sitemapDaar zit je dan: je hebt allerlei diepzinnige en grensverleggende artikelen geschreven, maar de enigen die je blog bezoeken zijn je moeder en jijzelf. Om meer bezoekers te krijgen is het belangrijk dat Google je blog ook leest! Wanneer Google je blog kent, kom je namelijk in de zoekresultaten.

Maak een sitemap

Hoe laat je Google weten dat je blog er is? Door een sitemap te maken en die bij Google in te dienen. Een sitemap is een lijst van de pagina’s op je blog. Er zijn verschillende methodes om een sitemap te maken

  1. Gebruik Google’s instructies om een sitemap te maken (persoonlijk snapte ik daar weinig van…)
  2. Gebruik een sitemap generator zoals de XML Sitemaps Generator. Heb je een Blogger blog?*
  3. Als je een WordPress blog hebt, dan kun je met een plugin een sitemap maken. Ik heb de Google XML Sitemaps v3 for qTranslate gebruikt.

Dien je sitemap in bij Google

Als je sitemap klaar is, dien je hem in bij Google’s Webmaster Tools.

  1. Ga naar de Webmaster Tools Home page en kies het blog waarvoor je een sitemap wilt indienen. Heb je nog geen blog opgegeven bij Webmaster tools, klik dan op de rode knop ‘add a site’
  2. Onder ‘Optimization’ vind je een link ‘Sitemaps’. Klik daar op.
  3. Kies de sitemap die je wilt indienen en klik op ‘resubmit’

* Sitemap maken voor een Blogger blog

Een standaard Blogger sitemap heeft alleen je 26 meest recente blogposts. Dat is balen, want de kans bestaat dat sommige van je oudere posts nooit door een zoekmachine gevonden worden! Door een sitemap te maken van je Blogger blog kun je dit makkelijk oplossen. Op deze pagina vind je de instructies voor het maken van een sitemap voor Blogger.

Update 16 januari 2014

Er is nu een makkelijkere manier om een sitemap in te dien van je blogger blog. Je gaat naar Google Webmaster Tools, en klikt daar op ‘Add a sitemap’. Achter de url van je blog plak je: sitemap.xml.

Zie ook Google Core Web Vitals.

Similar Posts

3 Comments

  1. Bedankt voor deze tips, was voor mij nieuw dat Google van Blogger slechts de laatste 26 artikelen pakt. Vreemd ook daar Google is zelfs eigenaar is van Blogger. Heb het gelijk aangepast zoals beschreven, maar toen zag ik in de Webmaster Tools dat Google sinds midden december opeens veel meer data indexeert, wellicht dat ze zelf ook al actie hadden ondernomen op dit punt.

  2. Google is veel veranderd de laatste tijd, echter is een sitemap nog steeds actueel. Met de Yoast SEO plugin kun je heel makkelijk een sitemap maken die je kunt indienen, misschien handig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *