negatieve reacties

In de regel vind ik Blogland een fijne, warmhartige wereld.

Maar net als in de echte wereld zijn er natuurlijk ook minder leuke dingen. Zoals negatieve comments. Hoewel ik vind dat ik me die niet moet aantrekken, raken ze me wel degelijk. Ik kan daar soms echt wel een aantal dagen last van hebben.

Boze reactie op Bloggen en loggen

Zo publiceerde ik vorige week een post op mijn blog over bloggen over mijn persoonlijke redenen om een blog te bezoeken, en mijn redenen om dat juist niet te doen. Ik noemde daarbij een voorbeeld van een blog waarbij ik ben afgehaakt. Met link, omdat het altijd fijn is als er naar je gelinkt wordt.

Ik bedoelde er niks naars mee. Sterker nog, in mijn naïviteit dacht ik dat ze blij zou zijn met de link. Maar de blogster in kwestie reageerde boos en gooide me uit een Facebookgroep voor mamabloggers die zij beheert. Dat is haar goed recht. Wie kaatst kan de bal verwachten, en als je iets post met de mogelijkheid om te reageren dan moet je niet zeuren als mensen daarvan gebruik maken.

Maar ik ervaarde de reactie van de betreffende blogger als heftig en persoonlijk. En ook andere bloggers zie ik regelmatig worstelen met negatieve comments.

Hoe ga je daar nou mee om? Ik besloot een post te wijden aan dit onderwerp!

Hoe ga je om met negatieve comments?

Laat ik beginnen met dit advies:

'Wees je als blogger bewust van je kwetsbaarheid.'

Het is helaas een feit dat veel mensen zich op het anonieme internet ontpoppen tot vuilspuitende agressievelingen. Als je iets schrijft en publiceert dat gevoelig ligt, bedenk dan van te voren of je tegen de eventuele gevolgen en reacties kunt! Zo zijn er onderwerpen waaraan ik me op dit moment niet waag, omdat ik weet dat eventueel negatieve reacties me enorm zouden bezeren.

Maar soms word je verrast door negatieve comments, en was je je niet bewust dat je post dit kon oproepen.

Au. Een negatieve comment. Wat nu?

 1. Kijk wie de negatieve comment heeft achtergelaten. Als het iemand is die zich verschuilt achter de naam Anoniem, is dat veelzeggend. Je zou zelfs te maken kunnen hebben met een zogenoemde internet trol. Dat zijn mensen die er hun levenstaak van maken om andere mensen 'af te zeiken' op het internet. Bij internettrollen is het devies: 'Negeren, negeren, negeren.' Zo lang je op ze reageert, blijven ze namelijk doorzeuren. Is de negatieve comment van een trouwe bezoeker? Dan krijgt een negatieve comment een andere waarde.
 2. 'Step away from the computer!' Je eerste reactie op een negatieve comment is wellicht om meteen te reageren. Je voelt je geraakt, en misschien zelfs gekwetst door de comment, en daar wil je meteen wat aan doen. Doe dit niet! Ik weet dat het moeilijk is, maar probeer eerst even afstand te nemen. Ga desnoods weg bij de computer. Reacties die je in de hitte van het moment typet, zijn achteraf bezien vaak niet de beste. Gun jezelf de tijd om te kalmeren en je gedachten te ordenen. Ik stel een afkoel periode voor van minimaal 12 uur.Reageer pas daarna. Grote kans dat je dan een fantastische, goed onderbouwde reactie kunt geven.
 3. Schrijf een reactie in je kladblok. Jeuken je vingers, en kun je echt niet wachten om te reageren? Haal dan de druk van de ketel door je reactie te typen in een kladblok of apart tekstbestandje. Zo kun je stoom afblazen, maar tegelijkertijd voorkomen dat je impulsieve reactie het internet op wordt geslingerd.
 4. Doe zelfonderzoek. Als een comment pijn doet, of je het gevoel geeft dat je een baksteen hebt ingeslikt, vraag jezelf dan af: 'Waarom vind ik deze reactie zo naar? Wat maakt dat ik er zo'n last van heb?' Op deze manier kan een negatieve comment leiden tot meer zelfkennis. En dat is altijd leuk meegenomen.
 5. Praat er over met je omgeving. Praten over een negatieve comment kan helpen. Vertel je partner of vrienden wat er gebeurd is, en vraag ze naar hun mening. Soms lezen zij een comment heel anders dan jij, en zien zij niet eens waar jij je zo druk over maakt.
 6. Blijf rustig en correct. Als je gaat reageren blijf dan correct en vriendelijk. Laat je niet verleiden de ander eens flink de waarheid te zeggen. Houd het objectief en professioneel. Maar geef tegelijkertijd wel je grenzen aan.
 7. Negatieve comments zijn ook comments. Het is een soort doekje voor het bloeden, maar negatieve comments zijn ook comments. Soms leveren ze nieuwe inzichten op, of nog beter: wakkeren ze de discussie aan. Als iedereen je posts altijd juichend begroet, dan kan een kritische comment interessant voer voor meer comments zijn.
 8. Relativeer! Wat is een negatieve comment op je blog in het licht van de narigheid in de wereld. Plaats de negatieve comment in perspectief, en maak het niet groter dan het is.
 9. Laat het probleem bij de ander. Als iemand een negatieve comment achgterlaat op je blog dan zegt dat in de regel meer over die persoon dan over jou. Voorkom dat zijn of haar negativiteit jouw probleem wordt. Laat het liggen bij hem of haar liggen en ga zelf lekker door met bloggen.
 10. Blokkeer de negatieveling. Heb je last van iemand die zich aan jouw blog heeft vastgezogen, en die er een sport van maakt om voortdurend negatieve comments achter te laten? Dan kun je er voor kiezen om die persoon te verbannen. Of om voor die persoon comments achterlaten onmogelijk te maken. Lees hiervoor mijn post: Hoe verban ik iemand van mijn blog?

Conclusie over negatieve comments

Negatieve comments horen er bij. Als je regelmatig blogt, is de kans groot dat je vroeg of laat te maken zult krijgen met negatieve comments. Hoe je die ervaart zal sterk afhangen van je karakter. De één haalt even de schouders op, en gaat vrolijk verder. Een ander heeft er dagen last van.

De positieve kant van negatieve comments is dat je mensen hebt weten te beroeren. Je post heeft iets bij iemand losgemaakt.

Het is essentieel om niet diréct te reageren op negatieve comments. Hoe graag je dat ook wilt. Sterker nog, juist het feit dát je meteen wilt reageren is bewijs dat je dat niet moet doen! Houd het hoofd koel, en ga eerst wat anders doen. Later ben je jezelf dankbaar.

Hoe ga jij om met negatieve comments?

Vergelijkbare berichten

16 reacties

 1. Ik maak me er niet druk om. En als ik een reactie geef, dan geef ik geen verhitte reactie, maar probeer ik rustig te antwoorden. Ik heb wel eens een reactie verwijderd die echt te erg was. Ik heb toen gewoon op prullenbak gedrukt en klaar. En come on: het gaat "maar" om bloggen. Er zijn belangrijkere zaken dan dat toch? En over jouw vorige post: ik zou echt niet happen als je mijn site had genoemd. Laat maar lekker gaan toch? Ook ik plaats posts die niet iedereen aan zullen spreken. Maar smaken verschillen. Ik probeer zoveel mogelijk diversiteit aan te brengen, maar logisch dat niet iedereen elke post leuk vindt. Maar ik schrijf niet voor één persoon, maar ik probeer een zo breed mogelijk publiek te vermaken.

 2. Ik moet zeggen dat ik veel meer met buitenlandse bloggers ,,praat,, dan met Nederlandse. Nou is de Nederlandse mentaliteit niet echt een heel erg beleefde(voordat ik een bak ellende over me heen krijg, ik ben een gewone Hollandse meid!) Met buitenlandse bloggers is de sfeer heel gezellig en ook wat persoonlijker en je helpt elkaar als iets niet lukt of je hebt wat support nodig. Met Nederlandse bloggers is het al snel Kift en commentaar ergens op geven maar minder supportive.

 3. Goed artikel. Zelf heb ik het nog niet meegemaakt. Ik kan wel voorstellen da je er eerst boos om wordt en wilt reageren. Daar zou ik dan wel goed over nadenken anders wordt het van kwaad tot erger. En inderdaad: een link is een link. Kinderachtig dat je meteen uit die facebookgroep gegooid bent, heel triest!

 4. Laat ik net als de voorgangers mijn oprechte complimenten schrijven voor... je eerlijke gevoelens over een blog een ook geen belangstelling had, én nu het verhaal hoe je ermee "kunt" omgaan.
  Duidelijk neergezet. Kijk naar het nieuws, media etc., zodra je iets "negatiefs" vermeld of"kritisch" bent, gelijk reacties. Dat mag en moet ook, maar vaak zie je dat op een nare manier.
  Kan het niet laten... Als degene gelijk de kraan dichtdraait en niet eens een klein stroompje laat gaan, dan denk ik; het was als een kraan die defect was. Nieuw leertje van anderen had kunnen helpen.
  Denk zelf altijd.. Er zijn zóveel meer leuke mensen.
  Geniet vandaag va N het mooie weer en doe veel inspiratie op!

 5. Heel goed beschreven en ik moest weer lachen om je foto :) Het is inderdaad hetzelfde als in de echte wereld. Negatief is nooit leuk maar er lopen nou eenmaal negatieve mensen rond. Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik kan het zelf goed hebben maar Zoonlief (13) heeft een Instagram account met ongeveer 3500 volgers en ik merk bij hem wel dat hatelijke opmerkingen hem erg raken.

 6. Ja, daar ben ik weer. Een beetje jammer om nu een week later dit bericht te lezen en te doen alsof je zelf een slachtoffer bent. Je maakt eerst een lijstje met redenen waarom je een blog wel of niet leest, altijd een opsteker dus daarom was ik nieuwsgierig. Groot was mijn verrassing toen mijn blog daar tussen stond. Natuurlijk iedereen heeft andere voorkeuren, maar een beetje opvallend dat mijn blog als enige genoemd werd. Net zoals jij tipt hierboven heb ik een paar anderen gevraagd wat zij ervan vonden, misschien was het anders bedoeld. Zelf noem je het een gunst, omdat je er een linkje bij zet en linkjes fijn zijn. Maar nee, zij vonden het ook behoorlijk zwartmakerij dus liet ik een reactie achter dat ik het niet netjes van je vond. Toch deed je er niets mee, en reageerde nog bij een andere blogger dat je het bij haar wel kon waarderen dat de site vol reviews en winacties stond terwijl je dat bij mij weerhield om terug te komen. Een beetje dubbel. Zelfs je eigen lezers hebben daarop gereageerd dat het niet zo netjes van je is.
  Ja, ik heb je vervolgens in overleg (want gelukkig beheer ik de groep niet alleen) uit de mamabloggers groep gezet. Die groep is namelijk bedoeld voor bloggers die elkaar willen helpen en niet een ander zwart willen maken. En nu je er weer over schrijft helpt niet mee bij het heroverwegen van dat besluit.
  Zoals je al zegt; je hebt zelf de bal gekaatst; jij begon over mijn blog en nu vandaag weer. Dus dan kan je verwachten dat je daar een 'negatieve' reactie op krijgt. Ik wacht nog steeds op excuses.

  1. Bloggen en loggen is gemaakt om andere bloggers te helpen, dus ik herken me niet in 'bloggers die anderen zwart willen maken'.

   Excuses vind ik niet aan de orde, aangezien ik niet vind dat ik iets verkeerd heb gedaan. Laten we het er maar op houden dat we hier verschillend over denken, en ieder ons weegs gaan.

   Veel succes gewenst.

 7. Poeh, lastig, dit. Ik snap dat je het niet vervelend bedoelde, maar ik begrijp eerlijk gezegd ook wel dat ze het niet leuk vond. En uiteindelijk maakt het vaak ook niet uit hoe je het zelf bedoeld hebt, maar om hoe het op haar overkwam. Misschien toch maar een excuus? Ze legt hier boven ook heel netjes uit waarom ze het zo vervelend vond.

  Ik krijg regelmatig reacties van mensen die heel anders reageren op mijn blog dat ik gedacht (gehoopt?) had, en die de discussie een hele andere richting op sturen. Soms is dat heel irritant, maar vaak ook juist niet.
  Ik kreeg in een van mijn eerste weken een reactie van iemand die heel negatief reageerde en waar ik me oprecht beledigd door voelde. Die heb ik (na overleg thuis) zonder pardon gedeleted. Blijkbaar heeft ze het niet gemerkt (of zich erbij neergelegd). Ze is er niet meer op teruggekomen. En later heeft ze nog een keer een reactie geplaatst die ik niet heel aardig vond, maar die objectief gezien (lees: door mijn partner beoordeeld) wel door de beugel kon. Die heb ik toen wel laten staan. Soms moet je ook gewoon een hele dikke huid hebben, dat heb ik nu al geleerd.

  1. Je excuses maak je als je iets fout hebt gedaan of verkeerde intenties had. Ik vind die hier daarom niet op z'n plaats. Het is niet reëel dat je je moet verontschuldigen voor andermans (negatieve) interpretatie.

   Dank voor het meedenken :)

 8. Ik denk dat het normaal is dat als je iets 'negatievers' schrijft over blogs, al dan niet MET of ZONDER link, dat je je kan verwachten aan negatieve reacties. Ik ben altijd superblij met jouw lieve reacties onder mijn blogs, ook onder mijn diary of brief aan Vince. Als ik dan lees dat jij afhaakt op blogs die daarover schrijven denk ik: huh? Is dat nu echt Huisvlijt die dat heeft geschreven? Die is altijd zo positief en lief en reageert superveel. Ik denk dat jij een van mijn trouwe lezers bent... Dus ik denk dat je gewoon met zo'n blog reacties uitlokt. Bij mensen die dit ook vinden en bij mensen die het anders vinden overkomen. Begrijp je wat ik bedoel? Ik zou het persoonlijk nooit openbaar zo zeggen maar dan 'denken' en gewoon wegklikken. Toen je dat lijstje schreef dacht ik JEETJE, dat beschrijft helemaal mijn blog... de positieve maar ook de negatieve dingen. En ja... dat kwetst wel hihi. Het si ook vrij verwarrend. Maar hey, ieder zijn mening hé ;) Maar ik denk dat je moet begrijpen dat de bal dan ook teruggekaatst kan worden, terwijl je dat misschien helemaal niet zo bedoeld hebt.

  1. Zo zie je dat iedereen verschillende kanten heeft : ) Een aardige lieve kant, en een mopperige kant. In deze post kwam ook mijn mopperige kant eventjes naar voren.

   Als ik reageer op een blogpost probeer ik inderdaad altijd het positieve aspect te vinden en op basis daarvan een comment te schrijven. Want iemand laat iets van zichzelf zien in een post, en daar moet je zorgvuldig mee omgaan. En er is ook eigenlijk altijd wel een positief aspect te noemen. Ook in brieven aan kinderen. Daar spat de liefde voor het kind in de regel van af, en dat is prachtig en vind ik heel herkenbaar. En daar reageer ik dan op.

   Maar als ik een baaldag heb, en mijn kinderen spuugvervelend, dan vind ik die brieven wel eens wat zoetig. En dan word ik er juist moe van.

   Wat dat betreft ben ik net een mens ; )

 9. Tja, negatieve comments op mijn blog... Aangezien ik nog maar net begonnen ben als blogger, kan ik nog niet uit ervaring spreken. Wel weet ik van mijzelf dat de toon van negatieve feedback met name belangrijk is voor mij. Als iemand het totaal niet met mij eens is maar dit op respectvolle wijze duidelijk maakt, prima. Meningen verschillen en de wereld zou maar saai zijn als dat niet zo was. Maar als de toon erg denigrerend of respectloos is, dan raak ik bijzonder geïrriteerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *