oude blogpostsAls je een aantal jaartjes aam het bloggen bent, dan kan het zijn dat er juweeltjes van posts zijn die nooit meer worden gelezen! Omdat ze verdwenen zijn onder het stof in je blog archieven. Of omdat ze, door gebrek aan kennis destijds, niet optimaal in elkaar zitten. En dat is jammer. Want ook die posts verdienen het om gelezen te worden.

Daarom een blogbericht over hoe je oude blogposts een tweede leven kunt geven. Zodat ze de aandacht, en de comments krijgen die ze verdienen.

1. Kopieer de permalink van de oude post, áls er data in staan

Kopieer de permalink van de oude post, en bewaar die in een tekstdocument. Die link heb je later namelijk nodig voor een redirect naar de post nadat die opnieuw gepubliceerd is. Dit doe je om te voorkomen dat mensen op het oude adres van je post komen, en dan een foutmelding krijgen.

N.B. Deze stap geldt niet voor mensen die zo slim zijn geweest te kiezen voor een tijdloze permalink structuur, oftewel een link naar je post zonder data. Hier onder een voorbeeld van permalink met data erin, die dus niet 'evergreen' is.

permalink

En hier onder een permalink die wel tijdloos is:

permalink

Blogger gebruikers hebben standaard te maken met permalinks met een datum er in....

2. Verander de status van je post van gepubliceerd naar concept, of draft.

Bij WordPress blogs klik je vervolgens op 'Bewerken' bij 'Onmiddellijk publiceren' en pas je de datum naar wens aan. Bij Blogger blogs klik je op 'Published on' en kies je vervolgens 'Automatic'. Op deze manier wordt de post letterlijk opnieuw gepubliceerd.

permalink blogger

3. Maak je post prettiger leesbaar

Zo, nu komen we bij het deel waarin je je oude post nieuw leven gaat inblazen!

Bestaat je post uit een lange lap tekst? Breng dan headings, ook wel h-tags genoemd aan in de tekst. Dit zijn tussenkopjes. Ze maken een post prettiger leesbaar voor je bezoekers en maken je post bovendien zoekmachinevriendelijk.

Kijk daarnaast of je grote stukken tekst kunt veranderen in een handige bullet list. Bezoekers houden van lijstjes!

4. Klopt de informatie in de post nog?

Soms word je als blogger ingehaald door de tijd en klopt informatie niet meer. Kijk of de informatie in je oude post nog wel klopt, en pas die aan als dat nodig is.

5. Gebruik frisse nieuwe afbeeldingen

Kan je post wel een nieuwe look gebruiken? Zet er een mooie, of informatieve nieuwe afbeelding in. Ik schreef een handige post over gratis afbeeldingen! En vergeet niet de afbeeldingen van alt-tags te voorzien!

6. Kijk kritisch naar de titel van je post

 • Is de titel informatief?
 • Maakt de titel nieuwsgierig zodat mensen je post willen lezen?
 • Is de titel SEO vriendelijk, oftewel kunnen zoekmachines snappen waar je post over gaat?
 • Heeft je titel de juiste lengte: minimaal 35 karakters en maximaal 65 karakters?

Pas de titel aan waar nodig.

7. Affiliate links toevoegen

Stel dat je in je post producten bespreekt of noemt. Dan kan het een idee zijn om affiliate links achter die producten te plaatsen en zo gebruik te maken van affiliate marketing. Zo kunnen geïnteresseerde bezoekers het product makkelijk opzoeken en eventueel kopen. En jij verdient wat met je post.

8. SEO

Is de post geoptimaliseerd voor zoekmachines? Toen je net begon met je blog had je misschien nog geen kaas gegeten van SEO. Ik destijds in ieder geval helemaal niet! Check je post op de lengte van de titel, metadescription, headings, keywords en alt-tags achter de plaatjes. Kortom optimaliseer je post. Gebruik Ubersuggest om te zoeken naar keywords waar veel naar gezocht wordt.

Als je een Worpress.org blog hebt is de gratis Yoast plugin een geweldige hulp om je posts te optimaliseren.

9. Is je post klaar voor een nieuw leven?

Klik dan op publiceer!

10. Redirect de oude link naar de nieuwe link

Voor de mensen die een permalink hadden met data er in: redirect de oude url naar de nieuwe. Want je wilt niet dat bezoekers op een pagina komen met een error. Voor WordPress gebruikers raad ik deze redirection plugin aan.

Blogger gebruikers volgen deze stappen:

 • Ga naar je Blogger Dashboard
 • Kies Settings
 • Kies Search Preferences
 • Klik op Custom Redirects
 • Plak in het eerste vakje de oude permalink
 • Plak in het onderste vakje de nieuwe permalink
 • Klik op 'Permanent'
 • Klik op Save

redirect blogger

N.B. Als je dat redirect gedoe te moeilijk vind, kun je het ook even laten gaan. Eén gebroken link in je blog is niet zo'n ramp.

Samenvatting

In deze post legde ik uit hoe je oude blog posts een nieuw leven kunt inblazen. Je kunt dit overigens ook doen zonder de post opnieuw te publiceren. Maar zelf geef ik er de voorkeur aan zo'n oude post ook echt opnieuw te publiceren.

Een speciaal aandachtspunt in dat geval is de permalink: staan daar data in, redirect dan de oude link naar de nieuwe.

Leestip: Blogpost inplannen

Vergelijkbare berichten

10 reacties

 1. Goed idee! Ik snap nog steeds niet goed wat h tags zijn. Ook al startbik een bericht met een zin en verzorging daarna om dan met een nieuw verhaal te komen, ik blijf de melding krijgen dat ik geen h2 heb gebruikt!

  1. Ik heb je blog even bekeken en je gebruikt inderdaad geen h-tags.

   Zie je de punten 1 t/m 10 in mijn post: die zijn dik gedrukt, en een wat groter lettertype. Dat zijn h-tags.

   Je maakt ze door de tekst te selecteren die je als h-tags wilt, en dan klik je op 'Alinea' en vervolgens kies je 'Koptekst 2'. Je zou bijvoorbeeld boven je laatste alinea een kopje kunnen maken met de tekst: Fancy Friday linkup party. En daar maak je dan een h2-tag van.

   Laat me gerust weten als het niet lukt!

 2. Hoi Bloggelientje,

  Fijn artikel weer, ook voor de startende blogger.,Ook al ben ik nog lang niet zo ver dat ik blogs kan herplaatsen, ook hier staan weer nuttige tips voor mij in,

  1. Oude reacties kunnen een post inderdaad dateren. Maar tegelijkertijd vind ik het zelf niet prettig om reacties te verwijderen. Mensen hebben bovendien destijds de moeite genomen om te reageren.

   Maar posts waarop reacties kwamen geef ik dan ook minder snel een tweede leven. Die kans gun ik dus juist aan posts waar geen reacties op waren, dus dan is het probleem er niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *