven.
    Maar ben toch tevreden met de statistieken van Google.

  3. Mijn site is nog maar heel kort in de lucht. Ik volg je al langer en word door je artikelen elke keer weer geïnspireerd. Heb voor blogspot gekozen, om diverse redenen, doet nu even niet terzake.

    Heb daar wel een vraag over: als je op blogspot een pagina aanmaakt is deze niet de vinden in het zoekveld op de pagina. Hoe gaat Google om met een pagina op blogspot? Is dat anders dan met een blogbericht? En kun je op een pagina ook SEO gebruiken (eventueel via de achterkant)

    1. Gefeliciteerd met je blog!

      Het klopt dat het zoekveld op een blog geen resultaten geeft van (statische) pagina's. Een zoekopdracht zoekt puur op blogposts. Maar dat wil gelukkig niet zeggen dat pagina's niet geïndexeerd worden door Google. Het is dus zeker belangrijk om ze te optimaliseren voor zoekmachines. Dat doet je op dezelfde manier als blogposts.

  4. Goede post! Ga zelf precies door de fase heen dat ik backlinks moet verzamelen en het eerder heb onderschat…

    Benieuwd of je nog strategieën hebt hiervoor behalve gast bloggen! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *